Παρασκευή 14 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μονοτονικού περιπέτειες

"Γιάννης Κουτσοχέρας. Η γλωσσική μεταρρύθμιση. Βουλή 1975-1982" είναι ο τίτλος της έκδοσης του Διεθνούς Ιδρύματος Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη - Κουτσοχέρα,που παρουσιάστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Το ολιγοσέλιδο βιβλίο συμπυκνώνει τις προτάσεις που κατέθετε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, από το 1975 μέχρι το 1982, ο ποιητής και βουλευτής Γιάννης Κουτσοχέρας, επιμένοντας στην καθιέρωση του μονοτονικού συστήματος γραφής. Σημειώνεται ότι αυτά τα 8 χρόνια ήταν η κορύφωση μακραίωνων αγώνων για τη γλωσσική μεταρρύθμιση, στους οποίους πρωτοστάτησαν πνευματικοί άνθρωποι όπως οι Ψυχάρης, Γληνός, Σκυλίτσης, Ξενόπουλος, Τριανταφυλλίδης, Καζαντζάκης, Καρθαίος, Βηλαράς, Πάλλης, Βλαστός, Κριαράς, Κακριδής,αρκετοί από τους οποίους διώχτηκαν γι' αυτό τον αγώνα.

"Είναι πολύ ενδιαφέρον" έλεγε ο Γ. Κουτσοχέρας στις 26/7/79 "να επισημάνει κανείς ότι οι εποχές της έξαρσης του γλωσσικού μας αγώνα - που περιλαμβάνει και τον αγώνα για το μονοτονικό - είναι πάντα παράλληλες με την έξαρση των αγώνων για τη Δημοκρατία".Για τον Γ. Κουτσοχέρα η διγλωσσία και το πολυτονικό ήταν η "βασική αποθαρρυντική αιτία" της "μορφωτικής ανάσχεσης", με αποτέλεσμα την πνευματική υποβάθμιση του ελληνικού λαού.

Το βιβλίο, που παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, αρχίζει με πρόλογο του Εμμανουήλ Κριαρά και τελειώνει με το άρθρο που ψηφίστηκε στις 11/1/82, με το οποίο καθιερώνεται το μονοτονικό.

Η ιστορία της γλωσσικής μεταρρύθμισης αρχίζει από πολύ παλιά και σχετίζεται με την ίδια τη δημοκρατία. Πλήθος διανοούμενων επιχειρηματολογούσαν για την καθιέρωση του μονοτονικού ή ακόμα χρησιμοποιούσαν το μονοτονικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιάννης Κακριδής διώχτηκε γι' αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ