Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Να μη θαφτεί το Λύκειο της Αρχαίας Αθήνας

Επαναβεβαίωσε την άρνησή του για την ανέγερση του μουσείου των Γουλανδρήδων στο Πάρκο Ρηγίλλης

Εμμένει στην απόφασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας, να μην τσιμεντοποιηθεί το Πάρκο Ρηγίλλης, προκειμένου να κατασκευάσουν εκεί οι Γουλανδρήδες το μουσείο τους. Υστερα από την πίεση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας",αποφάσισε, να αγωνιστεί ακόμα πιο δυναμικά για να εφαρμοστεί η απόφασή του, με δεδομένη και την ανακάλυψη, στο χώρο του Λυκείου της Αρχαίας Αθήνας.

Συγκεκριμένα, το ΝΣ, στη συνεδρίαση αποφάσισε, ομόφωνα, η Νομαρχιακή Επιτροπή Πολιτισμού να έρθει σε επαφή με τις παρατάξεις του Δήμου Αθηναίων, τους συλλόγους των αρχιτεκτόνων και των αρχαιολόγων. Και αυτό, για να ενισχύσει παλαιότερη απόφασή του, σύμφωνα με την οποία το Μουσείο δεν πρέπει να κατασκευαστεί στο πάρκο, αλλά στις δυτικές περιοχές της Αθήνας και για να αγωνιστεί για την εφαρμογή της απόφασης αυτής.

Ο Χρήστος Λαζαρίδης,νομαρχιακός σύμβουλος και μέλος της ΝΑΣ, εξέφρασε τη ριζική αντίθεση της παράταξης στην κατασκευή του μουσείου εκεί. Επισήμανε ότι η ανακάλυψη του Λυκείου αποτελεί άλλο ένα σημαντικό, επιστημονικό επιχείρημα, που στηρίζει την παλαιότερη απόφαση του ΝΣ να μη γίνει το Μουσείο στο Πάρκο Ρηγίλλης. "Πρέπει να σταθούμε στο ύψος μας, ως ΝΣ. Να στηρίξουμε την παλαιά μας απόφαση και όχι τη μεσοβέζικη λύση, που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή τη συνύπαρξη Μουσείου και Λυκείου", τόνισε.

Η νομαρχιακή σύμβουλος Μ. Μπέη εξέφρασε την ανησυχία για την "περίεργη", όπως είπε, τοποθέτηση του υπουργού Πολιτισμού περί δυνατότητας συνύπαρξης Λυκείου και Μουσείου. Επιπλέον, η νομαρχιακή σύμβουλος Μ. Ζόμπολα υπογράμμισε πως είναι απαράδεκτο να "μπει" το Λύκειο κάτω από την πυλωτή ενός οποιουδήποτε μουσείου.

Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης

Την ίδρυση νομαρχιακού Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) αποφάσισε το ΝΣ. Η ΝΑΣ, μόνη, καταψήφισε τη σχετική πρόταση, τονίζοντας ότι τα προγράμματα και τα κονδύλια, που διαχειρίζονται τα ΚΕΚ, δεν αντιμετωπίζουν την ανεργία, αντίθετα δημιουργούν τεράστια προβλήματα, χρησιμοποιούνται σαν επιδόματα ανεργίας, δεσμεύουν και φθείρουν ανθρώπους και φορείς.

Ο Χρ. Λαζαρίδης υπογράμμισε ότι αυτό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία είναι να ενισχυθεί, κυρίως οικονομικά, η δημόσια εκπαίδευση, που βάλλεται πολύπλευρα. "Είναι άμεση ανάγκη, συνέχισε, να συνδεθεί η εκπαίδευση με την παραγωγική διαδικασία και τις ανάγκες της παραγωγής. Η ίδρυση και λειτουργία των ΚΕΚ δεν έχει να προσφέρει τίποτε, ως συνέχεια και συνέπεια, στην εκπαιδευτική διαδικασία. Από τα 200 δισ., που δόθηκαν από το 1ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, για προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, δεν έμεινε τίποτε, σαν εφόδιο, που θα βοηθούσε τους άνεργους να βρουν δουλιά".Ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας ότι τα 350 - 380 δισ., που προβλέπεται να δοθούν για ανάλογα προγράμματα από το 2ο ΚΠΣ, πρέπει να ενταχθούν στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, κάτι που έγινε στην Πορτογαλία, διότι χωρίς κεντρικό σχεδιασμό από το υπουργείο Παιδείας και τον ΟΑΕΔ, θα οδηγηθεί και η νομαρχία σε μια επιχείρηση που δε θα έχει σχέση με τις ανάγκες παραγωγής και δε θα εξασφαλίζει αυτούς που θα "καταρτιστούν".

Παρκόμετρα

Εξάλλου, το ΝΣ αποφάσισε, κατ' αρχήν, να ζητήσει από τον Οργανισμό της Αθήνας, τη σύνταξη μελέτης ενιαιοποίησης των επιμέρους κυκλοφοριακών μελετών των δήμων και τον καθορισμό πολιτικής και κανόνων στάθμευσης για τις διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Υστερα από παρέμβαση της ΝΑΣ, η απόφαση συμπληρώθηκε με τα αιτήματα: Να τροποποιηθούν τα άρθρα 41, 43 και 45 του ν.2218/94, που δίνουν τη δυνατότητα στους δήμους να αναθέτουν σε ιδιώτες την ελεγχόμενη στάθμευση. Να αναλάβουν οι δήμοι την υπόθεση της ελεγχόμενης στάθμευσης. Και να σταματήσουν να διώκονται δημότες από τις ιδιωτικές εταιρίες, επειδή δεν καταβάλλουν το αντίτιμο για τη στάθμευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ