Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πένθος μουσικής - θεάτρου

Σε ηλικία 57 ετών, "έφυγε" ο μαέστρος Αλέξανδρος Συμεωνίδης,χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Το όνομά του συνδέθηκε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών - ήταν αρχιμουσικός της από το 1978 και από 1989 - 1995 γενικός διευθυντής της. Υπήρξε διευθυντής, επίσης, της Δημοτικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Συμφωνικής Ορχήστρας, Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΑ, της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ.ά. Είχε διευθύνει και ορχήστρες του εξωτερικού και είχε συνεργαστεί με διακεκριμένους σολίστ, όπως οι Νικολάι Πετρόφ, Μιχαήλ Πλέντεφ, Βικτόρια Ποστνίκοβα κ.ά.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στη σύζυγο του Αλ. Συμεωνίδη έστειλε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος,τονίζοντας: "ο άδικος θάνατός του στερεί την πρώτη ορχήστρα της χώρας από την πιο γόνιμη παρουσία".

  • Πέθανε, προχτές, σε ηλικία 80 ετών, ο γιατρός και συγγραφέας Νίκος Ζακόπουλος (κηδεύτηκε χθες από το Α' Νεκροταφείο). Ο Νίκος Ζακόπουλος γεννήθηκε στη Μεσσήνη. Αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΕΑΜ και στα Δεκεμβριανά συνελήφθη και εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Από το 1955 άρχισε να αρθρογραφεί σε ημερήσιες εφημερίδες. Από το 1960 ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και το θέατρο. Είχε διακριθεί με κρατικά βραβεία (1962, 1972, 1987) και το 1973 με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ