Κυριακή 6 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποκάλυψη και καταγγελία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε αποκαλύψει και καταγγείλει το πραγματικό νόημα του δόγματος Τρούμαν. Σε απόφασή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνιζε ότι "η αμερικανική βοήθεια δεν αποτελεί καμία συμβολή στην οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου, αλλά σημαίνει τροφοδότηση του εμφυλίου πολέμου, που μόνο ερείπια συσσωρεύει πάνω στα παλιά ερείπια".

Ιμπεριαλιστική ανάμειξη

Ο τότε ΓΓ του Κόμματος, Ν. Ζαχαριάδης,σε πρωτοσέλιδο άρθρο του στο "Ρ" της 14 Μάρτη 1947 τόνιζε:

"Πρόκειται για ιμπεριαλιστική ανάμειξη, που αποβλέπει να σώσει τη μοναρχοφασιστική Ελλάδα, που "δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση" γιατί έχει αντιμέτωπο το Λαό. Ο Πρόεδρος Τρούμαν πάει να ξελασπώσει την ντόπια αντίδραση ύστερα από την τραγική αποτυχία που είχε η ίδια προσπάθεια της αγγλικής πολιτικής και κατοχής".

Ο πολιτικός συνασπισμός του ΕΑΜ σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισήμαινε: "Κάτω από τις συμβατικές φράσεις περί ελευθερίας και "υγιούς δημοκρατίας" ο Πρόεδρος Τρούμαν άφησε να διαγραφούν με καταπληκτικά αληθινή ωμότητα και σαφήνεια οι ιμπεριαλιστικές κοσμοκρατορικές τάσεις των αμερικανικών μονοπωλιακών τραστ και των νεομιλιταριστικών κύκλων.

Ο Πρόεδρος Τρούμαν χρησιμοποιεί συμβατικά και κατά κόρον τις λέξεις της ελευθερίας και τη δημοκρατίας. Αλλά οι προθέσεις και ο τόνος του είναι προθέσεις και τόνος αυθέντου του κόσμου. Και η στάση του απέναντι του ελληνικού λαού, πολύ θυμίζει τη στάση Ρωμαίων αυτοκρατόρων".

Διπλωματία του δολαρίου

Χαρακτηριστικά ήταν και τα όσα έγραφε ο Κ. Καραγιώργης σε πρωτοσέλιδο άρθρο του στο "Ρίζο της Δευτέρας" της 17 Μάρτη 1947: "Ο τωρινός λόγος του Προέδρου Τρούμαν εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στη "διπλωματία του δολαρίου".Πιο ξεσκέπαστη, πιο κυνική, πιο ανεύθυνη. Και πολύ πιο επικίνδυνη για την ειρήνη και την ασφάλεια του κόσμου. Ο βορειοαμερικάνικος στρατιωτικός φασισμός, σαν έκφραση της πολιτικής των πιο αντιδραστικών βλέψεων της Γουώλ Στρητ, ανυπομονεί και ταυτόχρονα φοβάται (...). Το μεγαλύτερο κακό που κάνει στην ανθρωπότητα το τελευταίο ιμπεριαλιστικό κήρυγμα του Προέδρου Τρούμαν είναι ότι καταφέρει ένα τρομερό χτύπημα εναντίον του Οργανισμού των Ενωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Γιατί ο λόγος του αποτελεί μια έμπρακτη αναίρεση του Οργανισμού και μια προσπάθεια εξευτελισμού του. Τη στιγμή που - με προσφυγή άλλωστε του προστατευόμενού του ελληνικού μοναρχικού φασισμού - υπάρχει στην Ελλάδα μια Ερευνητική Επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έρχεται ο Αμερικανός Πρόεδρος και "αναλαμβάνει" την Ελλάδα, μετατρέποντας την αγγλική κατοχή σε αμερικανική".

Τα δολάρια του αίματος

Την επόμενη μέρα ο Κ. Καραγιώργης τόνιζε στο "Ρ": "Τα δολάρια του θείου Τρούμαν αποτελούν - όπως πριν και οι στερλίνες του θείου Μπέβιν - μια "ενίσχυση" με το σταγονόμετρο. Και αυτή ολότελα για πολιτικούς λόγους. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει και επί αμερικανοκρατίας να τρώει από τις σάρκες του, όπως έκανε επί γερμανοκρατίας και αγγλοκρατίας. Απ' όσες σάρκες του δε θα κρεουργηθούν στο μακελειό του εμφυλίου πολέμου,που τόσο πρόθυμα χρηματοδοτεί η "μπίζινες" της Γουώλ Στρητ. Τα δολάρια του θείου Τρούμαν είναι τα δολάρια του αίματος...".

Ομως, αντιδράσεις στην ομιλία Τρούμαν και στο δόγμα που εξήγγειλε υπήρχαν και από άλλες πλευρές. Η εφημερίδα του Λονδίνου "Ντέιλι Χέραλντ" έγραφε: "Αν ο αμερικανικός λαός αποδεχτεί την άποψη του Τρούμαν, ότι δηλαδή η ευτυχία του κόσμου εξαρτάται από τη δύναμη των ΗΠΑ να αντιταχθούν στη Σοβιετική Ενωση, τότε η πιθανότητα μιας σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις θα γίνει απειλητικά σαφής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ