Τρίτη 15 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ
Ο Ολυμπιακός στην κορυφή του Ολύμπου

Οι "ερυθρόλευκοι" για 6η φορά κυπελλούχοι Ελλάδας, νικώντας στον 21ο τελικό τον εντυπωσιακό Απόλλωνα Πάτρας με 80 - 78

Καλό θέαμα, συναρπαστικές συναντήσεις και εντυπωσιακές αλλαγές συναισθημάτων επιφύλασσε το 3ο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ. Περισσότερο ώριμος και πιο τυχερός ο Ολυμπιακός, κατέκτησε την κορυφή του Ολύμπου, νικώντας στον τελικό τον Απόλλωνα με 80-78.

Τις εντυπώσεις κέρδισε η ομάδα της Πάτρας. Στον ημιτελικό, αν και βρέθηκε να χάνει με διαφορά 17 πόντων, επικράτησε του Παναθηναϊκού με 92-79, έχοντας κορυφαίο παίκτη τον Χρ. Μυριούνη. "Με την απόδοσή μου έκλεισα ορισμένα στόματα που με ήθελαν τελειωμένο" δήλωσε ο διεθνής παίκτης του Απόλλωνα. Η προσωπική του εκδίκηση, συνοδεύτηκε με αλλαγή προπονητή στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Ο Μπ. Μαλίκοβιτς την επομένη του αποκλεισμού υποχρεώθηκε να υποβάλει την παραίτησή του. Οι καλοκαιρινές... ευρω-επιλογές του δε συγχωρέθηκαν ούτε με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου.

"Μας δόθηκε η ευκαιρία για ένα εικοσιτετράωρο να ζήσουμε ένα όνειρο. Είμαστε νέα ομάδα κι αν μας ξαναδοθεί η δυνατότητα μπορούμε να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα", τόνισε πανευτυχής παρά την ήττα στον τελικό, ο Β. Αλεξανδρής. "Αν είμαστε λίγο πιο τυχεροί, θα διεκδικούσαμε το τρόπαιο στην παράταση. Φαίνεται ότι αυτό το Σαββατοκύριακο η τύχη ήταν με το μέρος του Ολυμπιακού" συνέχισε.

"Ο τελικός ήταν το πιο θεαματικό παιχνίδι που έγινε φέτος στην Ελλάδα. Η παραγωγικότητά μας ήταν όμως ελάχιστη. Στα καθοριστικά παιχνίδια δεν πρέπει να χάνονται έτσι εύκολα διαφορές" τόνισε ο Ντ. Ιβκοβιτς. Οι "ερυθρόλευκοι" βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο στον ημιτελικό με την ΑΕΚ, πριν ο Νάκιτς με τρίποντο, 6 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, διαμορφώσει το τελικό 63-61. Στον τελικό, διαφορά 9 πόντων εξανεμίστηκε στο τελευταίο λεπτό, για να δώσει ο Παπανικολάου το έναυσμα για πανηγυρισμούς, τρία δευτερόλεπτα πριν το παιχνίδι οδηγηθεί στην παράταση. "Το γεγονός ότι κερδίσαμε δύο παιχνίδια στα τελευταία δευτερόλεπτα, σημαίνει πολλά στον τομέα της ψυχολογίας. Ο Απόλλωνας είναι πολύ καλή ομάδα και χτες όπως και στον ημιτελικό, γύρισε το παιχνίδι παίζοντας χωρίς τους βασικούς παίκτες" υπογράμμισε ο Ντ. Ιβκοβιτς, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι ο τελικός, αλλά και τα παιχνίδια με τον Απόλλωνα για τα πλέι οφ, δε θα βοηθήσουν τον Ολυμπιακό να κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για το φάιναλ φορ της Ρώμης. "Ο Απόλλωνας έχει ένα ειδικό στιλ παιχνιδιού και αμυντικής τακτικής. Στη Ρώμη θα παιχτεί άλλου είδους μπάσκετ, γι' αυτό και στα παιχνίδια που ακολουθούν με την ομάδα της Πάτρας εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να πάρουμε τη νίκη και όχι να προετοιμαστούμε" κατέληξε.

Η κατάκτηση του Κυπέλλου γιορτάστηκε δεόντως από τους "ερυθρολεύκους", η απόδοσή τους δεν απέσπασε όμως τις καλύτερες κριτικές. "Στον τελικό πήραμε 12 ριμπάουντ παραπάνω από τον Απόλλωνα, αλλά κάναμε 4 επιθέσεις λιγότερες, καθώς υποπέσαμε σε 22 λάθη" παραδέχτηκε ο Ιβκοβιτς. Ο Ρίβερς έκανε τα 6 από αυτά, καθώς έπαιζε με το μυαλό περισσότερο στην εξέδρα. Ο Αμερικανός ξεσήκωσε τους φιλάθλους με ορισμένες φαντεζί ενέργειες, παρασύροντας ακόμα και τους δημοσιογράφους, οι οποίοι τον ανέδειξαν πολυτιμότερο παίκτη του φάιναλ φορ, τίτλο που δικαιούνταν περισσότερο ο Π. Φασούλας, ο Χρ. Μυριούνης ή ακόμα και ο Αλεξάντερ που ήταν κορυφαίος παίκτης της ΑΕΚ στον ημιτελικό και τον μικρό τελικό.

Τα αποτελέσματα του φάιναλ φορ:

Ημιτελικοί: Ολυμπιακός - ΑΕΚ 63-61, Απόλλωνας - Παναθηναϊκός 92-79.

Μικρός τελικός: ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 72-63.

Τελικός: Ολυμπιακός - Απόλλωνας 80-78.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπακατσιάς 3 (1), Σιγάλας 3 (1), Γκρέι 6, Παπανικολάου 6, Νάκιτς 4, Φασούλας 21, Τόμιτς 8, Τάρλατς 10, Βελπ 5, Ρίβερς 14 (1).

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Νεμάνια, Βούκσεβιτς 19 (2), Ράιλι 2, Χατζόπουλος 3 (1), Αργυρόπουλος, Ταμπάκης, Βετούλας 3 (1), Ελις 24, Μολφέτας 7, Μυριούνης 20.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ