Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυτή είναι η δύναμή μας

Ανακοίνωση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών"

Αγωνιστικό χαιρετισμό προς τους χιλιάδες καθηγητές, που συμμετείχαν ενεργά στο μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα, απευθύνει με ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών", τονίζοντας ότι ο αγώνας των καθηγητών για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου και των μορφωτικών δικαιωμάτων του λαού συνεχίζεται. Στην ανακοίνωση ανάμεσα σ' άλλα αναφέρεται:

"Η ΔΕΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες συναδέλφους που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, στο μεγαλειώδη απεργιακό μας αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των μορφωτικών δικαιωμάτων του λαού μας.

Στην πορεία του δίκαιου αγώνα μας αντιμετωπίσαμε την αδιαλλαξία της κυβέρνησης που εξαντλεί όλη της την πυγμή στο λαό που αγωνίζεται, στους εκπαιδευτικούς, τους αγρότες, τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους, προκειμένου, εδώ και τώρα, να υλοποιήσει την πολιτική των ισχυρών συμφερόντων της ΕΕ. Ο αγώνας μας όμως δικαιώθηκε. Οχι, γιατί αποσπάσαμε κάποια μικρά τμήματα των αιτημάτων μας, κόντρα στη βασική επιλογή των Βρυξελλών για λιτότητα και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, όπως η σύνδεση μισθού δήθεν με την αξιολόγηση, οι προσλήψεις έξω από την επετηρίδα, η μετατροπή της συστηματικής επιμόρφωσης σε φτηνή σεμιναριακή κατάρτιση.

Δικαιώθηκε: Γιατί αποδείξαμε με την ενότητα και τη συλλογικότητά μας, με την ενεργητική συμμετοχή μας στις συνελεύσεις και στις διαδηλώσεις, με την πολυμορφία και τη ζωντάνια του αγώνα μας, πως θα σταθούμε εμπόδιο σ' αυτήν την αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική. Γιατί διατρανώσαμε πως όχι μόνο αρνούμαστε να μεταφέρουμε τις κάλπικες αξίες της αγοράς στο σχολείο, αλλά θα είμαστε εκείνοι που θα διαπαιδαγωγήσουμε τη νέα γενιά στην αγωνιστική και περήφανη στάση ζωής, θα της εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στην καταλυτική δύναμη της λαϊκής πάλης ν' αντιστέκεται και να αλλάζει την πορεία των πραγμάτων. Γιατί αντιστρέψαμε την εκστρατεία κατασυκοφάντησης και αμαύρωσης του αγώνα μας από ΜΜΕ και δικαστήρια, σε βάρος αυτών που τη σχεδίασαν. Γιατί αποκαλύψαμε το υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη μόρφωση του λαού, χαλάσαμε την "εκσυγχρονιστική" βιτρίνα της, διαλύσαμε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις για το χαρακτήρα των αλλαγών που προωθεί στην εκπαίδευση. Γιατί κερδίσαμε το νου και την ψυχή των μαθητών μας, των γονιών τους, των εργαζομένων, όλων όσοι βρέθηκαν μαζί μας, στην ανάγκη βαθιών αλλαγών για την παιδεία.

Αυτά τα στοιχεία που απόκτησε ο αγώνας μας, παρά τη θέληση των ηγετικών δυνάμεων στον κλάδο, με πρώτο τον κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΠΑΣΚ, αλλά και τη ΔΑΚΕ και τον ΣΥΝ, είναι η δύναμή μας.

Η δύναμή μας φάνηκε και στο ότι αποτρέψαμε αυτούς που απ' την αρχή ως το τέλος, έντεχνα προσπάθησαν να απονευρώσουν τον αγώνα μας, κλείνοντάς τον σ' ένα στενό συντεχνιακό πλαίσιο τύπου "μικρού πακέτου" ή εκπαιδευτικού μισθολογίου, συμβατού με τα "ευρωπαϊκά" τους οράματα, αλλά κι εκείνους που σιγοντάρανε κατά καιρούς (τμήματα των Παρεμβάσεων), αυτή την τακτική.

Στο ότι τους εμποδίσαμε να σπείρουν, από τα κάτω, την απογοήτευση και την άτακτη φυγή, αναγκάζοντάς τους να αποκαλύψουν το διπλοπρόσωπο παιχνίδι τους, άλλα να λέει η κεφαλή τους στην ΟΛΜΕ και άλλα να λένε και να πράττουν συνδικαλιστές τους εδώ και δύο εβδομάδες στις τοπικές ΕΛΜΕ.

Η απαράδεκτη εκμετάλλευση απ' τις δυνάμεις αυτές της οικονομικής μας εξασθένισης, προκειμένου να διοχετευτεί μήνυμα άδοξης υποχώρησης μπροστά στην ποινικοποίηση και την ένταση του κυβερνητικού αυταρχισμού, δεν απηχεί τις πραγματικές διαθέσεις του κλάδου και αυτό το γνωρίζει καλά η κυβέρνηση και ο λαός.

Η δύναμή μας δε χάθηκε μετά τη λήξη αυτής της μάχης. Αποτελεί αναντικατάσταση παρακαταθήκη για το εκπαιδευτικό κίνημα, μπορεί ακόμα περισσότερο να ισχυροποιηθεί, στην πορεία του ελπιδοφόρου αγώνα διαρκείας που ανοίξαμε για τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας, για την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Ορος και προϋπόθεση για την προοπτική και την επιτυχία του, είναι να δυναμώσουμε τους δεσμούς μας με τους μαθητές, τους γονείς, τους εργαζόμενους, για τη διαμόρφωση του Μετώπου Παιδείας.

Από σήμερα μαζί τους, μέσα στα σχολεία, αλλά και έξω από αυτά, πρέπει να δώσουμε συνέχεια σε ό,τι κατακτήσαμε, για την πλατιά αποκάλυψη της αντιμεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση με τον παρελκυστικό τίτλο της "ελεύθερης" τάχα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια, το Εθνικό Απολυτήριο, το ασφαλιστικό κλπ.

Να ανοίξουμε εμείς ΑΛΗΘΙΝΟ διάλογο με το λαό, κόντρα στις λογικές της "συναίνεσης" και "συνευθύνης", που ο αγώνας μας απέρριψε, για το περιεχόμενο, τη λειτουργία και τους σκοπούς που πρέπει να υπηρετεί ένα αναγεννημένο σχολείο για τις ανάγκες των νέων ανθρώπων.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει και να ψηφίσει νέα δέσμη αντιεκπαιδευτικών μέτρων, ιδιαίτερα μέσα στο καλοκαίρι, θα μας βρει πάλι αντιμέτωπους.

Η ΔΕΕ καλεί τους συναδέλφους, με τη μαζική και ενεργητική συμμετοχή τους σ' όλες τις διαδικασίες και τις λειτουργίες του κλάδου να στείλουν το μήνυμα της συνέχειας και της προοπτικής του αγώνα μας.

Δυστυχώς για την πολιτική τους, εμείς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε μια δημόσια και δωρεάν παιδεία, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις.

Οι καθηγητές δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό ενότητα και πάλη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ