Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Υπόθεση των ολίγων και εχόντων

Μειώνεται κατά 40 - 45% το κονδύλι για τις εκδηλώσεις

Στο μισό μειώνει το ΥΠΠΟ τον προϋπολογισμό των κονδυλίων για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του "Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας". Η καλλιτεχνική διεύθυνση του "ΟΠΠΕ" υπολογίζει ότι θα υπάρξει μείωση κατά 40 - 45% των 14,2 δισ. δρχ. για τις εκδηλώσεις, γεγονός που θα έπρεπε κανονικά να οδηγήσει σχεδόν σε πλήρη ανατροπή του καλλιτεχνικού προγράμματος. Ωστόσο, σε δήλωσή του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΠΠΕ αναφέρει ότι δεν επηρεάζεται η ποιότητα του προγράμματος (!). Αυτό δύο τινά μπορεί να σημαίνει: Η ότι το κόστος των εκδηλώσεων ήταν ...υπερτιμημένο. Η ότι στον προγραμματισμό υπάρχουν πολλά ...περιττά και δαπανηρά θεάματα.

Ο υπουργός Πολιτισμού καταβάλλει προσπάθειες, έστω και την τελευταία στιγμή, να περισώσει τουλάχιστον το προσωπικό του κύρος, κλείνοντας τη "βαλίτσα" από την οποία, κατά τρόπο προκλητικό, μοιράζονται σε ευνοουμένους τεράστια ποσά, προκειμένου να οργανωθούν πολυθεάματα βιτρίνας προς εντυπωσιασμό των ...ιθαγενών. Προσπάθεια, που έρχεται λίγο αργά, αν λάβουμε υπόψη ότι οι προγραμματικές συμβάσεις για τα αποκαλούμενα "μεγάλα γεγονότα" της διοργάνωσης έχουν υπογραφεί. Εξάλλου, έχει παρέλθει αρκετός καιρός από την ημέρα που ο υπουργός ανέλαβε την εποπτεία του Οργανισμού όσον αφορά το καλλιτεχνικό μέρος του, χωρίς να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα απέτρεπαν την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.

Επίσης, ως εποπτεύων, ο υπουργός δεν έκανε το παραμικρό για να δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες οικονομικό κόστος του προγράμματος, τους μισθούς και τις αμοιβές που δίδονται, καθώς και τα ποσά που σπαταλώνται σε δείπνα,προκειμένου κάποιοι διευθύνοντες του ΟΠΠΕ να διευρύνουν τις ...δημόσιες σχέσεις τους. (Λ.χ., 1 εκατ. θα εισπράξει ηθοποιός για μία απαγγελία της στην επίσημη έναρξη της Πολιτιστικής). Δεν έχει δώσει, επίσης, καμία απάντηση στις καταγγελίες γνωστού καλλιτέχνη ότι του προσφέρθηκαν από την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΟΠΠΕ 42 εκατ., προκειμένου να παραστεί στις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις του Οργανισμού (!). Κι ενώ η προσφορά αυτή προκάλεσε αγανάκτηση στον ίδιο τον καλλιτέχνη, οι εποπτεύοντες και διοικούντες την "Πολιτιστική" έμειναν απαθείς και ...άφωνοι, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα. Μήπως επειδή πρόκειται για μια, μέσα σε πολλές άλλες, υπόθεση ρουτίνας; Μια καθημερινή πρακτική;

Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι αυτή η μεγάλη μείωση των κονδυλίων για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα έχει σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της τιμής των εισιτηρίων διαφόρων παραστάσεων, προκειμένου η "Πολιτιστική" να καλύψει το παθητικό που, λογικά, θα προκύψει. Ηδη, το εισιτήριο για τη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας της Βιέννης, με την Αγνή Μπάλτσα, διατίθεται στην τιμή των 15.000 δρχ. (!) Ετσι, η "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα", καθημερινά, μετατρέπεται σε υπόθεση, όχι μόνο των λίγων, αλλά και των εχόντων.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ