Κυριακή 3 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ραδιενεργοί εφιάλτες

Ποτέ δε γνώρισαν τη φρίκη του πυρηνικού ολέθρου, όπως εκατομμύρια άλλοι στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα. Οι πιθανότητες να γνωρίσουν όμως κάποιες από τις επιπτώσεις της πυρηνικής ενέργειας είναι πάρα πολλές. Ο λόγος για χιλιάδες πολίτες, ανάμεσά τους και παιδιά, στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Ερευνα που χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό υπουργείο Υγείας και δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στον "New Scientist" αποκαλύπτει, προς φρίκη όλων των γονιών, και όχι μόνο, ότι βρέθηκαν εναποθέσεις ραδιενεργού πλουτωνίου στα δόντια παιδιών στη Βρετανία, τα οποία οφείλονται σε διαρροές που συνδέονται με το εργοστάσιο επεξεργασίας της επικίνδυνης ραδιενεργού ουσίας, του πλουτωνίου, που πραγματοποιούνται στο Σέλαφιλντ, της Βόρειας Βρετανίας. Το πλουτώνιο, το οποίο χρησιμοποιείται στα πυρηνικά όπλα, αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν καρκίνο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα παιδιά που ζουν στην ευρύτερη περιοχή του εργοστασίου παρουσιάζουν και τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων του βρετανικού υπουργείου ότι τα επίπεδα που μόλυνσης που παρουσιάζονται στην έρευνα δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των παιδιών, πολλοί επιστήμονες και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων εκφράζουν αντίθετη άποψη, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει "ασφαλής δόση" και οποιοδήποτε επίπεδο ραδιενεργού μόλυνσης είναι πολύ υψηλό, γιατί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα από την εισαγωγή ενός τέτοιου ραδιενεργού υλικού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ανάλογη έρευνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο για την καταπολέμηση του καρκίνου, των ΗΠΑ (NCI), αποκαλύπτει και προειδοποιεί ότι σχεδόν 75.000 άνθρωποι μπορεί ήδη να έχουν προσβληθεί από καρκίνο του θυροειδή, εξαιτίας της έκθεσής τους όταν βρίσκονταν σε παιδική ηλικία σε ραδιενεργά υλικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '50, τα οποία διέρρευσαν από τις περιοχές που γίνονταν δοκιμές ατομικών βομβών!

Είναι τα πρώτα μόνο στοιχεία από τη μακρόχρονη έρευνα που πραγματοποίησε το NCI, για τη διάχυση και την έκθεση στη ραδιενεργό ιωδίνη - 131, από το 1951 έως και το 1958 κατά τη διάρκεια των δοκιμών στη Νεβάδα, και αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εδώ και πολύ καιρό. Σύμφωνα με αυτά, η διάχυση ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αρκετά επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή και υγεία. Πιθανολογείται ότι διαχύθηκε σε τουλάχιστον 48 κομητείες, σε αρκετές πολιτείες, που βρίσκονται στη μεσοδυτική ζώνη των ΗΠΑ. Ο αριθμός των ανθρώπων που υπολογίζεται ότι έχουν υποστεί - με οποιοδήποτε τρόπο - έκθεση στην ιωδίνη - 131, ανέρχεται περίπου σε 90 εκατομμύρια!

Η έκθεση, η οποία εμπλουτίζεται με πολλά ακόμα στοιχεία που διαφωτίζουν όλες τις πλευρές και τις επιπτώσεις της πιθανής ραδιενεργού μόλυνσης, είναι παραπάνω από αποκαλυπτική, παρότι η ιατρική ομάδα, που απαρτίζει το επιτελείο του Κλίντον, δεν αποδέχεται τα πορίσματα της έρευνας, θεωρώντας ότι είναι υπερβολική και δε συμμερίζεται τη θεωρία ότι η ραδιενερός ιωδίνη - 131 μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του θυροειδούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ