Κυριακή 20 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Σκοπός το ΤΣΑκισμα συμβάσεων και δικαιωμάτων

Στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου", όπως οριοθετήθηκαν από την κυβέρνηση και έγιναν αποδεκτά από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ,θα συζητηθούν και τα περιβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.

Από τη στιγμή που η Κομισιόν έστειλε τη σχετική εντολή - οδηγία για την προώθηση των ΤΣΑ, μέχρι να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες οι Νομαρχίες Μαγνησίας και Αθηνών και η κυβέρνηση να προχωρήσει στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του "νέου μοντέλου" τοπικής ανάπτυξης, δεν πέρασε πολύς καιρός. Αυτή ήταν και η πρώτη ένδειξη του κινδύνου που αντιπροσωπεύουν αυτές οι "τοπικές συμφωνίες".

Πολύ σύντομα αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε η πιλοτική υλοποίηση των ΤΣΑ σε επτά περιοχές της χώρας, τη Μαγνησία, την Κοζάνη, τη Φλώρινα, την Εύβοια, τη Δράμα, την Αχαϊα και τη Δυτική Αττική.Σε αυτές τις περιοχές θα αναλάβει δράση του Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας,το οποίο έχει αναλάβει και την "τεχνική" στήριξη υλοποίησης των ΤΣΑ.

Θερμή υποστήριξη πρόσφεραν στο "νέο θεσμό" και οι βιομήχανοι, έχοντας υπόψη τους και τα παραδείγματα από την εφαρμογή του σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου καταστρατηγήθηκαν εν ψυχρώ οι εργασιακές σχέσεις, πετσοκόφτηκαν οι αποδοχές των εργαζομένων και βασίλεψε η αρχή της "ανταγωνιστικότητας". Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει δηλώσει σαφέστατα, με πρώτο και καλύτερο τον υφυπουργό Εργασίας, Χ. Πρωτόπαππα,ότι θα αποδεχτεί ό,τι αποφασίσουν οι "κοινωνικοί εταίροι".

Αλλά και η ΓΣΕΕ, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησής της, έτρεξε να προσφέρει σαφή στήριξη στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Η επιφύλαξή της ότι δε θα δεχτεί μέσα από τα ΤΣΑ να χτυπηθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και οι εργασιακές σχέσεις, χρησιμοποιήθηκε περισσότερο σαν πρόσχημα για να νομιμοποιήσει την αποδοχή του σχεδιασμού της Κομισιόν.

"Παραφωνία" στην αρμονική στήριξη των ΤΣΑ εκφράστηκε από την ΕΣΑΚ,που από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε τους σκοπούς της νέας μεθόδευσης και άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που υποτάχθηκαν σε αυτά.

Πάνω απ' όλα οι "επιχειρηματικές δράσεις"

Το "άλλοθι" των ΤΣΑ είναι η ενίσχυση της απασχόλησης. Αυτός υποτίθεται ότι είναι ο "σκοπός που αγιάζει τα μέσα". Αυτά τα μέσα είναι η δημιουργία "βιώσιμων και ανταγωνιστικών παραγωγικών δραστηριοτήτων", η "διαμόρφωση των καταλληλότερων δυνατών συνθηκών για επιχειρηματικές δράσεις" και φυσικά η "συναίνεση", αφού τα ΤΣΑ "αποτελούν εθελοντικό σχήμα συνεργασίας, στο οποίο συμπράττουν τοπικές αρχές και τοπικοί κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς",όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό υλικό του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση, τα μέτρα που θα περιληφθούν στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, θα έχουν ως στόχο:

- Να δημιουργήσουν απασχόληση για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Αυτές που πλήττονται περισσότερο και είναι πιο εύκολο να κάνουν υποχωρήσεις με ελάχιστο αντάλλαγμα.

- Να συνδέσουν την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση με την παραγωγική διαδικασία, να υλοποιήσουν τη "διά βίου εκπαίδευση" της "Λευκής Βίβλου", παράγοντας εργατικό δυναμικό με εξειδικεύσεις "μιας χρήσης".

- Να "ενισχύσουν" τις τοπικές διοικητικές υπηρεσίες "που σχετίζονται και επηρεάζουν το σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών ανάπτυξης και απασχόλησης",ώστε να στηρίξουν τους πιο πάνω στόχους και να επιβάλουν - όπως ομολογείται - ό,τι κριθεί απαραίτητο (π.χ., φορολογικά κίνητρα), για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που κρίνεται ότι πρέπει να ενισχυθούν.

- Να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης τέτοιες "που διευκολύνουν την ευελιξία στην τοπική αγορά εργασίας".Αυτό ονομάζεται και "ποιοτική ευελιξία για θέματα όπως η επανακατάρτιση και επαγγελματική κινητικότητα ανέργων και εργαζομένων (π.χ., μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ), συστήματα σύνδεσης αμοιβής με παραγωγικότητα, διευθέτηση χρόνου εργασίας, νέες μορφές εργασίας (π.χ., τηλε - εργασία) κ.ά. με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντεργατικό οπλοστάσιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου (2017-01-12 00:00:00.0)
Στην ανεργία οι 136 του Τοπικού Συμφώνου Απασχόλησης (2003-01-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-04-18 00:00:00.0)
Μπήκαν στο "ψητό" της απορύθμισης των πάντων! (1997-07-02 00:00:00.0)
"Μαύρα" σύμφωνα... απασχόλησης (1997-03-16 00:00:00.0)
Τίποτα το υποκριτικότερο... (1997-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ