Κυριακή 13 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ
"Ναρκοπέδιο" σε ολόκληρη τη χώρα!

Περισσότερες από 3.500 παράνομες χωματερές λειτουργούν παράνομα σε ολόκληρη τη χώρα, αποτελώντας μόνιμη απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η συνεχιζόμενη λειτουργία τους είναι και η κύρια αιτία των πυρκαγιών που εκδηλώνονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην Αττική λειτουργούν συνολικά πάνω από 100 παράνομες χωματερές, εκ των οποίων οι 22 έχουν καταγραφεί ως... "επίσημοι" χώροι απόθεσης απορριμμάτων! Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην Ανατολική Αττική - όπου λειτουργούν οι 18 από τις 22 παράνομες χωματερές του Λεκανοπεδίου - παράγονται καθημερινά 1.000 τόνοι σκουπιδιών και οι 600 από αυτούς εναποτίθενται σε αυτές!

Από τις 18 Γενάρη έχει εκπνεύσει η διορία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη,βάσει οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το κλείσιμο των παράνομων χωματερών στην Αττική. Ωστόσο, μέχρι σήμερα κανένας δήμαρχος ή κοινοτάρχης δεν προχώρησε στο κλείσιμο έστω και μιας ανεξέλεγκτης χωματερής που διατηρεί στα διοικητικά του όρια. Η ανοχή της κατάστασης από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ διαιωνίζει το πρόβλημα, με απρόβλεπτες συνέπειες, μια και το καλοκαίρι πλησιάζει και ο κίνδυνος των πυρκαγιών είναι μεγάλος.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα τον περασμένο μήνα, υπό τον νομάρχη Ανατολικής Αττικής, Δ. Φράγκο,δεν πάρθηκε καμία ουσιαστική απόφαση που να δίνει τέλος στο πρόβλημα, αφού οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες της περιοχής υποστηρίζουν ότι, αν κλείσουν τις παράνομες χωματερές, δε θα υπάρχει άλλος χώρος για την απόθεση των απορριμμάτων, καθώς η χωματερή των Ανω Λιοσίων δεν αντέχει άλλο φόρτο σκουπιδιών. Παράλληλα, ζήτησαν εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, προβάλλοντας ο καθένας ως απαίτηση, ο ένας από τους δύο νέους χώρους υγειονομικής ταφής, που πρόκειται να αντικαταστήσουν προσωρινά τις 18 παράνομες χωματερές, να δημιουργηθεί στα διοικητικά τους όρια, προκειμένου να εισπράττουν τα αντισταθμιστικά οφέλη.Ιδού η λύση!

Η παύση της λειτουργίας και των 5.000 χωματερών της χώρας και η ανάπλασή τους με αποκατάσταση λίγων μόνο επιλεγμένων παλιών χωματερών, είναι η λύση που προτείνει ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΕΣΔΚΝΑ Μπ. Ζιώγας.

"Μεταξύ της ολοκληρωμένης αποκατάστασης των ανεξέλεγκτων σήμερα χωματερών στην Αττική και της απαράδεκτης διαιώνισής τους υπάρχει και η λύση της κατάργησής τους, της ανάπλασής τους και της φυσικής επανένταξής τους στο περιβάλλον",επισημαίνει ο Μπ. Ζιώγας. Ταυτόχρονα, προτείνει την κατασκευή μιας ή δύο το πολύ Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) ανά διοικητική περιφέρεια για την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη και τη δημιουργία ενός χώρου υγειονομικής ταφής για κάθε νησί. Τέλος, ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΕΣΔΚΝΑ επισημαίνει την ανάγκη για την κατασκευή πάγιων (για τις μεγάλες πόλεις) και κινητών τοπικών (για τα υπόλοιπα αστικά κέντρα και ομάδες δήμων και κοινοτήτων) σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων, με οδική ή σιδηροδρομική μεταφορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ