Παρασκευή 2 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μνημεία της Μεσογείου

Η αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μπορεί, πλέον, να περιοριστεί στα στενά όρια μιας και μόνης χώρας. Και η Μεσόγειος με τα δεκάδες μνημεία, υπό το φως των συνεχών αλληλοεπιδράσεων και πολιτισμών, δεν μπορεί παρά να απασχολεί την επιστημονική κοινότητα. Επειδή, όμως, και οι πλέον καλοπροαίρετες προσπάθειες των επιστημόνων πολλές φορές "κωλύονται" από πολιτικές αποφάσεις, που ποτέ δε λαμβάνονται, τελικά η προστασία των μνημείων είναι πρώτα απ' όλα υπόθεση πολιτική. Υπόθεση που αφορά στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στην ίδια την ποιότητα ζωής.

Ολα τα παραπάνω θα τεθούν επί τάπητος στο 4ο Διεθνές Συνέδριο για τη Συντήρηση των Μνημείων της Μεσογείου,που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, 6 - 11 του Μάη,υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού, Αιγαίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της "Ουνέσκο" και της Επιτροπής για τη Διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Σκοπός του συνεδρίου είναι να αναζητήσει και να συζητήσει τις πιο σύγχρονες αντιλήψεις και τεχνολογίες για τη συντήρηση και διαχείριση ιστορικών πόλεων, μνημείων και συνόλων όπου εγγράφονται οι αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές αξίες των λαών της Μεσογείου.Με αυτά τα θέματα θα ασχοληθούν επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων και απ' όλες τις χώρες της Μεσογείου. Επειδή όμως μέσα στους σκοπούς της διοργάνωσης είναι και η λήψη πολιτικών αποφάσεων, για τα μνημεία της Μεσογείου, θα μιλήσουν εκπρόσωποι απ' όλα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής. Ανάμεσά τους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ,ο Κώστας Σκανδαλίδης,ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης,ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος κ. ά. Την έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξει ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει η Διεθνής Επιτροπή για τη συντήρηση των Μνημείων της Μεσογείου, η Κοινότητα των 140 Πανεπιστημίων της Μεσογείου, το ΕΜΠ, η Διεύθυνση Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Διεθνές Κέντρο Μεσογειακών Μελετών, το ΤΕΕ, η Νομαρχία Δωδεκανήσου, ο Δήμος Ρόδου, το γραφείο Συντήρησης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της Ρόδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ