Σάββατο 18 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στη μέγκενη τα δικαιώματα των εργαζομένων

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τα εργασιακά δικαιώματα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Από τις νουθεσίες για αποδοχή της κατάργησης της ειδικότητας, η αγγλική πολυεθνική "Μπράουν εντ Ρουτ" - ανέλαβε τη διαχείριση του ναυπηγείου - προχωρά τώρα σε απειλές προς τους εργαζόμενους. "Πλάτη" για να περάσουν τα σχέδια της πολυεθνικής βάζει η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, που όχι μόνο τα στηρίζει, αλλά "χαιρετίζει" (!) με ανακοίνωσή της και τους εργαζόμενους που θα τα αποδεχτούν.

Διακηρυγμένος στόχος της αγγλικής πολυεθνικής είναι η επιβολή ελαστικών μορφών εργασίας, με πρώτο μέτρο την κατάργηση της ειδικότητας και έχει ρίξει όλες της τις δυνάμεις γι' αυτό. Στην αρχή ξεκίνησε με νουθεσίες προς τους εργαζόμενους, προσπαθώντας να τους "πείσει", ωστόσο, αυτό δεν "περπάτησε".

Ετσι προχτές το πρωί - λίγες μέρες μετά το "όχι" των εργαζομένων στο βαρύ εφαρμογείο - κάποιοι διευθυντές κάλεσαν σε ειδική αίθουσα 8 τορναδόρους, που αρνούνται να "πειστούν". Ο Α. Τριγώνης,διευθυντής και "εκπρόσωπος" των εργαζομένων στη διοίκηση της εταιρίας, άρχισε απειλές του στιλ: "Υπάρχει νόμος (;) και θα σας τυλίξουμε σε μια κόλλα χαρτί". Αναφερόμενος προφανώς στην περιβόητη συμφωνία του 51% - 49%, αλλά και στον αντιδραστικό εσωτερικό κανονισμό του Νιάρχου, που η πολυεθνική έχει πει ότι θα επαναφέρει σε ισχύ.

Το θέμα έθεσαν οι εκπρόσωποι της Εργοστασιακής στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου, προτείνοντας να καταγγελθούν αυτές οι ενέργειες και να γίνει προειδοποιητική στάση εργασίας τη Δευτέρα. Την πρόταση αυτή απέρριψαν οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ.

"Για να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να μην μπουν εργολάβοι". Ετσι αιτιολόγησε ο Σ. Μαρκάτος,πρόεδρος του σωματείου, την αποδοχή της διπλής ειδικότητας, επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα της πολυεθνικής. Σε χτεσινή ανακοίνωση του σωματείου αναφέρεται ότι "είναι θετικό σημάδι και χαιρετίζουμε εκείνους τους συναδέλφους, που το αποδέχτηκαν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ