Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Στην τελική ευθεία τα διαλυτικά σενάρια

Με ανακοίνωσή της η εταιρία καλεί τους εργαζόμενους να υποβάλουν όλοι αίτηση μετάταξης! Επιταχύνονται οι σχεδιασμοί που οδηγούν ή στο ξεπούλημα της επιχείρησης "καθαρής" από εργαζόμενους ή στο "λουκέτο". Ταυτόχρονα επιδιώκεται η εξουδετέρωση της αντίστασης των εργαζομένων

Τον ορατό κίνδυνο να οδηγηθούν σε κλείσιμο τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ή να ξεπουληθούν σε έναν νέο Περατικό, "καθαρά" από τους εργαζόμενους, επιβεβαιώνει προχτεσινή ανακοίνωση της εταιρίας, με την οποία μπορούν να κάνουν αιτήσεις για μετάταξη στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, όλοι οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία!

Στη σχετική ανακοίνωση - που σύμφωνα με τη Διεύθυνση του ναυπηγείου, αποτελεί αντιγραφή υπουργικής απόφασης που δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα - δεν τίθεται κανένα όριο ή προϋπόθεση, εκτός απ' το ότι δεν μπορούν να κάνουν αίτηση για μετάταξη μόνο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις πρόωρης συνταξιοδότησης.Σε ερώτηση συνδικαλιστών για τον αριθμό των εργαζομένων που θα μεταταχθούν, η Διεύθυνση του Ναυπηγείου, αρνήθηκε επίμονα να απαντήσει και παρέπεμψε στο υπουργείο Ανάπτυξης. Παράγοντες του τελευταίου απέφευγαν χτες το απόγευμα ακόμα και επικοινωνία με την εφημερίδα μας που προσπαθούσε να πληροφορηθεί για τις προθέσεις του υπουργείου.

Η σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης του ναυπηγείου "φωτογραφίζει" - σύμφωνα με εκτιμήσεις - τις δηλώσεις του προέδρου του Νεωρίου Σύρου, Ν. Ταβουλάρη,ο οποίος πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ναυπηγείο, δηλώνοντας ότι μπορεί να επιβιώσει η επιχείρηση, αρκεί να μην υπάρχει καμιά δέσμευση σχετικά με τις θέσεις εργασίας!Εξάλλου, τελευταία, απ' το περιβάλλον του πρωθυπουργού έχει διαρρεύσει ότι υπάρχουν πολλοί που ενδιαφέρονται για το ναυπηγείο στην περίπτωση που δε θα υπάρχει προσωπικό!

Το γεγονός, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως τον Σεπτέμβρη θα προκηρύξει και δεύτερο διαγωνισμό για την εκποίηση του ναυπηγείου (δεν έχει ακόμα ακυρωθεί επίσημα ο πρώτος), σε συνδυασμό με το χρονοδιάγραμμα που τίθεται για την "ικανοποίηση των μετατάξεων" (30 Σεπτέμβρη), έρχεται να ενισχύσει τους φόβους για ξεπούλημα του ναυπηγείου όσο και όπως θέλει ο επίδοξος αγοραστής ή για την οριστική διάλυσή του. Επιβεβαιώνεται ακόμα ότι οι σχετικές ανακοινώσεις περί μετατάξεων, στόχο έχουν την άμβλυνση της αντίστασης των εργαζομένων στη διάλυση των ναυπηγείων.

Να σημειώσουμε ότι με τροπολογία που έχει ψηφιστεί στη Βουλή και με δυο υπουργικές αποφάσεις στη συνέχεια, είχε προβλεφτεί η μείωση του προσωπικού κατά 420 άτομα με τη μέθοδο της πρόωρης συνταξιοδότησης και των "οικειοθελών" απολύσεων, ενώ είχε αφεθεί να καθοριστεί με άλλη υπουργική απόφαση ο αριθμός και ο τρόπος των μετατάξεων.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο Α. Χοροζάνης,μέλος της διοίκησης του σωματείου και στέλεχος της ΕΣΑΚ, επισήμανε: "Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η θέση της παράταξής μας, πως δηλαδή δεν έπρεπε να περάσουν τα μέτρα για συρρίκνωση του προσωπικού. Η κυβέρνηση και οι τράπεζες εκμεταλλεύονται στο έπακρο αυτά τα μέτρα, όχι για να μειώσουν μόνο τις θέσεις εργασίας, αλλά και για να διαλύσουν το ναυπηγείο, αμβλύνοντας την αντίσταση των εργαζομένων. Αυτό επιβεβαιώνει και ο τρόπος που γίνονται οι μετατάξεις. Δηλαδή το ότι δεν υπάρχει όριο ούτε αριθμού, ούτε ηλικίας, ούτε κάποιων δικαιολογητικών. Ετσι υπάρχει περίπτωση, να κάνει αίτηση όλο το προσωπικό ή οι εργαζόμενοι ολόκληρων τμημάτων. Μπορεί λοιπόν ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος ιδιώτης, να υπογράψει σύμβαση, χωρίς να υπολογίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζητούν τρόπους να χτυπήσουν τον αγωνιστικό συντονισμό στα ναυπηγεία (2013-03-22 00:00:00.0)
Η καλλίτερη άμυνα είναι η επίθεση (1997-03-12 00:00:00.0)
Στο κατώφλι της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενοι (1997-03-05 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για το ξεπούλημα (1996-09-27 00:00:00.0)
Πολιτική διάλυσης! (1996-06-29 00:00:00.0)
Προς το τελικό χτύπημα (1996-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ