Σάββατο 1 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

Κατάληψη της Ιεράς οδού χτες. Να αντισταθούν στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και να παλέψουν για να παραμείνει η επιχείρηση στο δημόσιο, κάλεσε τους εργαζόμενους ο Κ. Παρασκευάς, που περιόδευσε χτες στο εργοστάσιο

Σε δίωρη κατάληψη της Ιεράς οδού, στο ύψος του εργοστασίου της ΣΟΦΤΕΞ,αλλά και της παράλληλης οδού, Αγ. Πολυκάρπου, προχώρησαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, αντιδρώντας στη μεθοδευμένη διάλυση της χαρτοβιομηχανίας. Να αντισταθούν στα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της ΣΟΦΤΕΞ και να παλέψουν για παραμονή της στο δημόσιο, κάλεσε τους εργαζόμενους ο Κ. Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που περιόδευσε το πρωί στο εργοστάσιο.

Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν η αρχή ενός εφταήμερου προγράμματος δράσης, που ολοκληρώνεται την Παρασκευή 7 Μάρτη με δίωρη κατάληψη της παλιάς Εθνικής οδού και στη συνέχεια με εξόρμηση στα διόδια όπου θα μοιραστούν ανακοινώσεις.

Η επιχείρηση μεθοδευμένα οδηγείται σε αδιέξοδο. Μόλις το 30% της παραγωγής λειτουργεί και οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για τον Φλεβάρη, χρηματοδοτώντας ουσιαστικά οι ίδιοι τη λειτουργία της. Σε λίγες μέρες η ΣΟΦΤΕΞ δε θα έχει καν τιμολόγια για να μπορεί να κάνει πωλήσεις, αφού δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις φορολογικές της υποχρεώσεις. Στο μεταξύ και νέες φήμες για διαθεσιμότητες και απολύσεις άρχισαν να κυκλοφορούν στο εργοστάσιο. Αυτά τα θέματα τέθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Κ. Παρασκευάς, με τη διοίκηση του σωματείου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαθεσιμοτήτων και απολύσεων, άφησε ο διευθύνων σύμβουλος, Γ. Πανοηλίας,με τον οποίο συναντήθηκε ο Κ. Παρασκευάς, λέγοντας χαρακτηριστικά: "μας είπαν να εξετάσουμε όλα τα σενάρια και περιμένουμε το πακέτο των "κοινωνικών μέτρων""!

Ο Κ. Παρασκευάς επισκέφθηκε στη συνέχεια τα διάφορα τμήματα της επιχείρησης, όπου μιλώντας με τους εργαζόμενους τούς κάλεσενα αγωνιστούν για να παραμείνει η επιχείρηση στο δημόσιο, επισημαίνοντας πως "αυτή είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας". Χαρακτήρισε αποπροσανατολιστικές τις απόψεις της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου, που λένε ότι "δε μας ενδιαφέρει αν η επιχείρηση θα είναι σε ιδιώτη ή στο δημόσιο, αλλά να λειτουργεί", τονίζοντας ότι η εμπειρία από τις μέχρι τώρα ιδιωτικοποιήσεις είναι αποκαλυπτική. "Η επιχείρηση - είπε - θα συρρικνωθεί, μεγάλα τμήματα παραγωγής θα κλείσουν, πολλοί θα απολυθούν, αλλά και αυτοί που θα παραμείνουν στη δουλιά, ο ιδιώτης θα τους απασχολεί χωρίς δικαιώματα, μετατρέποντάς τους σε δούλους". Επισήμανε πως ο οικονομικός "στραγγαλισμός" της επιχείρησης, από την κυβέρνηση, στοχεύει στο να σπείρει την απογοήτευση στους εργαζόμενους, ώστε "ανώδυνα" να περάσει το ξεπούλημα. Τόνισε επίσης: "Ο αγώνας σας θα είναι πιο αποτελεσματικός, αν αγωνιστείτε από κοινού με εργαζόμενους, σε χώρους που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα".

Σημειώνοντας πως ετοιμάζεται και νέα αντεργατική επίθεση, με πρώτο στόχο την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, τόνισε την ανάγκη "δημιουργίας λαϊκού μετώπου, ενάντια στα μονοπώλια. Χρειάζονται - τόνισε - βαθιές πολιτικές αλλαγές. Πρέπει κάποια στιγμή να βγάλουμε τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα, τα κόμματα εκφράζουν συμφέροντα και πρέπει να ξέρουμε τι ψηφίζουμε". Επισήμανε ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί σε συρρίκνωση της βιομηχανίας της χώρας, σε ξεκλήρισμα της αγροτιάς, σε ανεργία και εξαθλίωση του λαού, εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση "όπου κάνουν κουμάντο μια χούφτα πολυεθνικές" και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Και κατέληξε: " Επειδή είμαστε σε περίοδο που συζητείται η αναθεώρηση της συνθήκης, θα πρέπει ο λαός ο ίδιος να αποφασίσει. Το δημοψήφισμα είναι ένα όπλο πίεσης στα χέρια μας ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ