Κυριακή 26 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα είμαστε όλοι εκεί

Του Διονύση ΚΟΡΦΙΑΤΗ

Το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) μετά από πολυήμερες συζητήσεις και επαφές με τις οργανώσεις των ΕΒΕ αποφάσισε μια σειρά κινητοποιήσεων, με αποκορύφωμα το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων στις 17 Φλεβάρη.

Πρώτη μεγάλη εκδήλωση από τις κινητοποιήσεις είναι η αυριανή συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

Τις ημέρες αυτές το κέντρο της διαμορφούμενης αντι-ΕΒΕ πολιτικής της κυβέρνησης μεταφέρεται στη Βουλή, όπου η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί να νομιμοποιήσει τα νέα μέτρα σε βάρος μας, μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο. Αφού επί μήνες η κυβέρνηση προπαγάνδιζε ότι θα φέρει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα "έκοβε" τις φοροαπαλλαγές και θα αποκαθιστούσε ένα δικαιότερο φορολογικό κλίμα, στο τέλος έφερε ένα νομοθετικό έκτρωμα που αφήνει άθικτα τα φορολογικά προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου και σαρώνει με νέες φορολογίες τα λαϊκά στρώματα.

Στη δίνη αυτή της φορολογικής επέλασης τα πρώτα θύματα είναι οι ΕΒΕ. Με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου με το οποίο υποτίθεται ότι διορθώνονται οι "ακραίες" αδικίες των αντικειμενικών κριτηρίων επιβάλλεται μια γενική αύξηση του φόρου από τα αντικειμενικά κριτήρια (ΑΚ) από 20 έως 45%, δηλαδή τετραπλάσιος έως εννεαπλάσιος του προβλεπόμενου πληθωρισμού. Αυτό η κυβέρνηση το λέει "διόρθωση των αδικιών των ΑΚ"! Με αυτούς τους ρυθμούς φορολόγησης βέβαια, η εξόντωση των ΕΒΕ είναι μια υπόθεση απλού μαθηματικού υπολογισμού.

Ομως, αυτοί που νόμισαν ότι οι ΕΒΕ θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στον αφανισμό, βγαίνουν ήδη οικτρά γελασμένοι. Ο αγώνας μας για επιβίωση και ανατροπή αυτής της πολιτικής έχει αρχίσει από καιρό και τώρα εντείνεται περισσότερο. Εμείς, τη Δευτέρα, θα είμαστε όλοι εκεί, στη Βουλή, για να στείλουμε ένα μαχητικό αγωνιστικό μήνυμα, στην κυβέρνηση και τους βουλευτές, ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε τις ΜΜΕ και να σταθούμε ανυποχώρητοι στην απαίτησή μας ν' αλλάξει αυτή η πολιτική.

Αλλά τη Δευτέρα θα είναι μόνο η αρχή αυτού του κύκλου κινητοποιήσεων. Θα ακολουθήσουν πλήθος άλλες, με αποκορύφωμα το 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων και ύστερα ενόσω θα συνεχίζεται η ίδια πολιτική, θ' ακολουθήσουν νέοι αγώνες. Δεν είμαστε διατεθειμένοι με τίποτα να υποστείλουμε τη σημαία αυτού του αγώνα.

Ο αγώνας μας βέβαια, θα περιλάβει και το σύνολο των άλλων προβλημάτων που συνθλίβουν τις ΜΜΕ (τζίρος, επαγγελματική στέγη, πολυκαταστήματα, ωράρια, χρηματοδότηση κλπ).

Είμαστε αισιόδοξοι για την έκβαση αυτού του αγώνα. Η αισιοδοξία μας πηγάζει από την πείρα ότι τίποτα δεν πάει χαμένο όταν κάνεις ένα δίκαιο αγώνα και σταδιακά, άλλοτε εμφανώς και άλλοτε αφανώς, σημειώνονται αλλαγές, μέχρι που στο τέλος ωριμάζουν οι προϋποθέσεις για γενικότερη αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων και φυσικά της ασκούμενης πολιτικής.

Η αισιοδοξία μας έχει ακόμη και άλλο ένα σημείο αναφοράς. Ο αγώνας μας έχει τη στήριξη και την αλληλεγγύη των εργαζομένων, των αγροτών, των συνταξιούχων, όπως και ο δικός τους αγώνας έχει τη δική μας αλληλεγγύη. Βρισκόμαστε μαζί τους σε μια παράλληλη πορεία κοινών αγώνων, για να αλλάξει αυτή η σκληρή αντιλαϊκή οικονομική πολιτική.

Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να είμαστε αύριο όλοι εκεί, στη Βουλή. Για να βάλουμε το λιθαράκι μας, ως αντίβαρο στις ασκούμενες, σε βάρος μας και σε βάρος του λαού, αντιλαϊκές πολιτικές.

* Ο Διονύσης Κορφιάτης είναι πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ