Σάββατο 22 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΗΣ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ
Πρωτοπόρος μαχητής επί 65 ολόκληρα χρόνια

Τη Δευτέρα, στις 5 μ.μ., κηδεύεται στο Νεκροταφείο Καισαριανής

Τη Δευτέρα, στις 5 μ.μ., στο Νεκροταφείο Καισαριανής θα απευθύνουμε το στερνό αντίο στο βετεράνο κομμουνιστή, τον Γιώργη Τρικαλινό, που άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη το βράδυ. Θα χαιρετήσουμε τον άνθρωπο που αφήνει πίσω του υποθήκη το ζωντανό αγωνιστικό του παράδειγμα. Την αταλάντευτη, μέχρι τέλους της ζωής του, και με πνεύμα αυτοθυσίας στάση του μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Η ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον θάνατο του Γ. Τρικαλινού, τονίζει τα παρακάτω:

"Πέθανε χτες (σ.σ. προχτές) βράδυ, σε ηλικία 83 χρόνων, ο βετεράνος κομμουνιστής Γιώργης Τρικαλινός.

Η ΚΕ του ΚΚΕ με βαθιά θλίψη ανακοινώνει το χαμό του παλαίμαχου αγωνιστή, πρωτοπόρου μαχητή της πάλης για την ειρήνη και το σοσιαλισμό.

Ο Γ. Τρικαλινός γεννήθηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας το Σεπτέμβρη του 1914. Από τα χρόνια που ήταν ακόμα μαθητής Γυμνασίου δέχτηκε την επίδραση της μαρξιστικής ιδεολογίας και του ανερχόμενου εργατικού κινήματος. Σε ηλικία 18 χρόνων οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ, όντας πρωτοετής φοιτητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επί 65 ολόκληρα χρόνια έδρασε από τις γραμμές του ΚΚΕ. Το 1951 εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και αργότερα τακτικό μέλος της. Παρέμεινε στην ΚΕ μέχρι το 1987 (12ο Συνέδριο), δουλεύοντας σε πολλούς υπεύθυνους τομείς που του ανατέθηκαν.

Ασχολήθηκε επίσης με τη συγγραφή βιβλίων. Εγραψε τα "292 μέρες μετά τον Γράμμο - Βίτσι", "Αλμυρός, στιγμές από την ιστορία του", "Δρόμος μακρύς και δύσκολος" και άλλα. Επί πολλά χρόνια ήταν εκδότης του μεταδικτατορικού "Ριζοσπάστη".

Ο Γ. Τρικαλινός ανήκει σ' αυτή τη γενιά που με το ηρωικό της παράδειγμα, εδώ και πάνω από 60 χρόνια, γαλούχησε πολλές νεότερες γενιές με το πνεύμα της αυτοθυσίας, της αφοσίωσης στα ιδανικά της εργατικής τάξης και της εμπιστοσύνης στις λαϊκές δυνάμεις.

Σε ένα από τα βιβλία του έγραψε: "Οταν αγωνίζεσαι για ανώτερα ιδανικά και η ζωή σου βρίσκεται σε κίνδυνο, τόσο πιο λιγότερο τη σκέφτεσαι, τόσο πιο πολύ νιώθεις λυτρωμένος, λεύτερος".

Ο Γ. Τρικαλινός έφυγε πλήρης ημερών αφήνοντας ζωντανό το παράδειγμα του αγωνιστή, που μέχρι τέλους της ζωής του διατηρεί ακλόνητη την πεποίθηση, πως ο σοσιαλισμός θα νικήσει, παρά τα πισωγυρίσματα των τελευταίων χρόνων. Σ' αυτή τη βάση αντιμετώπισε μαζί με τους άλλος κομμουνιστές, την τελευταία κρίση που πέρασε το ΚΚΕ μετά το 1989, αντιπαλεύοντας την απόπειρα διάλυσής του, την οργανωμένη προσπάθεια διάχυσής του στον τότε Συνασπισμό.

Η ΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ