Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στο κατώφλι της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενοι

Προωθούνται τα κυβερνητικά μέτρα για την άνευ όρων παράδοση των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Παιχνίδια με τις μετατάξεις εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Νέες φουρνιές χιλιάδων εργαζομένων βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας τους προσεχείς μήνες.

Πρόκειται γι' αυτούς που εργάζονται σε διάφορες υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεις που θα ιδιωτικοποιηθούν και στις επιχειρήσεις του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) που βρίσκονται ακόμα στο φορέα και τον οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να κλείσει μέχρι το τέλος του 1998, ξεπουλώντας τις επιχειρήσεις αυτές. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο, ενώ αρνητικές εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων δρομολογούνται και στα δύο ναυπηγεία, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά.

Στα πλαίσια αυτά, χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή του Γ. Παπαντωνίου και των υφυπουργών Πρωτόπαππα(Εργασίας), Μαντέλη (Δημόσιας Διοίκησης), Διαμαντοπούλου (Ανάπτυξης) και Χριστοδουλάκη (Οικονομικών). Το ίδιο θέμα έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί αύριο Πέμπτη, στα πλαίσια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, προκειμένου να μετριάσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ΟΑΕ, αλλά κυρίως να κλείσει άρον - άρον το φάκελο "προβληματικές", προωθεί το μέτρο των μετατάξεων για 1.100 από αυτούς σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, ενώ θα ενεργοποιηθούν προγράμματα - "ασπιρίνες", όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση και καταβολή εφ' άπαξ ποσού, προκειμένου να αναζητήσουν την τύχη τους σαν ...ελεύθεροι επαγγελματίες. Στρατηγικός στόχος, η παράδοση των επιχειρήσεων του ΟΑΕ, όσο το δυνατό πιο γρήγορα, στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με όσο το δυνατό πιο λίγους εργαζόμενους, ή και χωρίς καθόλου εργαζόμενους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι 300 από τους 1.100 συνολικά υπό μετάταξη είναι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας, οι 140 των Γενικών Αποθηκών, ενώ μετατάξεις προβλέπονται και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στα Ελληνικά Μάρμαρα, αλλά και στα θερμικά λεωφορεία (ΕΘΕΛ)! Αξίζει να σημειώσουμε, σε ό,τι αφορά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας - στα οποία έχει κατοικοεδρεύσει εδώ και καιρό ο γνωστός Ταβουλάρης - η κυβέρνηση έχει προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για τη μετάταξη 700 εργαζομένων σε αυτά. Ετσι, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά η σημερινή της απόφαση να μεταταγούν μόνο 300.

Μία άλλη παράμετρος, απροσδιόριστη μέχρι σήμερα για την προώθηση των μέτρων αυτών, είναι οι εσωκυβερνητικές αντιθέσεις, καθώς το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης αρνείται να απορροφήσει τους υπό μετάταξη εργαζόμενους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο πιο καλός ο... πωλητής (1999-06-24 00:00:00.0)
Μια από τα ίδια... (1997-05-08 00:00:00.0)
Χαριστική βολή για το ξεπούλημα (1997-04-24 00:00:00.0)
Η καλλίτερη άμυνα είναι η επίθεση (1997-03-12 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία τα διαλυτικά σενάρια (1996-06-21 00:00:00.0)
Αναδρομή... στη φτηνή κοροϊδία (1995-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ