Κυριακή 3 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Η άρνηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, υπό την πίεση της Δύσης, να επικυρώσει το νόμο για την ελευθερία της συνείδησης εξακολουθεί να προκαλεί έντονο κύμα αντιδράσεων

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Δεν κοπάζουν οι έντονες αντιδράσεις της κοινής γνώμης της Ρωσίας, σχετικά με την άρνηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν υπό την πίεση της Δύσης να επικυρώσει το νόμο για την ελευθερία της συνείδησης.

Ετσι, οι λεγόμενοι ριζοσπάστες δημοκράτες, που με δουλικότητα δέχονται τα πάντα που έρχονται από τη Δύση, αμέσως τάχθηκαν υπέρ της επανεξέτασης των βασικών διατάξεων του νόμου και υποστήριξαν την ενέργεια του Γιέλτσιν. Για παράδειγμα, οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας Μπόρστεφ, Μεν και Σταροβόιτοβα, σε συνέντευξη Τύπου, ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι τάχα ο νόμος "με τη σημερινή του μορφή έχει χαρακτήρα διακρίσεων σε ό,τι αφορά τις περισσότερες θρησκείες, που υπάρχουν σήμερα στη Ρωσία" και ότι η απόρριψή του από τον Πρόεδρο έσωσε τη Ρωσία από τη "διεθνή πολιτική απομόνωση".

Για το γεγονός ότι η πρώτη κατηγορία είναι εντελώς ανεδαφική, διαστρεβλώνοντας την ουσία του νόμου, μπορεί να πειστεί κανείς, διαβάζοντας προσεκτικά το προοίμιο, όπου αναφέρεται με σαφήνεια: Η Ομοσπονδιακή Συνέλευση (Κρατική Δούμα - Κάτω Βουλή και Συμβούλιο της Ομοσπονδίας - Ανω Βουλή) υιοθετεί το νόμο, "σεβόμενη την ορθοδοξία ως αναπόσπαστο τμήμα της πανρωσικής ιστορικής, πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και το πολυπληθές Ισλάμ, τον βουδισμό, τον ιουδαϊσμό και τις άλλες παραδοσιακά υπάρχουσες στη Ρωσική Ομοσπονδία θρησκείες". Δεν πρόκειται λοιπόν για καμία διάκριση.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη κατηγορία, η Σταροβόιτοβα και οι όμοιοί της επιβεβαιώνουν ότι η Ρωσία, χάρη στο καθεστώς Γιέλτσιν και στην πολιτική του, εξαρτώνται από καιρό και πλήρως από τη Δύση. Ο Γιέλτσιν και τούτη τη φορά σύρθηκε από τη μύτη, αποδεικνύοντας και πάλι στους Ρώσους ότι ακολουθεί πιστά την πολιτική που χαράσσει ο αμερικανικός Λευκός Οίκος.

Από την άλλη μεριά, το μεγαλύτερο μέρος της ρωσικής κοινωνίας, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις, αποδοκίμασε την ενέργεια του Γιέλτσιν. Ο πατριάρχης της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιος Β εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος δεν υπέγραψε το Νόμο. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο προκαθήμενος της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επισήμανε ότι κύριο προτέρημα του νόμου αυτού είναι ότι "ρυθμίζει τη δραστηριότητα των ξένων αιρέσεων, οι περισσότερες των οποίων έχουν ολοκληρωτικό και καταστροφικό χαρακτήρα" και πρόσθεσε: "Με τη βοήθεια ψυχοφθόρων μέσων αποχαυνώνουν και καταθλίβουν την προσωπικότητα. Η δραστηριότατά τους πρέπει να περιοριστεί έστω και με την καταγραφή τους, ώστε να μπορέσουμε να μελετήσουμε ποιος και με τι έρχεται σε μας". Επίσης, ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ θεωρεί ότι "ο νόμος για την ελευθερία της συνείδησης πρέπει να προστατεύει την κοινωνία από την αντιανθρώπινη δραστηριότητα των αιρέσεων". Συνάμα σημειώνει ότι "έχει νόημα να γίνουν κάποιες διορθώσεις του κειμένου, των νομικών διατυπώσεων".

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν υιοθέτησε επιφυλακτική στάση. Συμφωνεί με την επικύρωση του νόμου, μετά από διορθωτική επεξεργασία, ωστόσο, κατά τη γνώμη του, "δεν πρόκειται να γίνει ριζική διόρθωση αυτού του ντοκουμέντου".

Στο μεταξύ, την υποστήριξή τους προς το νόμο που απέρριψε ο Γιέλτσιν εξέφρασαν, σε συνέντευξη Τύπου στη Μονή Αγίου Δανιήλ, ο μητροπολίτης Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ Κύριλλος, ο πρόεδρος του Προεδρείου της Πνευματικής Διοίκησης των Μουσουλμάνων της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Περιοχής μουφτής Ραβίλ Γκαϊνουτντίν, ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Συμβουλίου της Πνευματικής Διοίκησης των Βουδιστών στη Μόσχα λάμας Ντασί - Νιάμα Γκαρμαζάποφ, οποίος, μάλιστα, έθεσε το ζήτημα ορθά - κοφτά: "Μα, μήπως, δεν μπορούμε μόνοι μας να λύσουμε τις εσωτερικές μας υποθέσεις; Γιατί τα διπλώνει ο Πρόεδρος; Μήπως το Κογκρέσο των ΗΠΑ ή ο πάπας της Ρώμης αποτελούν εντολή γι' αυτόν;". Ο αρχιεπίσκοπος Σολνετσνογκόρσκ Σέργιος διάβασε σε συνέντευξη Τύπου τη δήλωση του πατριάρχη Αλέξιου Β, στην οποία αναφέρεται καθαρά ότι η απόρριψη από τον Γιέλτσιν του νόμου "μπορεί να δημιουργήσει ένταση ανάμεσα στην εξουσία και την πλειονότητα του λαού".

Προφανώς, ο Γιέλτσιν δεν περίμενε την τόσο έντονη πλατιά αντίδραση στην απόφασή του να μην υπογράψει τον εν λόγω νόμο. Γι' αυτό στο μήνυμά του προς τους πολίτες της Ρωσίας την Παρασκευή, 25 Ιούνη, προσπάθησε να μετριάσει την αρνητική εντύπωση. Ναι, συμφωνεί ότι "πρέπει να μπουν σίγουροι φραγμοί στο δρόμο διείσδυσης στη Ρωσία των ριζοσπαστικών αιρέσεων. Αυτές, ήδη, κατόρθωσαν να προκαλέσουν αρκετή ζημιά, σακάτεψαν πνευματικά και σωματικά πολλούς πολίτες μας, ιδίως νεολαίους". Από την άλλη, όμως, υποστήριξε ότι μερικές διατάξεις του νόμου περιορίζουν δήθεν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών και γι' αυτό επιμένει στο "ουσιαστικό ξαναϊδωμά" του και θα στείλει τις προτάσεις του στην Κρατική Δούμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ