Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Παραδίδεται άνευ όρων στους ιδιώτες

Η κυβέρνηση, με τροπολογία, ικανοποιεί ένα προς ένα τα αιτήματα των πολυεθνικών, που δραστηριοποιούνται διεθνώς στην αγορά του φυσικού αερίου σε βάρος της ΔΕΠΑ

Μια ακόμη ένδειξη της πλήρους υποταγής της κυβέρνησης στα πολυεθνικά συμφέροντα, αποτελούν οι χειρισμοί της στο θέμα της διανομής του ρωσικού φυσικού αερίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμη την τροπολογία που μεταβάλει το αρχικό νομοσχέδιο για τη διανομή του φυσικού αερίου, το οποίο προέβλεπε τη συμμετοχή των ιδιωτών σε ποσοστό 49% του μετοχικού κεφαλαίου των Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) (εταιρίες που θα αναλάβουν τη διανομή) και μάλιστα με πολύ ευνοϊκούς όρους για εκείνους. Ομως, ακόμα και οι όροι αυτοί (του νόμου 2364/95, αλλά και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε σε εφαρμογή του), όπως είχε αποκαλύψει πριν από λίγες μέρες ο "Ρ", δεν κρίθηκαν επαρκείς για τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Ετσι, οι εκπρόσωποί τους απαίτησαν αλλαγές, τις οποίες η κυβέρνηση, όπως είχαμε προβλέψει, έσπευσε να ικανοποιήσει.

Με την τροπολογία, που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ικανοποιούνται ένα προς ένα τα αιτήματα των πολυεθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται διεθνώς στην αγορά του φυσικού αερίου σε βάρος της ΔΕΠΑ, η οποία είχε κάνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων στο έργο του φυσικού αερίου και τις οποίες φυσικά θα αποπληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες, ενώ η καθυστέρηση που θα προκύψει στο θέμα της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την ίδρυση των ΕΠΑ θα υπονομεύσει περαιτέρω το έργο, σε όφελος των συμφερόντων της ρωσικής εταιρίας "Γκαζ - Προμ" και του Ελληνα συνεταίρου της Κοπελούζου. Δεν είναι, εξάλλου, άσχετες οι ερμηνείες που δίνονται ακόμη και από παράγοντες της ΔΕΠΑ, ότι δηλαδή όλες αυτές οι ρυθμίσεις αποτελούν μεθοδεύσεις του ομίλου Κοπελούζου, έτσι ώστε η ΔΕΠΑ να φανεί ανέτοιμη για τη διανομή του Φυσικού Αερίου και να αναλάβει, ευνοούμενη και με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, η ελληνορωσική κοινοπραξία της "Προμηθέας Γκας" τη διανομή του αερίου και τα παχυλά κέρδη που θα προκύψουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του αυτή τη στιγμή ο "Ρ" -

αφού το συνολικό περιεχόμενο της υπό ψήφιση τροπολογίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί - οι τροποποιήσεις που υπέδειξαν οι ιδιώτες και η κυβέρνηση υλοποιεί έχουν ως εξής:

  • Καθιερώνεται η αρχή του διαφοροποιημένου τιμολογίου στη θέση του ενιαίου.
  • Η εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΠΑ και των Εταιριών Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) συναρτάται πλέον από τη χρησιμότητα μιας επένδυσης σε αυτά, δηλαδή τη λεγόμενη αρχή της ανταποδοτικότητας. Με τη ρύθμιση αυτή, οι υποψήφιοι επενδυτές επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν όσο το δυνατόν την ίδια συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΠΑ.
  • Η άδεια λειτουργίας και ανάπτυξης των δικτύων πόλεως χορηγείται απ' ευθείας από το υπουργείο Ανάπτυξης κατά περίπτωση στις ΕΔΑ ή τις ΕΠΑ.
  • Ρυθμίζονται όλα τα φορολογικά ζητήματα μεταξύ ΕΔΑ και ΕΠΑ, προς όφελος πάντα των ΕΠΑ.
  • Προτείνεται η ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο όλων των επενδύσεων για το Φυσικό Αέριο, προκειμένου οι επενδυτές ιδιώτες να πετύχουν σημαντικές επιδοτήσεις.

Χ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ