Κυριακή 30 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
"Πρότυπο" διάλυσης

Το "πρότυπο" - όπως χαρακτηρίστηκε - ξεπούλημα του Ναυπηγείου Νεωρίου Σύρου,επιχειρεί η κυβέρνηση να επαναλάβει, σε ακόμα πιο χειρότερη έκδοση, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας,μετατρέποντας το δεύτερο μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας σε καρνάγιο και σκλαβοπάζαρο.

Η επανάληψη δεν αφορά μόνο τη μεθόδευση και το στόχο, αλλά και το ίδιο πρόσωπο και συγκεκριμένα τον Ν. Ταβουλάρη,στον οποίο δόθηκε το Νεώριο και πρόκειται να δοθούν και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Αλλωστε ήδη έχει εγκατασταθεί στο Ναυπηγείο, ανοίγοντας γραφείο.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου, σε πρόσφατη συνάντησή της με το σωματείο ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις διαπραγματεύσεις με τον Ν. Ταβουλάρη, λέγοντας πως "δεν έχουμε καταλήξει για όλους τους υπάρχοντες εργαζόμενους που θα μείνουν στο Ναυπηγείο". Το εργασιακό καθεστώς είναι το σημείο "κλειδί" των διαπραγματεύσεων, καθώς ανοιχτά ο υποψήφιος αγοραστής έχει βάλει όρο να απολυθεί όλο το προσωπικό και να απασχολήσει εκ των υστέρων όσους θέλει και όπως θέλει.Πρόκειται για το ίδιο "πρότυπο" σενάριο που παίχτηκε και στο Νεώριο, όπου απολύθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι. Σταδιακά, σε δυο χρόνια, προσλήφθηκαν 600 άτομα (1.300 απασχολούσε πριν), με μισθούς πείνας. Οσο για το εργασιακό καθεστώς, σε 400 - 450 ανέρχονται οι συμβασιούχοι μιας μέρας ή μιας βδομάδας!Ούτε η ζωή τους δεν υπολογίζεται, καθώς τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι από ελλιπή ως ανύπαρκτα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, ανάλογο καθεστώς μεθοδεύεται να ισχύσει και στην Ελευσίνα και ο αριθμός των εργαζομένων που προτίθεται ο εργοδότης να απασχολήσει είναι μέχρι 600!

Για διευκόλυνση της συρρίκνωσης και του ξεπουλήματος, η κυβέρνηση προχώρησε σε 400 "κοινωνικές" (! ) απολύσεις. Μαζί ανακοινώθηκαν και 700 μετατάξεις, ενώ με νομοθετική ρύθμιση οριζόταν ότι οι μετατασσόμενοι θα διατηρήσουν τις οικονομικές τους αποδοχές. Εδώ και αρκετούς μήνες οι μετατάξεις κωλυσιεργούν, κάτι που έχει να κάνει με το ότι συγκρούονται με την πολιτική μείωσης των εργαζομένων στο δημόσιο. Αν και η υφυπουργός είπε πως θα γίνουν, ωστόσο με μια νέα τροπολογία που ετοίμασε, καταργεί τη ρύθμιση για διατήρηση των αποδοχών τους.

Με βάση το "πρότυπο" του Νεωρίου, το Ναυπηγείο ξεπουλιέται έναντι προκαταβολής 1 δισ. δραχμών, το οποίο αντισταθμίζεται με ισόποσο δάνειο που προσφέρεται στον ιδιώτη. Παράλληλα προικοδοτείται με έτοιμες δουλιές, (συμβάσεις ΟΣΕ και Πολεμικού Ναυτικού), αρκετών δισ. δραχμών. Οπως είπε η υφυπουργός, "οι συμβάσεις έχουν καταληχτεί με τον αγοραστή και είναι έτοιμες για υπογραφή"!

Η δραστική μείωση του προσωπικού ακυρώνει την όποια ελπίδα για συνέχιση της λειτουργίας του ως οργανωμένο ναυπηγείο και οδηγεί μαθηματικά στη μετατροπή του σε καρνάγιο, δηλαδή επισκευαστική ζώνη.

Η πολιτική συστηματικής απαξίωσής του, έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και ακολουθήθηκε πιστά και από την κυβέρνηση της ΝΔ και απ' το ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια. Το Ναυπηγείο σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης. Στο όλο παιχνίδι παίζει και το "λουκέτο", σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί τέτοιο κλίμα απογοήτευσης που να οδηγηθούν οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν τον ενταφιασμό των δικαιωμάτων τους, να εργάζονται σε συνθήκες σκλαβοπάζαρου. Το "λουκέτο" άλλωστε είχε προηγηθεί στο Νεώριο Σύρου του ξεπουλήματος.

Τα κείμενα έγραψε η Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ