Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτισμός ... "επαίτης"

Στην επαιτεία των χορηγών, οδηγεί το ΥΠΠΟ, τόσο τους καλλιτέχνες, όσο και την πολιτιστική κληρονομιά. Τους πρώτους, τους "χαϊδεύει" με το "Ταμείο Αλληλοβοήθειας Καλλιτεχνών", που σύστησε ο "Σύλλογος Φίλων της Μουσικής" του Χρ. Λαμπράκη και το οποίο είναι, ήδη, νομικά κατοχυρωμένο με το νόμο για τις τιμητικές συντάξεις. Το μικρό αρχαίο θέατρο στην Αρχαία Επίδαυρο,συνεχίζει να το παραχωρεί στον Χρ. Λαμπράκη για τις εκδηλώσεις του, με "δόλωμα" κάποιες "χορηγίες" για συνέχιση των ανασκαφών στο θέατρο. Στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο Μουσικής, ο μεγαλοεκδότης παρέδωσε στον υπουργό 70 εκατ. για το "Ταμείο Αλληλοβοήθειας Καλλιτεχνών",ποσό που θα αξιοποιηθεί ως "αρωγή" σε 35, περίπου, "εν αποστρατεία" καλλιτέχνες, και 30 εκατ. για εργασίες στο μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου,(από τα οποία τα 15 εκατ. έχουν, ήδη, δοθεί).

Τα πρώτα 70 εκατ. προέρχονται από "χορηγούς" και εισπράξεις των συναυλιών που έδωσαν ο Σταύρος Ξαρχάκος και η Αγνή Μπάλτσα. Ο Χρ. Λαμπράκης πρότεινε να δοθεί η ευκαιρία σ' αυτούς τους καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Ωστόσο, η λύση στο βιοτικό επίπεδο δεκάδων απόρων καλλιτεχνών δεν είναι η ελεημοσύνη. Η μόνη αληθινή και ουσιαστική λύση - λύση αξιοπρέπειας και όχι επαιτείας των καλλιτεχνών - είναι η νομοθετική συνταξιοδοτική και ιατροφαρμακευτική ασφάλιση τους. Αλλά αυτήν ακριβώς την ευθύνη είναι που θέλει να αποφύγει το κράτος, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" και του επιχορηγούμενου με δισ. "ελεήμονα χορηγού" του αναξιοπαθούντων καλλιτεχνών Χρ. Λαμπράκη. Είναι ευθύνη του κράτους και των αρμόδιων υπουργείων, και γι' αυτό μόνο το Υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να αποφασίσει.

Οσο για το μικρό θέατρο της Επιδαύρου, η κυβέρνηση ανταλλάσσει έναν αρχαιολογικό χώρο με λειψή ανασκαφή και με σοβαρά στατικά προβλήματα, προκειμένου να εισπράξει την ελεημοσύνη 30 εκατ.Μήπως πρέπει να πειστούμε ότι το ΥΠΠΟ δεν μπορεί να διαθέσει 30 εκατ. για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου; Πάντως, οι "φιλοδοξίες" του Μεγάρου Μουσικής πάνε πιο μακριά. Μέσα στο '97, όπως είπε ο Χρ. Λαμπράκης, σκέφτονται οι θέσεις του μικρού θεάτρου να φτάσουν τις 700 και σε δύο - τρία χρόνια τις 2.500 χιλιάδες.Παρ' όλα αυτά, τα δύο προηγούμενα χρόνια το ΥΠΠΟ επέτρεψε την "εισβολή" στο μνημείο 500 ανθρώπων, χωρίς να έχει προηγηθεί ουδεμία στερεωτική εργασία. Οπως ανακοινώθηκε χτες, η φετινή περίοδος εργασιών στο αρχαίο θέατρο από την αρμόδια Εφορεία θα ξεκινήσει σε δύο περίπου μήνες. Είναι, όμως, το μοναδικό μνημείο, το οποίο παραχωρείται για εκδηλώσεις, ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ