Κυριακή 13 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Το μήνυμα στάλθηκε

Συζήτηση με τον Π. Παλαβό, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές τελείωσαν, στέλνοντας ελπιδοφόρα μηνύματα.

Πρώτα και κύρια ότι ένα μεγάλο μέρος νέων παιδιών, παρά τις περί του αντιθέτου ευχές διαφόρων καλοθελητών, ενδιαφέρεται και συμμετέχει ενεργά στις μαζικές διαδικασίες, διαψεύδοντας, αλλά και γελοιοποιώντας όσους στόχευαν στο να υπάρξει φέτος ακόμα πιο μεγάλη αποχή, φτιάχνοντας το ανάλογο κλίμα. Επίσης ότι ένα σημαντικό τμήμα αυτών των νέων αναζητά και θέλει να βρει διέξοδο από τα σημερινά προβλήματα, έχοντας ταυτόχρονα πειστεί ότι η διέξοδος αυτή θα προέλθει μόνο μέσα από τον αγώνα.

Η αύξηση της συμμετοχής στην ψηφοφορία, αντίθετα με παλιότερα, δε συνοδεύτηκε και από ουσιαστική αύξηση των ποσοστών των δύο, εκλογικά, μεγάλων παρατάξεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, οι οποίες κατόρθωσαν απλώς να συγκρατήσουν τις δυνάμεις τους, αλλά από σημαντική αύξηση σε ψήφους και ποσοστά των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας.

Οι ΠΚΣ, έχοντας εδραιωθεί στην τρίτη θέση, συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για να γίνονται γενικές συνελεύσεις στις σχολές και στα τμήματα, να συσπειρώνονται οι φοιτητές και οι σπουδαστές στη βάση των κοινών τους προβλημάτων και να αντιστέκονται στη συντηρητική επέλαση που πλήττει τις σπουδές και κάθε άλλο τομέα της ζωής τους.

Το σύνθημα δόθηκε: Οι δυνάμεις των ανυπόταχτων φοιτητών και σπουδαστών, οι δυνάμεις της Πανσπουδαστικής Αντεπίθεσης ενισχύονται, χρόνο με το χρόνο, μέρα με τη μέρα. Κόντρα στη σιωπή νεκροταφείου που θέλει να επιβάλει το σύστημα στην κοινωνία, ξεκινώντας από τη νεολαία.

Γι' αυτές τις εξελίξεις μιλά στο "Ρ", με αφορμή τις φοιτητικές εκλογές, ο Παναγιώτης Παλαβός,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Να συμμετέχουν σε όλα

- Οι φοιτητικές εκλογές έληξαν, έχοντας αναδείξει πολλά στοιχεία. Ενα από αυτά ήταν η αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό, κατά την άποψή σας;

- Η αύξηση της συμμετοχής στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, οι οποίες όλη την προεκλογική περίοδο καλούσαν τους φοιτητές να συμμετάσχουν στις εκλογές αυτές και να κάνουν δικιά τους υπόθεση μια από τις κορυφαίες στιγμές του φοιτητικού κινήματος. Η αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών και των σπουδαστών στις εκλογές έβαλε στο περιθώριο τις "Κασσάνδρες", που διαμήνυαν το τέλος του φοιτητικού κινήματος και που στην πραγματικότητα ήθελαν τους φοιτητές και τους σπουδαστές στο σπίτι τους, αμέτοχους στις συλλογικές διαδικασίες.

Βέβαια, το αμέσως επόμενο βήμα που εμείς καλούμε τους φοιτητές να κάνουν είναι καθημερινά από εδώ και στο εξής να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες των συλλόγων τους, στη βάση των μεγάλων και οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα, προβλήματα που αφορούν τόσο το δικαίωμά τους στη μόρφωση όσο και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής των νέων, παλεύοντας για να τα επιλύσουν με τη δύναμη του ενωμένου αγώνα. Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας και η ΚΝΕ θα δώσουν τη μάχη, όπως έκαναν πάντα, ώστε η αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές να συνεχιστεί με τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση των φοιτητών και των σπουδαστών στα συλλογικά τους όργανα.

Θα αναγκαστούν να αλλάξουν στάση

- Τι σημαίνει το ότι η ΕΦΕΕ δεν μπόρεσε για άλλη μια χρονιά να βγάλει αποτελέσματα κοινά αποδεκτά από όλες τις παρατάξεις;

- Αυτό το παιχνίδι του παραλόγου, που παίχτηκε και φέτος από ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και ΕΑΑΚ θα συνεχίζεται, όσο το φοιτητικό κίνημα δεν έχει εξασφαλίσει την αγωνιστική του ενότητα από τα κάτω. Οσο οι παραπάνω παρατάξεις δε νιώθουν την πίεση των φοιτητών, τόσο και θα συνεχίζουν να δημαγωγούν και να κάνουν παζάρια στην πλάτη τους. Πιστεύουμε ότι αυτό δε θα αργήσει να γίνει, πολύ σύντομα η θέληση του κόσμου θα αναγκάσει τις άλλες παρατάξεις να αλλάξουν στάση απέναντι στα όργανα του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος.

Η στάση αυτή βέβαια δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν από κοινού ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, και ΕΑΑΚ το φοιτητικό κίνημα, όχι δηλαδή ως ένα θεσμό του φοιτητικού κινήματος, αλλά ως ένα τρόπο να καταμετρήσουν τις δυνάμεις τους στη νεολαία. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι όταν κάποτε η ΕΦΕΕ έβγαζε κοινά αποτελέσματα, δεν ήταν επειδή η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ ήταν διαφορετικές ή επειδή δεν υπήρχαν αριστερίστικες δυνάμεις που αντιμετώπιζαν το φοιτητικό κίνημα με το ίδιον τρόπο που το αντιμετωπίζουν και σήμερα, αλλά υπήρχε μια δυνατή Πανσπουδαστική και ταυτόχρονα μια μεγάλη συμμετοχή των φοιτητών στις συλλογικές διαδικασίες, αναγκάζοντας και τις άλλες δυνάμεις να κρατούν διαφορετική στάση από τη σημερινή. Τουλάχιστον, να κρατούν κάποια ελάχιστα όρια αυτοσεβασμού.

Αδιάψευστα νούμερα

- Τελικά, ποιος λέει την αλήθεια ως προς τα αποτελέσματα των φετινών εκλογών;

- Θα πω μόνο ένα πράγμα, ότι οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας είναι η μοναδική παράταξη που παρέχει στη διάθεση όποιου θέλει τα αναλυτικά αποτελέσματα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών σε κάθε μία σχολή ξεχωριστά, κάτι που δεν το κάνει καμιά άλλη παράταξη. Δεν είναι τίποτα δύσκολο να βγάλεις τα αποτελέσματα, πρόκειται για απλά μαθηματικά, στα οποία βεβαίως μένουν σκόπιμα μεταξεταστέοι για άλλη μια χρονιά η ΔΑΠ, η ΠΑΣΠ και τα ΕΑΑΚ.

Το πανσπουδαστικό συνέδριο

- Το επόμενο διάστημα έχουμε μπροστά τον επόμενο μεγάλο σταθμό του φοιτητικού κινήματος, το Πανσπουδαστικό Συνέδριο. Οι άλλες παρατάξεις, αν και πολλά λένε απ' αυτού, φαίνεται ότι το υποτιμάνε, αν δεν το χλευάζουν ανοιχτά...

- Κατά τη γνώμη μας το Πανσπουδαστικό Συνέδριο μπορεί και πρέπει να γίνει ένα βήμα καταγγελίας της κυβερνητικής πολιτικής και όλων εκείνων των δυνάμεων που την υποστηρίζουν μέσα στα Πανεπιστήμια, ιδιαίτερα σήμερα που η κυβέρνηση θέλει τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος υποταγμένα και χειραγωγημένα, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα άλλου είδους "διαλόγους". Γι' αυτό το λόγο ένα πραγματικό Πανσπουδαστικό Συνέδριο φοβίζει τις άλλες παρατάξεις, που θέλουν τα όργανα του μαζικού κινήματος της νεολαίας γενικά να είναι μόνο όργανα καταγραφής των δυνάμεών τους στη νεολαία. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, πως τα τελευταία χρόνια η συνεχής πτώση των αριστεριστών, σε συνδυασμό με τον τρόπο που βλέπουν το φοιτητικό κίνημα και τα μαζικά του όργανα, οφείλεται και στο ότι αυτοτοποθετούνται εκ των πραγμάτων στην πλευρά των δυνάμεων που δε θέλουν να γίνει Πανσπουδαστικό Συνέδριο. Με αυτά τα δεδομένα, όπως δείχνουν μέχρι σήμερα τα πράγματα, είναι επίφοβο το αν θα γίνει και φέτος Πανσπουδαστικό Συνέδριο. Ωστόσο, εμείς με όλες μας τις δυνάμεις θα κινηθούμε στη βάση των φοιτητών, ούτως ώστε το συνέδριο να γίνει, αποκτώντας πραγματικά χαρακτηριστικά βήματος καταγγελίας της κυβερνητικής πολιτικής, όσο βέβαια το επιτρέπουν και οι συσχετισμοί δύναμης.

Από καλύτερες θέσεις

- Ας επιστρέψουμε πάλι στις φοιτητικές εκλογές. Πιστεύετε ότι οι φετινές εκλογές έστειλαν πολιτικά μηνύματα;

- Ενα σημαντικό πολιτικό μήνυμα είναι αυτή καθ' αυτή η αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές, η οποία συνοδεύεται από τη σημαντική ενίσχυση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας. Τα προηγούμενα χρόνια, όταν υπήρχε αύξηση της συμμετοχής, συνοδευόταν από μία παν-κινητοποίηση των μηχανισμών της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν οι ίδιοι αύξηση. Αυτό δεν επαναλήφθηκε και φέτος.

Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ βέβαια μπόρεσαν να συγκρατήσουν τις δυνάμεις τους, ωστόσο ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της αύξησης πήγε στις ΠΚΣ. Η ψήφος αυτή ήταν για μας ψήφος εναντίωσης στην κυβερνητική πολιτική λιτότητας, εναντίωσης στην εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, της διάλυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας, της προσπάθειας να δεθεί ακόμα πιο σφιχτά η τριτοβάθμια εκπαίδευση στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Η ψήφος στις ΠΚΣ ήταν ψήφος αντίστασης στα επερχόμενα κυβερνητικά σχέδια για ακόμα μεγαλύτερη ένταση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση. Πιστεύουμε ακόμα ότι η ενίσχυση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας είναι μήνυμα ενίσχυσης των συλλόγων. Το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων πανελλαδικά όπου οι ΠΚΣ έρχονται πρώτη δύναμη, το γεγονός ότι πανελλαδικά αλλάζει υπέρ των ΠΚΣ η κατανομή των εδρών στους συλλόγους δείχνει ότι δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για την αγωνιστική ανάταση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, για την ισχυροποίηση των ίδιων των συλλογικών διαδικασιών του φοιτητικού κινήματος. Την επόμενη μέρα των φοιτητικών εκλογών, οι ανυπόταχτοι φοιτητές και σπουδαστές των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας βρίσκονται σε καλύτερες θέσεις στο μετερίζι του αγώνα.

Νέες ευθύνες

- Η αύξηση αυτή ωστόσο χρεώνει την παράταξη με νέες υποχρεώσεις...

- Βεβαίως και οι ΠΚΣ χρεώνονται πλέον με νέες ευθύνες. Χρειάζεται να ξεκινήσει επίπονη δουλιά στη βάση των φοιτητών για τη συνολική ανάταση των συλλογικών διαδικασιών μέσα από την ολοένα και μεγαλύτερη συσπείρωση των φοιτητών γύρω από τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, η οποία θα σκοπεύει στην ανάπτυξη πολύμορφων αγώνων ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης τόσο στην Παιδεία, όσο στην κοινωνία γενικότερα, που θα συγκρούεται συνολικά με τη σημερινή συντηρητική πολιτική.

Το πρώτο καθήκον που έχουμε εμείς σήμερα σαν Οργάνωση, είναι να παλέψουμε ώστε να βρει η σπουδάζουσα νεολαία αγωνιστικές διεξόδους στα προβλήματά της μέσα από τους συλλόγους.

Ολος αυτός ο κόσμος, που στάθηκε πλάι στις ΠΚΣ και έδωσε τη μάχη των φοιτητικών εκλογών, να γίνει ο ενεργός πρωταγωνιστής μέσα από τα σχήματα των ΠΚΣ. Η διεύρυνση των ΠΚΣ στον κόσμο που μάχεται καθημερινά και δε βολεύεται μέσα στη σαπίλα του σήμερα, αλλά μπορεί μέχρι σήμερα να εκφράζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, πρέπει να γίνει ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους.

Φ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ