Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σε ρόλο "Πόντιου Πιλάτου" ο πρωθυπουργός!

Σε χτεσινή συνάντηση με την ΠΝΟ μετέφερε τις θέσεις των εφοπλιστών και τον εκβιασμό τους για αλλαγή σημαίας, παραπέμποντας στον απ' ευθείας ... διάλογο, χωρίς να εγγυάται ούτε την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις συνθέσεις!

Να διαπραγματευτούν με τους εφοπλιστές τον... αφανισμό τους από τα πλοία, προκειμένου να ενισχύσουν την "ανταγωνιστικότητα" των εφοπλιστών και λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητά τους να αλλάξουν σημαία (!), πρότεινε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός στους ναυτεργάτες, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής του με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας!

Η συνάντηση έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Κ. Σημίτης,αφού μετέφερε στους συνδικαλιστές τις θρασύτατες αξιώσεις της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών να παραμείνουν στα ποντοπόρα πλοία 4 με 5 Ελληνες ναυτεργάτες, παρέπεμψε τους εκπροσώπους τους σε απ' ευθείας διάλογο με τους εφοπλιστές! Αυτή η στάση του πρωθυπουργού σημαίνει - εκτός των άλλων - ότι η κυβέρνηση συναινεί στην ντε φάκτο κατάργηση και αυτής ακόμα της νομοθεσίας που ορίζει τον αριθμό των οργανικών συνθέσεων στα πλοία!

Παρά το "πράσινο φως" που ανάβει η στάση του πρωθυπουργού στις εφοπλιστικές επιδιώξεις, από την πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας δε διατυπώθηκε αντίρρηση για την έναρξη αυτού του είδους του διαλόγου, ενώ διατυπώθηκαν απόψεις ακόμα και για την κρατική οικονομική... ενίσχυση των εφοπλιστών, όπως αυτή που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του ΕΚ Πειραιά Ι. Μίχα,ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση. Ετσι, μετά τη συνάντηση, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός "δεν αποδέχεται την πρόταση των εφοπλιστών και μας παρέπεμψε σε ένα διάλογο των κοινωνικών εταίρων. Ετσι τουλάχιστον πιστεύει ο πρωθυπουργός, ότι μέσω του διαλόγου μπορεί να βρεθεί κάποια λύση. Εμείς είπαμε ότι δε νοούμε ελληνική ναυτιλία χωρίς Ελληνες ναυτικούς και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε η ναυτιλία μας να υπάρχει, αλλά με τους Ελληνες ναυτικούς".

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ,Θανάσης Σταματόπουλος,ξεκαθάρισε ότι "ο πρωθυπουργός μάς στέλνει σε ένα διάλογο για να διαπραγματευτούμε αν θα υπάρχουμε μέσα στο βαπόρι ή όχι. Εμείς λέμε ότι έναν τέτοιο διάλογο δεν τον αποδεχόμαστε. Η ελληνική ναυτιλία δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς το ελληνικό ναυτεργατικό δυναμικό, το οποίο τη δημιούργησε και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η πολιτεία. Αλλιώς θα είναι ένας διάλογος κωφών και τίποτα άλλο. Εμείς θα αντιδράσουμε με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας, ακόμα και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα προσανατολίσουμε τον κόσμο μας".

Ο πρόεδρος του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" Γιάννης Μανουσογιαννάκης υπογράμμισε: "Οι ναυτεργάτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και άμεσα να οργανώσουν την πάλη τους κόντρα στις επιδιώξεις των εφοπλιστών για τις οποίες η κυβέρνηση, παριστάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο, προσπαθεί να βρει συνενόχους μέσα στο πλαίσιο του "κοινωνικού διαλόγου". Η πλειοψηφία καλά θα κάνει να δει πώς θα συμβάλει στην οργάνωση αυτής της πάλης και να σταματήσει κάθε σκέψη ότι τα προβλήματα θα λυθούν μέσα από διαλόγους κωφών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ