Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
"Κυριακή των παπουτσιών"... με τρικλοποδιές

Καταγγελίες και του Λ. Λαζόπουλου

"Αναξιοπρέπεια" συνιστούν όσα αντιμετώπισε ο Λάκης Λαζόπουλος, προκειμένου να ανεβάσει στα πλαίσια της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" την παράσταση "Κυριακή των παπουτσιών".Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο καλλιτέχνης είπε: "Συνάντησα μόνο εμπόδια. Μόνο πόρτες κλειστές. Μόνο μίσος. Μόνο πόλεμο", αλλά δεν κατονόμασε όσους "έβαζαν τις τρικλοποδιές". Μίλησε μόνο για "γραφειοκρατική κωλυσιεργία της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του ΟΠΠΕ" και επιφυλάχτηκε να "ανοίξει το στόμα του αργότερα".

Η "Κυριακή των παπουτσιών", πιθανόν να ανέβει στο τέλος της βδομάδας στο παλιό ζυθοποιείο "Φιξ" που διαμορφώθηκε σε θέατρο, κόστισε 500 εκατομ. δρχ., από τα οποία τα 120 εκατομ. τα δίνει ο ΟΠΠΕ.

Το έργο είναι "κριτική στη δικτατορία των ΜΜΕ". Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο Λ. Λαζόπουλος "ο σημερινός ήρωας, ο Ηλίας, όπως κι όλοι οι ήρωες της"Κυριακής των Παπουτσιών", έχουν τα στοιχεία μιας βαθιά νευρωτικής εποχής, εγκλωβισμένοι στον αστερισμό μιας σάπιας τηλεόρασης και υποθάλπουν, χωρίς να το γνωρίζουν, τη βαθιά ανηθικότητα των καιρών. Κανείς δεν μπορεί να ζυγίσει σωστά τα πρόσωπα, την αξία, τη σημαντικότητα ή ασημαντότητά τους. Ολα τα πρόσωπα και οι καταστάσεις μοιάζουν να έχουν το ίδιο βάρος ή κανένα βάρος".

Ερωτηματικά γεννά η συμφωνία για τη λειτουργία του θεάτρου στο ιστορικό ζυθοποιείου (τον Αύγουστο του '94 κηρύχτηκε διατηρητέο, ενώ είχε προηγηθεί το 1989 ο πολεοδομικός χαρακτηρισμός του ως Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο). Συνολικά η έκταση του ΦΙΞ είναι 20 στρέμματα. Το 1981 η Εθνική Τράπεζα την πούλησε σε ιδιώτη έναντι "εξαιρετικά χαμηλού ποσού". Παρ' όλο που είναι διατηρητέο ο αγοραστής δημιούργησε και λειτουργεί 3 κλαμπ, χωρίς άδεια, που επανειλημμένα έχουν σφραγιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο ΟΠΠΕΘ πρόσφερε στον ιδιοκτήτη 50 εκατομ. για να διαμορφώσει το χώρο σε θέατρο, με τη συμφωνία ο ΟΠΠΕ να το χρησιμοποιήσει για έξι μήνες.

Χτες στη συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΠΠΕ ισχυρίστηκε ότι "το θέατρο έχει άδεια λειτουργίας". Σε πρόσφατο άρθρο του όμως ο πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ν. Ταχιάος διατύπωσε τα ακόλουθα ερωτηματικά για όσα συμβαίνουν στο εργοστάσιο: Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η λειτουργία του θεάτρου είναι νόμιμη και ότι δε θα έρθει ένας δημόσιος υπάλληλος να κολλήσει ταινίες ασφαλείας στην είσοδο του; Ποιος θα νομιμοποιείται να τις αφαιρέσει, όταν ένας ιδιώτης επιχειρηματίας έχει καταγγελθεί επανειλημμένα στον εισαγγελέα, για τον ίδιο λόγο; Κι αν ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια και η πολεοδομία εφοδιάσει τον ιδιοκτήτη με τα απαραίτητα έγγραφα, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη να συνεισφέρει από το δημόσιο κορβανά στην πρωτοφανή αυτή επιχείρηση ταχύτατης απόσβεσης μιας επένδυσης αγοράς ακινήτου;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ