Παρασκευή 2 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΑ ΜΜΕ
Ανέκδοτοι "θησαυροί" του Σκαρίμπα

Μάης και το βιβλίο "ταξιδεύει" στα ΜΜΕ. Πώς να μην ανταποκριθεί κανείς σε κάθε προσπάθεια για την προβολή και πλατύτερη αναγνωσιμότητα του βιβλίου από κάθε γενιά; Ιδιαίτερα από τη νέα γενιά, που έχει... χρεία να "ανακαλύψει" εκτός από τις σύγχρονες και παλιότερες, "αθάνατες" πνευματικές ιδέες και αξίες. Πώς, λοιπόν και εμείς να μην υποκύψουμε στον "πειρασμό" να συστήσουμε στους αναγνώστες μας το βιβλίο που λάβαμε μόλις χτες (αν και εκδόθηκε το 1995) και πώς να μη χαιρετίσουμε αυτή την εκδοτική πρωτοβουλία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας;Λέμε για το βιβλίο της Σούλας Παπαγεωργοπούλου - Ιωαννίδη "Ανέκδοτα και αθησαύριστα κείμενα του ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΑΡΙΜΠΑ".Πρόκειται για μια αρχειακή έρευνα που υποβλήθηκε ως διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και βεβαίως εγκρίθηκε.

Ο Γ. Σκαρίμπας, πνευματική αξία παντοτινή, ο έντεχνος "Μακρυγιάννης" των νεοελληνικών Γραμμάτων, άφησε πλούσιο και πολύμορφο έργο, "εξαιρετικά εκτεταμένο μέρος" του οποίου παραμένει ακόμα, αταξινόμητο και αδημοσίευτο. Με τη δίχρονη έρευνα και το βιβλίο της Σ. Παπαγεωργοπούλου - Ιωαννίδη, μπορεί το αναγνωστικό κοινό να απολαύσει 36 ανέκδοτα και 26 αθησαύριστα ποιήματα, 4 ανέκδοτα και 7 αθησαύριαστα πεζογραφήματα και 2 ανέκδοτα θεατρικά. Η εργασία περιέχει βιογραφικά και εργογραφικά και κριτικογραφικά στοιχεία, ενώ κάθε κείμενο του Σκαρίμπα συνοδεύεται από εισαγωγικά σχόλια και σημειώσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το βιβλίο από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας (Μιχ. Κακαρά 2, τηλ. 0221 - 22031, FAX 0221 -

88778, κ. Ι. Σούρας).

Κλείνουμε την αναφορά μας στο βιβλίο αυτό με ένα δείγμα της σκαρίμπειας ποίησης γραμμένο στις 2/4/1922:

"Τα λουλούδια 'ρθανε του Μάη/ κι ήρθε ξανά χρυσό φεγγάρι/ κι είναι μαζί και πάει και πάει/ φλί οπώχει αγάπης πάρει.

"Και ξανανθίσανε τα ρόδα/ και κάθε ανθός ξαναπερνάει/ κι όλης της γης η ανθορόδα/ γυρνάει κι αυτής, γυρνάει, γυρνάει.

"Κι όλα διαβαίνουν κι όλα πάνε/ και ξαναρχώνται αγάλι, αγάλι, / όσα ψηλά ψηλά φωτάνε/ όσα ευωδιάζουν στ' ανθογιάλι.

"Και μόνον συ πούσουν σε μια άκρη/ ανθός και μένα ο Μάης, ο Μάης, / πήρες μια στράτα δίχως άκρη/ - χωρίς γυρμό - και πάεις και πάεις".

(και για την αντιγραφή Αρ. Ελ. )


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ