Σάββατο 15 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ
Πολυεθνική δύναμη σε ρόλο χωροφύλακα στην Αλβανία

Πραγματοποιήθηκε στην Αδριατική η συνάντηση εκπροσώπων της αλβανικής κυβέρνησης, επιτροπών των εξεγερμένων και του ΟΑΣΕ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, η διεθνής στρατιωτική δύναμη, που ετοιμάζεται να σταλεί στην Αλβανία, θα αναλάβει την τήρηση της τάξης και τη συλλογή των όπλων

Την "έντονη" ελληνική "δραστηριότητα" στις πολιτικές διαβουλεύσεις, για την αντιμετώπιση από μέρους του διεθνούς παράγοντα της αλβανικής κρίσης, θέλησε να επιδείξει με την άφιξή του στην Αθήνα, αργά χτες το βράδυ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης,που έλαβε μέρος στις συζητήσεις στην Αδριατική, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ανοιχτά του Δυρραχίου σε ιταλική φρεγάτα, με τη συμμετοχή του ειδικού απεσταλμένου του ΟΑΣΕ, πρώην Αυστριακού καγκελαρίου Βρανίτσκι, εκπροσώπων της νέας αλβανικής κυβέρνησης και των επιτροπών των εξεγερμένων πολιτών.

Ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, προκειμένου να επιδείξει τη "διπλωματική επιτυχία" της κυβέρνησης, κάλεσε τους δημοσιογράφους αργά το βράδυ στο αεροδρόμιο και στις δηλώσεις του υποστήριξε στην ουσία πως αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι η Αλβανία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κατάσταση. Για το λόγο αυτό ο ΟΑΣΕ, σύμφωνα και με τις δηλώσεις Βρανίτσκι, πρέπει να υιοθετήσει την αποστολή μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης με αστυνομικές αρμοδιότητες. Η νέα κυβέρνηση της Αλβανίας, σύμφωνα με τον Γ. Κρανιδιώτη, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την αποστολή το συντομότερο δυνατόν ειρηνευτικής δύναμης για την αποκατάσταση της τάξης και την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων αυτής της δύναμης έθεσε με τις δηλώσεις του ο Γ. Κρανιδιώτης. Η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους με συγκεριμένες πρωτοβουλίες. Και σημείωσε ότι το σχέδιο του ΟΑΣΕ, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, προβλέπει διάλογο και παράδοση των όπλων από τους εξεγερμένους. Αυτό, είπε, το αποδέχονται και οι δύο πλευρές. Ενας από τους στόχους και της διεθνούς δύναμης, πρόσθεσε, θα είναι η συλλογή των όπλων. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι δεν πρόκειται για εμφύλιο πόλεμο, ούτε για σύγκρουση Βορρά - Νότου, αλλά για ένα φαινόμενο που συνδέεται με την κατάσταση της οικονομίας και την έλλειψη δημοκρατίας.

Επίσης υποστήριξε ότι η διεθνής προσπάθεια οδήγησε στο σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, ωστόσο παραδέχτηκε πως η κρίση συνεχίζεται και έχει ενταθεί, εξαιτίας του κενού που υπάρχει μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των εξεγερμένων πολιτών. Το γεγονός αυτό το απέδωσε στο ότι δεν υπάρχει διάλογος μεταξύ τους. Χαρακτήρισε τη χτεσινή επαφή ως συνάντηση γνωριμίας. Ανέφερε ακόμα ότι κύριο αίτημα των επιτροπών των εξεγερμένων πολιτών είναι να φύγει ο Μπερίσα, καθώς και ότι υποστηρίζουν την κυβέρνηση Φίνο και δεν αντιτίθενται στην αποστολή ειρηνευτικής δύναμης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ