Σάββατο 3 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Μεθοδεύουν νέο σκάνδαλο
  • Η κυβέρνηση συζητά τώρα νέες αξιώσεις του Κοπελούζου και των Ρώσων για αυξήσεις στις τιμές, με τις οποίες η χώρα μας θα αγοράζει το φυσικό αέριο
  • Ο μεγαλοεπιχειρηματίας συμφωνεί και με την... ανάληψη νέων έργων

Σε τσιφλίκι του Κοπελούζου και των Ρώσων συνεταίρων του έχουν μετατρέψει την επένδυση του φυσικού αερίου, αξίας άνω των 700 δισ. δρχ., οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μέσω των συνεχών υπαναχωρήσεων και αναπροσαρμογών της διακρατικής συμφωνίας του 1987 για την εισαγωγή του νέου καυσίμου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Ετσι, μετά τις απαιτήσεις Ρώσων - Κοπελούζου και τις σκανδαλώδεις τροποποιήσεις της αρχικής σύμβασης τον Ιούλη του 1993 από τον Κ. Μητσοτάκη και το Δεκέμβρη του 1994 από τον Κ. Σημίτη, βάσει των οποίων η ελληνικός λαός ενίσχυσε τα παραπάνω συμφέροντα με πάνω από 250 δισ. δρχ., οι Ρώσοι εκβιάζουν τώρα εκ νέου, προκειμένου να αποσπάσουν επιπλέον οφέλη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ρωσική πλευρά έχει θέσει ήδη στην ελληνική κυβέρνηση θέμα αναπροσαρμογής της συμφωνημένης - με βάση τη σύμβαση του 1987 - τιμής πώλησης του φυσικού αερίου, εκβιάζοντας μάλιστα ότι, αν αυτό δεν υλοποιηθεί, τότε η ελληνική πλευρά θα πρέπει αντ' αυτού να αναθέσει στους ίδιους επιπλέον έργα! Πρόκειται δηλαδή για κλιμάκωση σειράς εκβιασμών από τους Ρώσους και τον Κοπελούζο, οι οποίοι βρίσκουν έδαφος στη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης, αφού με διάφορα προσχήματα στην πραγματικότητα έχει ικανοποιήσει κατά καιρούς διάφορες αξιώσεις των "συνεταίρων", ληστεύοντας τον ελληνικό λαό και τινάζοντας στον αέρα τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Πρόσφατα, αντιπροσωπεία της ΔΕΠΑ, αποτελούμενη από τον πρόεδρό της, κ. Βουδούρη, και διευθύνοντα σύμβουλο, Σ. Παπαφιλίππου, πραγματοποίησε ταξίδι στη Ρωσία προκειμένου να συζητήσουν με τους Ρώσους το νέο αίτημα. Αν και η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αιφνιδιασμένη με τη στάση των Ρώσων, κρίνοντας από τη μέχρι τώρα υποτακτική στάση της, αλλά και το νέο μνημόνιο που υπέγραψε πρόσφατα με τους Ρώσους, το σκανδαλώδες περιεχόμενο του οποίου αποκάλυψε ο "Ρ" σε προηγούμενο δημοσίευμά του, μπορούμε να προβλέψουμε ότι για άλλη μια φορά θα συναινέσει κατά των συμφερόντων της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διακρατική συμφωνία του 1987 καθορίζονται με ακρίβεια οι παράμετροι, βάσει των οποίων θα προκύπτει η τιμή αγοράς του φυσικού αερίου για 20 χρόνια, οι οποίες αποτελούν και συμβατική υποχρέωση και των δύο μερών. Η αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση της αξίωσης των Ρώσων για αναπροσαρμογή των παραμέτρων αυτών ή τα αντ' αυτής ανταλλάγματα θα αποτελέσουν τη μέγιστη υποταγή της στα ξένα μεγαλοσυμφέροντα, που θα σημάνει και την πλήρη παραχώρηση του έργου του φυσικού αερίου και κατ' επέκταση του ενεργειακού τομέα της χώρας στους Ρώσους και τον Κοπελούζο.

Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμίσουμε ότι με την αναπροσαρμογή, που έκανε στην αρχική συμφωνία η κυβέρνηση της ΝΔ το 1993, δόθηκαν στα ελληνορωσικά ιδιωτικά συμφέροντα έργα με απευθείας αναθέσεις αξίας 150 δισ. δρχ. Ενα χρόνο μετά ο σημερινός πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, από τη θέση του υπουργού Βιομηχανίας με μια νέα αναπροσαρμογή προχώρησε σε επιπλέον αναθέσεις έργων προβλεπόμενης αξίας τότε 100 δισ. δρχ., τα οποία εμφανίζονται σήμερα υπερδιπλασιασμένα. Πρόκειται για τα έργα της Καβάλας και του Κερατσινίου, καθώς και της μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα δυναμικότητας 330 μεγαβάτ, το μηχανολογικό εξοπλισμό των υδροηλεκτρικών σταθμών Συκιάς - Πευκόφυτου στον Αχελώο και τους σταθμούς συμπίεσης του κεντρικού αγωγού. Το τίμημα για τα προβλεπόμενα έργα ήταν συνολικά 100 δισ. δρχ. Μόνο όμως η μονάδα της Φλώρινας ανατέθηκε έναντι 179,5 δισ. δρχ. Το ποσό είναι ενδεικτικό για το τι πρόκειται να πληρώσει ο ελληνικός λαός στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε νέες αναθέσεις έργων στους Ρώσους, που πέραν του τιμήματος τις περισσότερες φορές και ως έργα δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας.

Χρ. Λ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πολιτική της συναλλαγής εντείνει τα αδιέξοδα(1997-10-10 00:00:00.0)
Ο έλεγχος των "διαπλεκομένων συμφερόντων"(1997-08-06 00:00:00.0)
Τακτικός ελιγμός το "πάγωμα" της σύμβασης(1997-08-01 00:00:00.0)
Αγοράζουν το σκοινί πριν από το βόδι(1996-05-15 00:00:00.0)
Με ανάθεση στον Κοπελούζο έργα πολλών δισ. δραχμών(1996-01-12 00:00:00.0)
"Απευθείας" κέρδη στον Κοπελούζο με την υπογραφή της σύμβασης(1996-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ