Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Ομόφωνη καταδίκη των "Τοπικών Συμφώνων"

Στο 17% η ανεργία στην περιοχή. Ασυδοσία και τρομοκρατία στους εργασιακούς χώρους

Ομόφωνα η ετήσια γενική συνέλευση των αντιπροσώπων του ΕΚ Κομοτηνής ψήφισε την πρόταση των συνδικαλιστών της ΔΑΣ, για καταδίκη του νεοεισαγόμενου... θεσμού των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.Επίσης, ομόφωνα ψηφίστηκε η πρόταση για συμπαράσταση στον αλβανικό λαό και καταδίκη της προετοιμαζόμενης επέμβασης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, καθώς και η συμμετοχή της Ελλάδας.

Η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και άνοιξε με εισήγηση του προέδρου του ΕΚ Λ. Αθανασιάδη.Στην τοποθέτησή του ο γραμματέας του ΕΚ και εκπρόσωπος της ΔΑΣ, Π. Ταξόπουλος, στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της ανεργίας, που - όπως τόνισε - σε τοπικό επίπεδο ξεπερνά το 17%!, καθώς επίσης στις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, στις απολύσεις, στη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, αδειών, υπερωριών, στην τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, καθώς επίσης στο κλείσιμο βιοτεχνιών φασόν κλπ. Ο ομιλητής άσκησε οξύτατη κριτική στην αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ξεσκέπασε το ρόλο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Στα προβλήματα των εργαζομένων, στην ανάγκη αγωνιστικού προσανατολισμού των πρωτοβάθμιων οργανώσεων, καθώς και του ΕΚ, στάθηκε στην ομιλία του και οΤ. Γκλαβάνης,μέλος της διοίκησης του ΕΚ και γραμματέας της ΤΕ της ΕΣΑΚ.

Καταδίκη και από την ΟΣΝΙΕ

Την κατηγορηματική της αντίθεση με την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.

Οπως τονίζεται, "μέσω των ΤΣΑ οι εργοδότες θα αμείβουν τους εργαζόμενους με αποδοχές χαμηλότερες από τις Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις, θα καταργηθούν οι περιορισμοί στα ωράριο εργασίας, θα έχουν τη δυνατότητα να απολύουν με τον ισχυρισμό ότι οι απολυμένοι θα εντάσσονται σε σεμινάρια ειδίκευσης, ενώ θα απολαύσουν και επιπρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις".

"Στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας - επισημαίνεται - οι εργαζόμενοι καλούνται να συναινέσουν στην ανατροπή όλων των δικαιωμάτων τους, αφού η Κομισιόν φροντίζει να ξεκαθαρίσει ότι με τα ΤΣΑ μπορεί να συμφωνηθεί οτιδήποτε!".

ΕΚ Πάτρας: ΟΧΙ στους αγώνες ΝΑΙ στα ΤΣΑ

Την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, που όχι μόνο απέρριψε την πρόταση της ΕΣΑΚ για ολόπλευρη στήριξη και οργάνωση του αγώνα των εργατών της ΜΙΣΚΟ,αλλά και αποφάσισε να πραγματοποιήσει σύσκεψη Εργατικών Κέντρων και ΙΝΕ της περιοχής για την υλοποίηση της απόφασης της ΓΣΕΕ για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Πάτρας της ΕΣΑΚ.

"Από τα πράγματα - τονίζεται - η αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της εργατικής τάξης της πόλης μας πρέπει να περάσει στα χέρια των πρωτοβάθμιων σωματείων, κόντρα στη λογική των "κοινωνικών εταίρων" και της συναίνεσης της πλειοψηφίας του ΕΚΠ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ