Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
"Γκρίζα" ατμόσφαιρα

205 εκατ. θα δώσουν για εισαγόμενα από τη Βενετία αποκριάτικα κοστούμια!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

"Γκρίζα" παραμένει η ατμόσφαιρα της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" και μετά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, που υποτίθεται ότι θα ξεδιάλυνε πολλές απορίες σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον Οργανισμό. Η διοίκηση του δήμου ούτε κατ' ελάχιστον προσπάθησε να "διαφωτίσει" τους δημοτικούς συμβούλους, ώστε να γίνει μια γόνιμη συνεδρίαση και να τεθούν όλα τα προβλήματα επί τάπητος. Ο φάκελος από τον οποίο θα έπρεπε να ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν άδειος (!), ενώ τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ του ΟΠΠΕ τα κρατούσε ο δήμαρχος και πρόεδρος του ΟΠΠΕ, Κ. Κοσμόπουλος.

Την ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην "Πολιτιστική" έκαναν ο διευθύνων σύμβουλος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, προσκομίζοντας τα στοιχεία που εκείνοι ήθελαν και τα οποία ήταν, ήδη, γνωστά από συνεντεύξεις τους (!). Μάλιστα και οι δύο αφού άκουσαν μόνο εαυτούς εγκατέλειψαν την αίθουσα, πιστοί στην "παράδοση" που δημιούργησαν να ρίχνονται στο καλάθι των αχρήστων οι απόψεις και προτάσεις των εκπροσώπων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της πόλης για την "ΠΠ".

Κατά την άποψη των δύο στελεχών του ΟΠΠΕ, "χρειάζονται μόνο μερικές μικροδιορθώσεις, προκειμένου ο θεσμός να επιτύχει το θαύμα του". Και αφού "τα πράγματα βαίνουν καλώς", ποιοι είναι αυτοί που επικρίνουν τον Οργανισμό; "Οι πικραμένοι που απορρίφθηκαν οι προτάσεις τους",είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Π. Θεοδωρίδης (!). Τι φταίει για τις δικαστικές έρευνες; "Οι διαφορές που έχουν μεταξύ τους οι δικαστές",είπε οργισμένα ο δήμαρχος (!). Ο Κ. Λοϊζος,απολογούμενος για τον εαυτό του, έδωσε και τα παρακάτω στοιχεία: "Τα έργα άρχισαν ουσιαστικά στο τέλος του '95. Τρέχουμε να προφτάσουμε. Εστω κι αν αυτά ξεκίνησαν με κάποιες παρατυπίες, θα πρέπει να τελειώσουν". Μίλησε βέβαια και για "16 δισ. έλλειμμα στον τεχνικό προϋπολογισμό" (!), ελπίζοντας ότι η κυβέρνηση "θα μας το καλύψει". Την ανοργανωσιά ο καλλιτεχνικός διευθυντής την απέδωσε "στην απειρία των μεσαίων στελεχών, που θέλουν χρόνο για να μάθουν". Απέφυγε, όμως, να πει... σε ποιο στάδιο "μάθησης" βρίσκεται ο ίδιος.

Ο δημοτικός σύμβουλος της "Αγωνιστικής Κίνησης" Αγ. Σαχίνης εξέφρασε την απογοήτευση της παράταξης για την κατάσταση στην "Πολιτιστική" και κατήγγειλε το διχασμό που προκάλεσαν στην πόλη, στους φορείς και στους πνευματικούς της ανθρώπους οι διοικούντες τον ΟΠΠΕ. Κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για τα "παιχνίδια που παίζει σε βάρος της πόλης και του θεσμού" και επέστησε την προσοχή του δημάρχου, που "ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί".

"Ο λαός θεωρεί αυτό τον Οργανισμό παμφάγο και λαίμαργο",είπε ο επικεφαλής της ΔΑΚ Θ. Γιαννούσης και πρόσθεσε: "Ο ΟΠΠΕ απέτυχε να δημιουργήσει κατάλληλη με την ιστορία και τις συνθήκες υποδομή. Το πολιτιστικό του πρόγραμμα δεν απηχεί τους καημούς και τους πόθους, τους αγώνες, την ιστορία, την κουλτούρα του λαού. Η πόλη δεν ετοιμάστηκε γι' αυτό το σοβαρό γεγονός".

Αιχμές για τη συμπεριφορά των "συντρόφων" του στο ΔΣ του ΟΠΠΕ περιείχε η ομιλία του δημοτικού συμβούλου του ΠΑΣΟΚ Αλ. Μαρατζίδη,ο οποίος σημείωσε: "Η προοδευτική Ελλάδα περηφανεύεται για έναν άλλο πολιτισμό που η "ΠΠ" τον αγνοεί. Τι κάνουν πάνω σ' αυτό το ζήτημα τα μέλη του ΔΣ του ΟΠΠΕ, που διατείνονται ότι είναι προοδευτικοί και σοσιαλιστές;". Και σαν να απαντούσε στο ερώτημά του, ο Αγ. Σαχίνης είπε: "Στα εγκαίνια διέγραψαν την Εθνική Αντίσταση και τον αντιδικτατορικό αγώνα".

Να σημειωθεί ότι ενώ γινόταν λόγος για το "αυτοκρατορικό δείπνο" του περασμένου Ιουλίου (κόστους 10 εκατ.), για την παρουσίαση του ανύπαρκτου "προγράμματος", ο Π. Θεοδωρίδης προσκαλούσε τους δημοτικούς συμβούλους να πάρουν μέρος στα καρναβάλια της Θεσσαλονίκης.Καρναβάλια, που όπως κατήγγειλε δημοτικός σύμβουλος θα κοστίσουν 205 εκατ. (!). Το ποσό αυτό κυρίως θα δοθεί για εισαγόμενα από τη Βενετία αποκριάτικα κοστούμια (!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ