Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα άρθρα για τη χρηματοδότηση

Με το άρθρο 28 προβλέπεται η χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας:

(α) Η ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων.

(β) Τα νοσήλια από τα ταμεία της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και τα νοσήλια που βαρύνουν το δημόσιο ή τους ίδιους τους νοσηλευόμενους όπως κάθε φορά καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας - Πρόνοιας. Με κοινή απόφαση των ιδίων δύναται να ορίζεται ημερήσιο ή συνολικό ενοποιημένο κλειστό νοσήλιο διαφοροποιημένο κατά κατηγορία παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών ή συνολικό νοσήλιο (κλειστό) κατά διαγνωστική κατηγορία, που περιλαμβάνουν όλες τις εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις, καθώς και τη γενικότερη νοσηλεία ασθενούς.

(γ) Τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών στα απογευματινά ιατρεία και τη λειτουργία των μονάδων αποκατάστασης. Η αμοιβή για την παροχή των υπηρεσιών αυτών καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας και προκειμένου για αμοιβές που εισπράττονται από ασφαλιστικά ταμεία, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας - Πρόνοιας και του τυχόν κατά περίπτωση συναρμόδιου υπουργού.

(δ) Τα έσοδα από νοσήλια για υπηρεσίες που παρέχονται σε ασφαλισμένους ασφαλιστικών εταιριών, οι οποίες συνάπτουν συμβάσεις με τα νοσοκομεία μετά από έγκριση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, καθώς και σε αλλοδαπούς σύμφωνα με τις διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας. Δεν αναγνωρίζονται δαπάνες ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών σε ασφαλισμένους τους που συνδέονται οπωσδήποτε με νοσηλεία σε νοσοκομεία, ή με τη διάρκεια της νοσηλείας αυτής, εφόσον η ασφαλιστική εταιρία δεν έχει γνωστοποιήσει στο νοσοκομείο ότι καλύπτει συνολικά ή κατά μέρος το νοσηλευόμενο ασφαλισμένο της και αυτό βεβαιώνεται με αντίστοιχο πιστοποιητικό. Ειδικότερα για υπηρεσίες προς ψυχικά ασθενείς, το νοσήλιο μπορεί να διαφοροποιείται με βάση και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προεπαγγελματικής κατάρτισης και τις συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και επανένταξης.

(ε) Τα έσοδα που προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία για εξετάσεις ασφαλισμένων τους σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία και εργαστήρια νοσοκομείων, κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγείας και μονάδες ψυχικής υγείας.

(στ) Τα έσοδα από εξετάσεις σε εξωτερικά ιατρεία και εργαστήρια νοσοκομείων και σε κέντρα υγείας που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικό ταμείο ή παρέχονται σε αλλοδαπούς σύμφωνα με τις διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας.

(ζ) Τα έσοδα από εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα.

(η) Οι τόκοι από καταθέσεις σε τράπεζες ή άλλους πιστωτικούς οργανισμούς.

(θ) Τα έσοδα από εκμετάλλευση χώρων και εγκαταστάσεων για μη ιατρικές υπηρεσίες σε νοσηλευόμενους, επισκέπτες, καθώς και στο προσωπικό. Τα νοσοκομεία δύναται να λειτουργούν ή να εκμισθώνουν χώρους και εγκαταστάσεις τους ως κυλικεία, ανθοπωλεία κλπ.

(ι) Τα έσοδα από την εκποίηση παλαιών και άχρηστων για το νοσοκομείο κινητών πραγμάτων, κληρονομιές, κληροδοσίες, δωρεές και επιχορηγήσεις από τρίτους, έσοδα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας τους και από κάθε άλλη νόμιμη αιτία.

Στο άρθρο 29 για τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας προβλέπεται η σύσταση ειδικής υπηρεσίας σε επίπεδο τμήματος στη Διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας. Η υπηρεσία αυτή επεξεργάζεται τους υποβαλλόμενους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και εισηγείται την τελική διαμόρφωσή τους στο πλαίσιο των διατιθέμενων συνολικών πόρων και στην κατεύθυνση της συμπληρωματικότητας των δαπανών των νοσοκομείων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των συγκροτημάτων.

Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων καταρτίζονται για το επόμενο έτος και υποβάλλονται το μήνα Σεπτέμβρη. Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων διαμορφώνονται και ως κλειστοί κατά τομέα, τμήμα, εργαστήριο και διοικητική, τεχνική ή άλλη μονάδα του νοσοκομείου και εγκρίνονται ως συνολικοί κλειστοί προϋπολογισμοί.

Το άρθρο 30 προβλέπει τη σύμπραξη των Ασφαλιστικών Οργανισμών και Ταμείων Ασφάλισης Υγείας με τη μορφή κοινοπραξίας ή με τη μορφή ένωσης Ασφαλιστικών Οργανισμών και Ταμείων με σκοπό:

Να συνάπτουν μετά από διαπραγμάτευση προγραμματικές συμβάσεις με το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και να διαπραγματεύονται με ιδιωτικές κλινικές και νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ