• ΠΕΜΕΝ: Επιχειρούν να παροπλίσουν το ναυτεργατικό κίνημα
  • - Οργανωμένο σχέδιο αφαίρεσης όλων των κατακτήσεων των Ελλήνων ναυτεργατών και εξασφάλισης ακόμα μεγαλύτερης ασυδοσίας, ξεδιπλώνεται με γοργούς ρυθμούς από το εφοπλιστικό κεφάλαιο, που αξιοποιεί στο... - 1997-03-27 00:00:00.0"/>
  • ΠΕΜΕΝ: Επιχειρούν να παροπλίσουν το ναυτεργατικό κίνημα
  • - Οργανωμένο σχέδιο αφαίρεσης όλων των κατακτήσεων των Ελλήνων ναυτεργατών και εξασφάλισης ακόμα μεγαλύτερης ασυδοσίας, ξεδιπλώνεται με γοργούς ρυθμούς από το εφοπλιστικό κεφάλαιο, που αξιοποιεί στο... - 1997-03-27 00:00:00.0" /> Ωμός εκβιασμός εφοπλιστών | ΕΡΓΑΤΙΚΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 12
    ΕΡΓΑΤΙΚΑ
    Ωμός εκβιασμός εφοπλιστών
    • "Εδώ και τώρα" ικανοποίηση όλων των θρασύτατων αξιώσεών τους ή "κατάρρευση του ναυτιλιακού οικοδομήματος", διαμηνύουν ΚΟΜΙΤΙ και Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, μετά από κοινή συνάντηση στο Λονδίνο!
    • ΠΕΜΕΝ: Επιχειρούν να παροπλίσουν το ναυτεργατικό κίνημα

    Οργανωμένο σχέδιο αφαίρεσης όλων των κατακτήσεων των Ελλήνων ναυτεργατών και εξασφάλισης ακόμα μεγαλύτερης ασυδοσίας, ξεδιπλώνεται με γοργούς ρυθμούς από το εφοπλιστικό κεφάλαιο, που αξιοποιεί στο έπακρο την υποχωρητική πολιτική της κυβέρνησης στις θρασύτατες απαιτήσεις του. Σε κοινή σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Λονδίνο μεταξύ της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας (ΚΟΜΙΤΙ) και της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών,το εφοπλιστικό "λόμπι" αποφάσισε να κλιμακώσει τους εκβιασμούς του, προτάσσοντας ευθέως τον εκβιασμό της "καταρρεύσεως του ναυτιλιακού οικοδομήματος της χώρας",αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του στο σύνολό τους!

    Ετσι, στην κοινή ανακοίνωση του ΚΟΜΙΤΙ και της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών αναφέρεται ότι ο ελληνικός στόλος... "δοκιμάζεται από την κατακόρυφη πτώση της ανταγωνιστικότητας των πλοίων της σημαίας στο διεθνή στίβο των θαλάσσιων μεταφορών, αλλά και από την έλλειψη οποιουδήποτε κυβερνητικού μέτρου, το οποίο θα μπορούσε να ανασχέσει τη συνεχιζόμενη διαρροή από το εθνικό νηολόγιο. Διαρροή, που σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, πρόκειται να ενταθεί περαιτέρω"! Αποκαλύπτεται ακόμα ότι οι εφοπλιστές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις επί δέκα μήνες με την κυβέρνηση. Οι διαπραγματεύσεις αυτές στην ανακοίνωση χαρακτηρίζονται "άκαρπες" και ευθύνονται για το "κλίμα φυγής" από το ελληνικό νηολόγιο, επειδή δεν... προέκυψε "ευθυγράμμιση με τις νέες πολιτικές που υιοθέτησαν και εφαρμόζουν ήδη με επιτυχία οι... εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Οι "νέες πολιτικές", για τις οποίες γίνεται λόγος, σημειώνεται ότι είναι: Δύο με τρεις αξιωματικοί του πληρώματος κοινοτικοί και το υπόλοιπο πλήρωμα του πλοίου χαμηλόμισθοι αλλοδαποί χωρίς εργασιακά δικαιώματα!

    Οι εφοπλιστές απαιτούν "εδώ και τώρα" να ικανοποιηθούν οι θρασύτατες απαιτήσεις τους, απειλώντας πως: "Κάθε μέρα που παρέρχεται και παραμένει σε εκκρεμότητα η κυβερνητική παρέμβαση προς την ορθή κατεύθυνση, εντείνεται αφ' ενός η τάση φυγής από το εθνικό νηολόγιο, αποκλείεται η επάνοδος σε αυτό των πλοίων που πρόσφατα υπέστειλαν την ελληνική σημαία και αφ' ετέρου και το πλέον σημαντικό, παρεμποδίζεται η εγγραφή στο νηολόγιο νέων και το κυριότερο σύγχρονων μονάδων"! Καλούν την κυβέρνηση "να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, με βάση το ευρύτερο εθνικό συμφέρον, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος καταρρεύσεως του ναυτιλιακού οικοδομήματος της χώρας"!

    Από την πλευρά τους οι ναυτεργάτες απαντούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα 31 Μάρτη στα ανασφάλιστα πλοία, κυρίως στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.

    "Η ιδεολογική τρομοκρατία που αναπτύσσεται από την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών ότι "θα πάρουν τα καράβια και θα φύγουν" και αναπαράγεται από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και την πλασματική πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, έχει στόχο τον παροπλισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, τον επαγγελματικό αφανισμό των ναυτεργατών". Αυτά επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,η οποία καλεί όλους τους μηχανικούς να πάρουν μέρος στη σημερινή πρώτη, μετά τις εκλογές του σωματείου, τακτική Γενική Συνέλευση που θα γίνει στις 10 το πρωί στα γραφεία της Ενωσης.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ