Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Καλή η αγωνιστική αρχή

Παρά την τρομοκρατία που επέβαλαν σε πολλές περιπτώσεις οι μεγαλοξενοδόχοι, καταγράφτηκε η απόφαση του κλάδου να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Ακαρπες συναντήσεις με ξενοδόχους - υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Κατάμεστο ήταν χτες το θέατρο "Ακάδημος", όπου συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί απεργοί εργαζόμενοι στα επισιτιστικά και τουριστικά επαγγέλματα, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η κλαδική ομοσπονδία. Τα μηνύματα πουέφταναν από μεγάλα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, αλλά και της περιφέρειας ήταν θετικά, παρά την τρομοκρατία που ασκήθηκε σε πολλές περιπτώσεις και που στην Κω έφτασε μέχρι την απόλυση της προέδρου του σωματείου! Σε πολλούς χώρους η συμμετοχή έφτασε μέχρι και 50%, ενώ στο "Χανδρής" ήταν καθολική. Παρόμοια μηνύματα όμως έφτασαν κι από άλλες περιοχές της χώρας.

"Κάτω τα χέρια απ' το ΤΑΞΥ","Θέλουμε αυξήσεις και όχι απολύσεις",βροντοφώναξαν οι απεργοί της Αθήνας κατά τη διάρκεια της πορείας τους στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στα γραφεία η Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, στον οποίο ανέπτυξε τα προβλήματα του ΤΑΞΥ και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας Γ. Φωκά,για το θέμα της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η εξέλιξη και των δύο συναντήσεων ήταν άκαρπη. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το ΤΑΞΥ κι αν υπάρχει θα εξεταστεί, ενώ δεν απέκλεισε την ενοποίησή του με το ΙΚΑ. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων επέμενε σε μηδαμινά ποσοστά αυξήσεων, ενώ εξέβρισε χυδαία τους συνδικαλιστές, αποκαλώντας τους τεμπέληδες! Μετά απ' αυτό οι συνδικαλιστές αποχώρησαν με την υπόσχεση ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στ. Κωλέτσης επέρριψε τις ευθύνες, για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, στους εργοδότες και στην κυβέρνηση, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να υπερασπίσουν με αγώνα τα δικαιώματά τους.

Ο Χ. Κατσώτης, γραμματέας της Ομοσπονδίας, μεταξύ άλλων, τόνισε: "Η κατάσταση στον κλάδο θυμίζει μεσαίωνα και σκλαβοπάζαρο. Θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό; Σοβαρές ευθύνες έχει και η κυβέρνηση. Επιτροπές ελέγχου δε λειτουργούν, ούτε οι Επιθεωρήσεις Εργασίας. Εχουμε όμως και εμείς ευθύνες για το πώς οργανώνουμε τη δράση μας, πώς ερχόμαστε σε επαφή με τους εργαζόμενους, τι λύσεις προτείνουμε. Εχουμε υποχρέωση να περιφρουρήσουμε τα δικαιώματά μας, για μας και τα παιδιά μας".

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων της Αθήνας, παρευρέθηκε ο Δ. Κυπραίος μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ, ο οποίος δήλωσε τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων.

Εντυπωσιακή πορεία στην Κέρκυρα

Μεγαλειώδης ήταν η πορεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα στη νομαρχία, όπου οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη.Η πορεία κατέληξε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προτείνουν στην Ομοσπονδία να προχωρήσει άμεσα σε 48ωρη απεργία. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της και Νομαρχιακό Σύμβουλό Θ. Γουλή.

Στο Ηράκλειο Κρήτης,οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που απαρτίζουν τη διοίκηση του σωματείου, προτίμησαν να παίξουν ξύλο μέσα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, αντί να κάνουν το παραμικρό για την κινητοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ