Σάββατο 1 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εν πλω τσιμεντάδικα "σαπάκια"!

Φιάσκο αποδεικνύονται οι έλεγχοι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και οι ...εντολές του να απαγορευτεί ο απόπλους σε πλοία που "ελέχθησαν". Θέλει χρόνο ο ουσιαστικός έλεγχος, δηλώνει ο υπεύθυνος γι' αυτούς! Τι ισχυρίζονται εκπρόσωποι των πλοιοκτητών

"Φιάσκο" αποδεικνύεται ο υποτιθέμενος έλεγχος των τσιμεντάδικων πλοίων, που διενεργεί αυτή την περίοδο το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας!Τα πέντε τσιμεντάδικα στα οποία, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης,απαγορεύτηκε ο απόπλους λόγω σοβαρών παραλείψεων, δεν έμειναν ούτε ώρα "δεμένα", όπως διαβεβαιώνουν οι πλοιοκτήτριες εταιρίες!

Ακόμα πιο αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις του β υπαρχηγού του Λιμενικού Σώματος Δ. Κόντης - είναι υπεύθυνος της επιτροπής που διενεργεί τους ελέγχους - στο "Ρ". Αφού επιβεβαίωσε ότι τα 5 πλοία κινούνται κανονικά, αποκάλυψε ότι ο έλεγχος των πλοίων περιορίζεται μόνο στον εξοπλισμό γέφυρας(βάρκες, ραντάρ κλπ.), στον τομέα πυρόσβεσης και στον τομέα αντιρρύπανσης! Είναι αδύνατον - πρόσθεσε - να ελεγχθεί στην προκειμένη περίπτωση"η ποιότητα του υλικού μόνιμης κατασκευής", δηλαδή, οι λαμαρίνες και η λειτουργία της μηχανής, γιατί χρειάζεται πολύς χρόνος! Πάντως, το ΔΥΣΤΟΣ όταν τουμπάρισε, στέλνοντας στο θάνατο 20 ανθρώπους, διέθετε σωστικά μέσα... Μόνο που κανείς δεν πρόφτασε να τα χρησιμοποιήσει!

Το είδος του... ελέγχου, που διενεργήθηκε στα πέντε πλοία, τον αποδεικνύουν, με τον καλύτερο τρόπο οι δηλώσεις των εκπροσώπων των πλοιοκτητριών εταιριών: Σε τρία πλοία της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ - σ' αυτήν ανήκε και το ΔΥΣΤΟΣ - τοΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ,Γ. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ και ΘΗΣΕΥΣ παρατηρήθηκαν σοβαρές ελλείψεις και δόθηκε... εντολή για απαγόρευση του απόπλου. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας κ. Καλούδης δήλωσε τα εξής: "Σε όλα τα πλοία μας είχαν βρεθεί κάποιες παρατηρήσεις. Αν παρατήρηση θεωρείται η καμένη λάμπα. Είναι ψευδές ότι έχουν σοβαρές ελλείψεις. Μάλλον κάποια παρανόηση θα έγινε. Τα πλοία μας, άλλωστε, δουλεύουν κανονικά..."! Απαγόρευση του απόπλου δόθηκε στο 26χρονο τσιμεντάδικο πλοίο ΚΙΜΩΛΟΣ ΙΙ.Ομως ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας ΝαφτιτάνΣπύρος Ξένος δήλωσε: "Σύμφωνα με έγγραφο που έχω μπροστά μου, ο έλεγχος έγινε στις 24 Φλεβάρη και το πλοίο κρατήθηκε, επειδή έλειπε κάποιο έγγραφο του Νηογνώμονα. Το έγγραφο παραδόθηκε την επόμενη μέρα στις 25 δηλαδή και το πλοίο απέπλευσε"...!

Ο αρχιπλοίαρχος της εταιρίας ΡΕΑ ΣΙΠΠΙΝ,κ. Μάγκος,σχετικά με το 26χρονο πλοίο ΑΙΓΑΙΟ ΙΙ,για το οποίο δόθηκε εντολή απαγόρευσης απόπλου, λόγω σοβαρών παρατηρήσεων, δήλωσε: "Εγιναν πράγματι παρατηρήσεις στο πλοίο, όχι σοβαρές. Τις αποκαταστήσαμε την ίδια ώρα και το πλοίο ταξιδεύει".

Να σημειωθεί ότι και τα πέντε πλοία ανήκουν στον Ελληνικό Νηογνώμονα... Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, παραμένουν για ανάλογο έλεγχο άλλα 13 πλοία αυτής της κατηγορίας, τα οποία θα έχουν ελεγχθεί μέχρι τις 14 του Μάρτη...

Ο αγώνας θα είναι η απάντηση

Και ενώ πλωτά "φέρετρα" έχουν γεμίσει τις θάλασσες, οι εφοπλιστές κλιμακώνουν τις θρασύτατες αξιώσεις τους σε βάρος των ναυτεργατών, έχοντας εξασφαλίσει τις πλάτες της κυβέρνησης. Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησής του στις 25 του μήνα με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία χαρακτήρισε τα κατώτερα πληρώματα "ξεπερασμένα και ακριβά"!

"Ωμά και απροκάλυπτα - συνεχίζει η ανακοίνωση - ο υπουργός μετέφερε τον εκβιασμό των εφοπλιστών ότι εάν δε δεχτούν τις απαιτήσεις τους, θα αλλάξουν σημαία στα υπό ελληνική σημαία πλοία που έχουν μείνει". Η ΠΕΜΕΝ υπογραμμίζει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης και των εφοπλιστών, επιβάλλεται να ανατραπούν με τον ενωμένο απεργιακό αγώνα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Η ΠΕΜΕΝ επισημαίνει ότι στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ που θα γίνει στις 6 του Μάρτη θα προτείνει να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Μάρτη.

Α. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στοιχείο - φωτιά για υπουργείο και εφοπλιστές (2005-09-07 00:00:00.0)
Προσπάθεια αποποίησης ευθυνών (2001-09-14 00:00:00.0)
Τι περιμένει; (1998-02-05 00:00:00.0)
Ξαναπνίγουν τους νεκρούς... (1997-12-30 00:00:00.0)
"Μπλόκο" σε σάπιο πλοίο (1997-10-07 00:00:00.0)
ΕΛΕΓΧΟΣ ΦΙΑΣΚΟ σε πλωτά φέρετρα (1997-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ