Σάββατο 29 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
"Μπλόκο" στα ανασφάλιστα από τη Δευτέρα

Επιμένουν στην ασυδοσία οι πλοιοκτήτες, που απασχολούν στη γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ιταλία μέχρι και 2.500 ανασφάλιστους ναυτεργάτες! "Ηξεις αφήξεις" η στάση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας

"Ναι μεν αλλά", ήταν ουσιαστικά η τοποθέτηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κατά τη χτεσινή του συνάντηση με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), στο αίτημα να παταχτεί η "μαύρη εργασία" και η σημαία ευκαιρίας που "οργιάζουν" στα επιβατικά πλοία που δρομολογούνται στη γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ιταλία.Παρά το γεγονός ότι στα 35 περίπου πλοία αυτής της γραμμής, στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, υπηρετούν 2.500 ανασφάλιστοι ναυτεργάτες (!), ο υπουργός κράτησε παθητική στάση στην άρνηση που προέβαλαν στην πλειοψηφία τους οι - παρόντες στη συνάντηση - πλοιοκτήτες των ανασφάλιστων πλοίων να υλοποιήσουν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει για την εφαρμογή της νομοθεσίας. "Θα πρέπει να εφαρμοστούν οι συμφωνίες".., είπε, χωρίς να δεσμευτεί για επικύρωση αυτών των συμφωνιών, όπως απαιτούν οι ναυτεργάτες.

Τη Δευτέρα οι ναυτεργάτες ξεκινούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις ακινητοποιώντας τα ανασφάλιστα πλοία.Την ίδια μέρα στις 9 το πρωί θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, για να καθοριστούν οι αντιπροσωπείες των συνδικαλιστών που θα μεταβούν στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας για να σταματήσουν τα ανασφάλιστα. Ο αγώνας θα διαρκέσει μέχρι όλα τα πλοία να συμβληθούν με τοΝαυτικό Απομαχικό Ταμείο και να ασφαλιστούν όλοι οι ναυτεργάτες που υπηρετούν σε αυτά.

Ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) Σάββας Τσιμπόγλου,δήλωσε σχετικά: "Ζητήσαμε από τον υπουργό να επικυρωθούν και να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που έχουν υπογραφτεί διαδοχικά τα δύο τελευταία χρόνια και να διευρυνθούν σε όλα τα πλοία, για να εφαρμοστούν οι οργανικές συνθέσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και οι όροι κοινωνικής ασφάλισης. Οι εφοπλιστές αρνούνται να εφαρμόσουν τις συμφωνίες αυτές, ενώ ο υπουργός δε δεσμεύεται ότι θα τις επικυρώσει και θα τις εφαρμόσει σε κάθε περίπτωση. Μετά και από αυτή τη συνάντηση επιβάλλεται η ανάπτυξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ