Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αναστηλωθεί το θέατρο Δωδώνης

Το θέμα της διάσωσης και προστασίας των μνημείων της Ηπείρου και ειδικότερα του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης θέτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ,Αποστόλης Τασούλας και Σταύρος Παναγιώτου,σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα αναφέρουν: "Για την αναστήλωση, διάσωση και προστασία των αρχαίων μνημείων της Ηπείρου είχαν εγκριθεί από το ΥΠΠΟ επί Μελίνας Μερκούρη 7,9 δισ.,τα οποία ουδέποτε δόθηκαν. Πριν από δύο περίπου μήνες η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΠΟ ενέκρινε την ένταξη του αρχαίου θεάτρου σε εκείνα τα έργα που χρηματοδοτούνται από το εθνικό σκέλος του Β ΚΠΣ με 623 εκατ., ξεχνώντας τελείως τα 7,9 δισ. Ομως, όπως φαίνεται, ο εμπαιγμός δε σταματάει εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιανουαρίου από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης προτάθηκε να μη χρηματοδοτηθεί η αναστήλωση λόγω δυσκολιών στη μελέτη.Ετσι, το έργο θα εξακολουθεί να είναι ενταγμένο στο εθνικό σκέλος, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους φορείς της Ηπείρου, αλλά και γενικότερα, χωρίς όμως ποτέ να υλοποιηθεί.

Αυτή η τακτική θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο μεγαλύτερο αρχαίο μνημείο της Ηπείρου και αποτελεί μία ακόμη απόδειξη του πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς".

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Πολιτισμού: "Εάν το ΥΠΠΟ θα αναθεωρήσει την πολιτική του όσον αφορά στην αναστήλωση, διάσωση και προστασία των αρχαίων μνημείων της Ηπείρου και ιδιαίτερα για το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και αν θα παρθούν συγκεκριμένα μέτρα και θα δοθούν τα αναγκαία κονδύλια, ώστε να προχωρήσουν άμεσα τα έργα αναστήλωσής του".

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου στις 27/2, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη Δωδώνη αναφέρει: "Η Δωδώνη έχει πρόβλημα διότι η αναστήλωση που είχε γίνει στη δεκαετία του '70 είναι όλη εσφαλμένη, διότι χρησιμοποιήθηκαν οι κερκίδες του άνω διαζώματος για να γίνει η αναστήλωση του κάτω διαζώματος". Στην Ερώτηση - παρατήρηση ότι υπάρχει μελέτη, απαντάει "υπάρχει νέα μελέτη, η οποία για να εφαρμοστεί προϋποθέτει την πλήρη αποδόμηση και του ήδη αναστηλωμένου τμήματος, γιατί έχει αναστηλωθεί με μάρμαρα του πάνω διαζώματος...".Και παρακάτω "είναι έργα που απαιτούν μία ειδική τεχνική και γι' αυτό σας μίλησα προηγουμένως για μία παρέμβαση στη νομοθεσία περί αναστηλωτικών μελετών και αναστηλωτικών έργων" (βλέπε ανάδοχοι - εργολάβοι).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις στην Ακρόπολη (2013-11-02 00:00:00.0)
Ταλαιπωρίας συνέχεια (2013-05-21 00:00:00.0)
Διεθνής συνάντηση για την Ακρόπολη (2002-10-02 00:00:00.0)
"Εμβαλωματικές" ανακατατάξεις στο ΥΠΠΟ (1998-02-17 00:00:00.0)
Σύμβαση για τη Δωδώνη (1997-09-19 00:00:00.0)
Πάσχουσες αναστηλώσεις και Διευθύνσεις (1996-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ