Κυριακή 13 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νεανικές αντιδράσεις

Μια κοινωνική δραματική ταινία, αμερικανικής παραγωγής του 1954, μια ταινία πρωτοποριακή θα προβάλει τη Δευτέρα το MEGA στις 00.45. Πρόκειται για την ταινία του Λάσλο Μπέντεκ "Ο ατίθασος" με πρωταγωνιστή τον Μάρλον Μπράντο, που πέρασε στην ιστορία του κινηματογράφου ως μια από τις πρώτες ταινίες που καταπιάστηκαν με το θέμα των μηχανόβιων. Οι επαναστατημένοι μηχανόβιοι έκαναν τότε τη μικρή, ανόητη, προσωπική τους επανάσταση με το να αποστρέφουν το βλέμμα τους από την άνεση μιας μεγάλης αμερικανικής λιμουζίνας και να προτιμήσουν μια μηχανή!. Αυτούς τους τρομερούς "επαναστάτες" το κατεστημένο τούς έβαλε στο περιθώριο. Τους έκανε πέρα. Τους έβαλε μια ετικέτα, που έλεγε: παλιόπαιδα, αλήτες, αχάριστοι, προδότες της τάξης ΜΑΣ. Η αντίδραση αυτών των νέων, και όχι φυσικά, προς θεού, η επανάστασή τους, τους έδωσε μια ξεχωριστή θέση στη νεολαία εκείνης της εποχής. Ο τρομερός Μάρλον Μπράντο ερμηνεύει το ρόλο που τον καθιέρωσε ως ασυμβίβαστο και ως μαχητή και που τον έφερε αντιμέτωπο με τον άλλο "επαναστάτη νέο χωρίς αιτία" εκείνης της εποχής, τον Τζέιμς Ντιν... Πέρασαν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια από τη μέρα που γυρίστηκε το έργο για να δούμε μια ταινία με ανάλογο θέμα, που και εκείνη είχε ενθουσιάσει και είχεξεσηκώσει τους νέους ταράζοντας τα ρηχά ύδατα της Μέκκας του κινηματογράφου. Αναφερόμαστε στον "Ξέγνοιαστο καβαλάρη" του Ντένις Χόπερ.

Δύο όψεις

Πάνω στη σκηνή, πάνω στο πλατό, περισσότερο από την "ιδιωτική προσωπική μας σκηνή", νιώθουν οι ηθοποιοί την ανάγκη να επικοινωνήσουν με τους άλλους συντελεστές. Πολλές φορές δεν πρέπει να μιλήσουν, δεν πρέπει να βγάλουν άχνα, απλώς επιθυμούν να ακουμπήσουν το βλέμμα τους πάνω σ' ένα ζευγάρι μάτια που θα τους ξεκουράσει και θα τους δώσει δύναμη να συνεχίσουν και τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν. Από την ενδιαφέρουσα σειρά κινηματογραφικής ανθολογίας "Ντουπλ - φας" θα προβληθεί από την ΕΤ - 1 τη Δευτέρα στις 19.10 η τέταρτη εκπομπή του 6ου κύκλου: "Πέστο χωρίς λόγια" που θα μας ξεναγήσει μέσα στα βλέμματα, μέσα στις ανάγκες και τις επιθυμίες των πρωταγωνιστών. Και θα μας εξηγήσει πώς και με ποιο τρόπο "συνομιλούν" χωρίς να μιλούν με τους άλλους, με τρόπους υπαινικτικούς ασφαλώς, τρόπους αθέατους και αόρατους, που ο θεατής αδυνατεί να αντιληφθεί. Το "Ντουμπλ - φας" θα μας δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που, ευθέως, δεν έχουν τεθεί και θα ανθολογήσει κάποιες χαρακτηριστικές σκηνές, όπου οι ηθοποιοί - από επιλογή ή κατ' ανάγκη - εκφράστηκαν έχοντας κλειστό το στόμα και κομμένη την ανάσα. Ετσι είναι πάντα το νόμισμα, έτσι είναι η ζωή, έτσι είναι και αυτή η εκπομπή: έχει δυο όψεις.

Μαθήματα ιστορίας

Εξι ντοκιμαντέρ, παραγωγής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ανοιχτές θύρες",θα προβληθούν από την ΕΤ - 2 στις 18.15. Στην εκπομπή της Τετάρτης που θα είναι και το πρώτο ντοκιμαντέρ της σειράς θα έχει για τίτλο "Από το χώρο στις ανθρώπινες σχέσεις. Τα κερκυραϊκά φέουδα 15ος - 18ος αιώνας".Είναι ένα μάθημα ιστορίας από τον Σπύρο Αδραχτά, που έχει στόχο να δείξει πώς ακριβώς παράγεται η ιστορική γνώση και πώς είναι εφικτό να ενταχθούν σε νέα ερμηνευτικά σχήματα οι ήδη κεκτημένες ιστορικές γνώσεις. Τα κερκυραϊκά φέουδα έχουν επιλεγεί ως πεδίο παρατήρησης και προγραμματισμού, επειδή εκεί υπάγεται το μεγαλύτερο μέρος του καλλιεργημένου χώρου του νησιού. Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Γραμματικόπουλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ