Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ωρα μηδέν" για τα προνοιακά ιδρύματα

Κατεβάζουν ρολά το ένα μετά το άλλο καθώς η κυβέρνηση δεν τα χρηματοδοτεί πια

Σε οικονομικό και εργασιακό αδιέξοδο βρίσκονται τα γνωστότερα ιδρύματα πρόνοιας καθώς έχουν "κοπεί" τα κοινοτικά κονδύλια και η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει το κόστος της στοιχειώδους λειτουργίας τους, παρά το σημαντικό έργο που προσφέρουν.

Μόλις χτες η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε ότι το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων στο Σκαραμαγκά οδηγείται σε κλείσιμο, αφού τα λεφτά που έχει στο ταμείο του είναι μόλις 1,5 εκατ. δραχμές. Την ίδια στιγμή οι τρέχουσες απαιτήσεις του Θεραπευτηρίου ανέρχονται σε 49,8 εκατ. δραχμές (μισθοδοσία 21,8 εκατ., ΙΚΑ 18 εκατ. και προμηθευτές 10 εκατ.).

Δραματική είναι η κατάσταση στα ιδρύματα που οι εργαζόμενοι ανήκουν στη δύναμη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή.

Ιδού ο ατέλειωτος κατάλογος αναγκών:

Το Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδας,με 115 εργαζόμενους και 165 παιδιά και νέους με νοητική υστέρηση. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στη 2η βδομάδα επίσχεσης εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην καταβολή προηγούμενων μισθών, καθώς και για τη μη καταβολή μισθού και δώρου Χριστουγέννων του μήνα Δεκέμβρη.

Το Παιδαγωγικό και Θεραπευτικό Κέντρο "Μέριμνα" της Πάτρας, με 43 εργαζόμενους και 120 παιδιά και νέους με νοητική υστέρηση. Εδώ και τρεις μήνες περίπου απασχολεί καθημερινά Τύπο και τηλεόραση με τις κινητοποιήσεις και την έκκληση με τηλεμαραθώνιο σε τοπικό κανάλι, μια έκκληση επιβίωσης. Στους εργαζόμενους δεν έχει καταβληθεί ο μισθός Δεκέμβρη.

Η Εστία Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής ανέστειλε τη λειτουργία της από τις 21 του Γενάρη, 57 παιδιά μένουν στα σπίτια τους και 18 εργαζόμενοι στον αέρα...

Στην "Παμμακάριστο" με 200 παιδιά και νέους. Στους εργαζόμενους δεν έχει καταβληθεί ο μισθός Δεκέμβρη, ενώ υπάρχουν και οφειλές στο ΙΚΑ.

Το μεγαλύτερο, γνωστότερο και παλιότερο ίδρυμα "Η Θεοτόκος" με 340 παιδιά και νέους με νοητική υστέρηση και 108 εργαζόμενους. Μετά από στάσεις εργασίας δύο εβδομάδων και κινητοποιήσεις ενός μήνα, είναι αμφίβολο αν θα πληρωθούν το Γενάρη.

Την ίδια τύχη έχουν τα εξής Ιδρύματα:

Το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής "Μαργαρίτα" με 30 εργαζόμενους και 82 νέους με νοητική υστέρηση.

Το Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης με 30 εργαζόμενους και 55 παιδιά και νέους με νοητική υστέρηση, το Εργαστήρι του Βύρωνα, με 17 εργαζόμενους και 70 νέους με νοητική υστέρηση.

Το Σικιαρίδειο Ιδρυμα γνωστό τόσο για την πολυετή παρουσία του όσο και για το έργο του με 67 εργαζόμενους και 230 παιδιά και νέους με νοητική υστέρηση. Εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοί του διεκδικούν δίκαια το επίδομα 30%, ενώ πολλοί χώροι το έχουν πάρει. Τους τελευταίους μήνες παλεύουν για έναν αξιοπρεπή μισθό και βέβαια έχουν την ίδια γενική ανασφάλεια ολόκληρου του ευρύτερου χώρου.

Ο Οργανισμός Προστασίας και Εκπαίδευσης Παιδιών με ειδικές ανάγκες, του οποίου οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν μισθό και δώρο Δεκέμβρη.

Η Αστική Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες με 60 νέους και 10 εργαζόμενους, έχει την ίδια δυσμενή προοπτική.

Και φορολογικό χτύπημα

Η άρνηση της κυβέρνησης για ανάληψη των οικονομικών υποχρεώσεων για τη λειτουργία των προνοιακών ιδρυμάτων συμπληρώνεται με ένα ακόμα χτύπημα, που προέρχεται απ' το περίφημο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη, με την οποία καταργούνται οι φοροαπαλλαγές στα κοινωφελή φιλανθρωπικά και ευαγή ιδρύματα. Βέβαια, υπάρχουν και φιλανθρωπικά ιδρύματα που εκμεταλλεύτηκαν σε βαθμό αηδίας τη δήθεν ευαισθησία τους.

Ομως αυτό δε σημαίνει ότι μαζί με "τα ξερά ξύλα πρέπει να καούν και τα χλωρά", όπως επιχειρεί η εκσυγχρονιστική λογική της κυβέρνησης με βάση το τυφλό δόγμα ότι πρέπει να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.

Την απόσυρση αυτής της διάταξης ζητούν σύλλογοι των εργαζομένων και των θεραπευομένων σε ορισμένα ιδρύματα.

Το αίτημα προβάλλουν με επιστολές τους προς τους αρμόδιους υπουργούς οι σύλλογοι των εργαζομένων και των χρονίως πασχόντων από το άσυλο ανιάτων που βρίσκεται στην οδό Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη και περιθάλπει 420 πάσχοντες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμαρτυρία σήμερα στο ΙΠΑΠ «Θεοτόκος» ενάντια στις απολύσεις (2021-09-23 00:00:00.0)
Να τους γίνει μπούμερανγκ (2012-09-15 00:00:00.0)
Χαράτσι στα παιδιά με νοητική υστέρηση (2006-05-26 00:00:00.0)
Αβέβαιο το μέλλον των Προνοιακών Ιδρυμάτων (1997-05-31 00:00:00.0)
Αγώνας και όχι φιέστες (1996-12-03 00:00:00.0)
Τρίωρες στάσεις στο Ιδρυμα "Η Θεοτόκος" (1996-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ