Σάββατο 18 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέος διαγωνισμός για την πώληση της Τράπεζας Κρήτης

Τεράστια ερωτηματικά προκαλεί η απόσυρση της μοναδικής προσφοράς από την Τράπεζα Πειραιώς

Τεράστια ερωτηματικά δημιουργούνται για το ρόλο που επιδίωξε να παίξει η Τράπεζα Πειραιώς στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Κρήτης, μετά από την εξέλιξη που υπήρξε με την προσφορά που μόνο αυτή υπέβαλε και τελικά χτες απέσυρε, λίγες ώρες πριν η πενταμελής Επιτροπή Αξιολόγησης κηρύξει και τυπικά άγονο το διαγωνισμό, επειδή η προσφορά δεν ήταν σύμφωνη με τους όρους του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, στην προσφορά προβλεπόταν η καταβολή του - ελάχιστα αποδεκτού - τιμήματος των 40 δισ. δρχ. με δόσεις και όχι τοις μετρητοίς - όπως προβλεπόταν στο διαγωνισμό - με συνέπεια, τυχόν κατακύρωση του διαγωνισμού στην Τράπεζα Πειραιώς, να οδηγούσε σε προσφυγές άλλων υποψήφιων τραπεζών που δεν υπέβαλαν προσφορά γι' αυτόν ακριβώς το λόγο.

Αυτή είναι άλλωστε και η επίσημη δικαιολογία της Τράπεζας Πειραιώς για την απόσυρση της προσφοράς, ενώ, σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι το ενδιαφέρον της για την Τράπεζα Κρήτης παραμένει.

Πάντως, και με δεδομένες τις γνωστές σχέσεις του Μ. Σάλλα με το ΠΑΣΟΚ, τραπεζικοί κύκλοι άφηναν χτες να εννοηθεί ότι υπήρχε εκ των προτέρων συμφωνία μεταξύ αυτού και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ώστε να μην λήξει η προθεσμία υποβολής προσφορών χωρίς κανέναν υποψήφιο, κάτι που φυσικά δε θα επιθυμούσε η κυβέρνηση τη στιγμή μάλιστα που έδωσε παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 10 Γενάρη.

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη της Τράπεζας Ελλάδας ο νέος διαγωνισμός θα προκηρυχτεί το Μάρτη για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι καθαρά "στρατηγικός" και σχετίζεται με τη δημοσιοποίηση των κερδών της Τράπεζας Κρήτης για το 1996, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να διαμορφωθούν στα 2,5 δισ. δρχ. περίπου, με στόχο να καταστεί η τράπεζα περισσότερο ελκυστική στους επίδοξους αγοραστές της. Δεύτερος λόγος είναι ο χρόνος που απαιτείται για την τροποποίηση του νόμου που προβλέπει εφάπαξ καταβολή του τιμήματος των 40 δισ. δρχ. Ο νέος διαγωνισμός θα προβλέπει την καταβολή του ίδιου τιμήματος με δόσεις, γεγονός που ελλοχεύει τον κίνδυνο να χάσει το δημόσιο κι αυτά που... έβαλε για τη δημιουργία της "καθαρής" (πωλούμενης) Τράπεζας Κρήτης. Οι νέοι ιδιοκτήτες είναι σίγουρο ότι θα επιδιώξουν τη μείωση του τιμήματος κατά το ποσό των επισφαλειών που διαπιστωθούν κατά τη διάρκεια εξόφλησης του συνολικού τιμήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ