Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ζιζέλ" στη Λυρική Σκηνή

Την δημοφιλέστατη "Ζιζέλ" του Αντόλφ Αντάμ παρουσιάζει η Λυρική Σκηνή στις 2/2. Πρόκειται για το αντιπροσωπευτικότερο έργο του "λευκού μπαλέτου", που έχει στην πρώτη θέση τη γυναίκα, τον έρωτα και τη φύση. Από το 1841, που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Οπερα του Παρισιού, κέρδισε τους φίλους του μπαλέτου και τους φιλόμουσους.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο χορογράφος της παράστασης Σιμόν Αντρέ,"πρώτη η Καρλότα Γκρίζι χόρεψε το ρόλο της Ζιζέλ και ο Λισιέν Πετιπά του Αλμπρεχτ. Η χορογραφία των Ζιλ Περό - Ζαν Κοραλί διατηρήθηκε ως το 1868, οπότε δραστικές επεμβάσεις στο μπαλέτο έκανε ο Μάριους Πετιπά.Στη δική του χορογραφία βασίζονται όλες οι μεταγενέστερες, όπως και η τωρινή στην Εθνική Λυρική Σκηνή".

Στην παραγωγή αυτή, τα σκηνικά έκανε ο Αντριου Μπόθα,τα κοστούμια ο Λεωνίδας Ντε Πιάν.Την Ζιζέλ ερμηνεύουν διαδοχικά οι: Μ. Μηλιοπούλου, Α. Στεργιανού, Σ. Φρυδά,τον Αλμπρεχτ οι: Γ. Ντοντσάκης, Κ. Κοσμίδης, Α. Χατζής.Η "Ζιζέλ" θα επαναληφθεί στις 8, 13, 16, 22/2, στις 6/3, στις 4, 5, 6, 9, 12, 13 /4 και στις 3/5.

  • Το αγγλικό φωνητικό συγκρότημα "Χίλιαρντ ανσάμπλ" μετακάλεσε η Λυρική Σκηνή,για μία συναυλία στην Αθήνα, στις 3/2 (8.30 μ.μ.), με έργα μεσαιωνικής, αναγεννησιακής και σύγχρονης μουσικής. Το "Χίλιαρντ ανσάμπλ", από τα σημαντικότερα, διεθνώς, σύνολα φωνητικής μουσικής δωματίου, ιδρύθηκε το 1974. Ο βασικός πυρήνας του αποτελείται από τους Ντέιβιντ Τζέιμς (κόντρα τενόρος), Ρότζερ Κόβεϊ - Κραμπ (τενόρος), Τζον Πότερ (τενόρος), Γκόρντον Τζόουνς (βαρύτονος). Η ιδιαιτερότητα του ρεπερτορίου του είναι η εξαιρετική ερμηνεία έργων "παλαιάς" κοσμικής και θρησκευτικής μουσικής, αλλά και σύγχρονων έργων. Πολλοί σημαντικοί σύγχρονοι συνθέτες, όπως οι Χ. Χόλιγκερ, Τζον Κάσκεν, Γκέβιν Μπίραρς κ. ά., έχουν εμπνευστεί από την ερμηνεία του και έχουν γράψει γι' αυτό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ