Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέες κυκλοφορίες

Τρία νέα, αξιόλογα cd κυκλοφόρησε πρόσφατα η "Λύρα".Το ένα με ερμηνεύτρια τη σοπράνο Λίλα Αδαμάκη,συνοδευόμενη από τον Γιάννη Παπαδόπουλο (πιάνο) και την Βιβή Γκέκα (μαντολίνο), τιτλοφορείται "Τραγούδια της Πατρίδας μου" και υποτιτλίζεται "Από τον Μάντζαρο στον Θεοδωράκη".Η Λ. Αδαμάκη προσθέτει στην αξιόλογη δισκογραφική της δουλιά 30 αγαπημένα, χιλιοτραγουδισμένα, στην εποχή του το καθένα, τραγούδια σπουδαίων μουσικών δημιουργών μας: Π. Καρρέρ, Ν. Μάντζαρου, Σπ. Σαμαρά, Ν. Λαμπελέτ, Μ. Καλομοίρη, Θ. Σπάθη, Αιμ. Ριάδ, Π. Πετρίδη, Α. Ευαγγελάτου, Γ. Καζάσογλου, Γ. Κωνσταντίδη, Μ. Καλογρίδου. Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη.

  • Στην κατηγορία της "έθνικ" της παραδοσιακής μας μουσικής κατατάσσεται το cd με διασκευές και συνθέσεις της ομάδας "Νεάρχου Παράπλους",με τίτλο"Τραγούδια που έφερε ο νοτιάς".Χωρίς στεγανά και περιορισμούς, πιστεύοντας ότι σκοπός της μουσικής είναι η αφύπνιση ευαισθησιών και συναισθημάτων, η ομάδα δημιούργησε εδώ ένα άκουσμα διαφορετικό από το προηγούμενο, όπου η μουσική μας παράδοση "παντρεύεται" με νεότερα μουσικά όργανα και μουσικά στοιχεία.
  • Τον Μάη του 1996, η Σοφία Σπυράτου ανέβασε με το Χοροθέατρο "Ροές" τη "Βουή του μύθου".Ενα έργο βασισμένο στο λαϊκό σκυριανό παραμύθι "Γιαννάκης, ο γιος της ορφανής".Ο Νίκος Ξυδάκης κλήθηκε να γράψει τη μουσική και τα τραγούδια, που θα ζωντάνευαν μέσα από τη χορογραφία το μύθο του παραμυθιού. Η μουσική και τα τραγούδια του Ξυδάκη, σε αισθαντικούς στίχους του Θοδωρή Γκόνη,έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση και τώρα κυκλοφορούν σε δίσκο. Οι στίχοι μετατρέπουν σε ποιητικές εικόνες τα λόγια του παραμυθιού και οι ζεστές ερμηνείες των Νίκου Ξυδάκη, Μελίνας Κανά, Ελλης Πασπαλά, Δώρας Μασκλαβάνου,ζωντανεύουν όμορφα συναισθήματα και μουσικά χρώματα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ