Κυριακή 19 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ανησυχία Κοζάκων για τις εξελίξεις στην Τσετσενία

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Στις 15 Γενάρη στον οικισμό Ινοζέμτσεβο της περιοχής Σταυρούπολης πραγματοποιήθηκε μεγάλη κοζάκικη συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 300 αντιπρόσωποι των Κοζάκων της Ρωσίας. Οι Κοζάκοι, που ιστορικά εγκατασταίνονταν στα νέα ρωσικά εδάφη στις τότε ακρινές περιοχές του κράτους, ανησυχούν σήμερα ιδιαίτερα, λόγω της κατάστασης, στα όμορα με την Τσετσενία χωριά, που παραμένει πάρα πολύ τεταμένη, καθώς και για τους ρωσόφωνους κατοίκους της Τσετσενίας. Οι Κοζάκοι τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής στη Ρωσία δυο επαρχιών της Τσετσενίας - Σελκοφσκόι και Ναούρσκι - τις οποίες ο Ν. Χρουστσόφ "παραχώρησε" το 1957 στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Τσετσενίας - Ινγκουσετίας. Οι Κοζάκοι θεωρούν, επίσης, σκόπιμο να πάρει το κράτος απόφαση για δοθούν επίσημα όπλα στα τμήματά τους για την προάσπιση των συμφερόντων τους. Εξάλλου, δεν είναι για κανέναν μυστικό το γεγονός ότι οι Κοζάκοι, προπαντός στην περιοχή αυτή, έχουν ήδη όπλα. Στήριξαν το αίτημά τους αυτό στο γεγονός ότι οι Τσετσένοι εξακολουθούν να παίρνουν ομήρους και να ζητούν στη συνέχεια λύτρα, δε σταματούν οι δολοφονίες, οι κλοπές ζώων και άλλες εγκληματικές πράξεις. Τα παραπάνω σχετίζονται με το ότι οι περισσότεροι Κοζάκοι πιστεύουν πως η Τσετσενία ουσιαστικά έχει βγει από τη σύνθεση της Ρωσίας και κατηγορούν γι' αυτό τον πρώην γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Λέμπεντ, θεωρώντας ότι πρόδωσε τους Ρώσους. Επίσης, στο έδαφος της περιοχής Σταυρούπολης βρίσκονται πάνω από 500.000 πρόσφυγες, που ζουν σε άθλιες συνθήκες και αβεβαιότητα. Οι Κοζάκοι δεν πιστεύουν πλέον στην ικανότητα της ρωσικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και "πιστεύουν μόνο στα Καλάσνικοφ", όπως αναφέρθηκε στη συνέλευση.

Στη συνέλευση παραβρέθηκε ο νέος κυβερνήτης της Σταυρούπολης κομμουνιστής Αλεξάντρ Τσερνογκόρεφ, ο οποίος ζήτησε να αποφευχθούν οι απερίσκεπτες ενέργειες, που αντιβαίνουν στην ισχύουσα νομοθεσία και μπορούν μόνο να περιπλέξουν την κατάσταση. Από την άλλη μεριά, ξάφνιασε η τοποθέτηση στην κοζακική συνέλευση του αναπληρωτή γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Μπορίς Μπερεζόφσκι, ο οποίος δήλωσε ότι οι Κοζάκοι "πρέπει να συγκροτήσουν τμήματα αυτοάμυνας με τον αντίστοιχο στρατιωτικό εξοπλισμό". Τη θέση αυτή του Μπερεζόφσκι επέκρινε δριμύτατα ο υπουργός Εσωτερικών, Ανατόλι Κουλικόφ.

Στο μεταξύ, επειδή τόσο το τσετσενικό πρόβλημα, όσο και κείνο των Κοζάκων είναι υπαρκτά, στις 17 Γενάρη η Κρατική Δούμα αποφάσισε να εξετάσει το θέμα των τροποποιήσεων στο νόμο "Για τα όπλα" με σκοπό να μπει φρένο στην παράνομη κυκλοφορία των όπλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ