Σάββατο 3 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρόταση "αναθέρμανσης" των συνομιλιών από τους Εργατικούς
  • Επιστρέφει στην περιοχή ο Αμερικανός διαμεσολαβητής
  • Με τις προτάσεις του Εργατικού Κόμματος φέρεται να συμφωνεί η Ουάσιγκτον αλλά και ο Παλαιστίνιος ηγέτης

Στη Μέση Ανατολή σπεύδει, τη Δευτέρα, σε μια νέα προσπάθεια να αναθερμάνει την αποτελματωμένη "ειρηνευτική διαδικασία" και να πετύχει την επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος.

Με νέο πακέτο προτάσεων καταφτάνει στην Ιερουσαλήμ ο Ντένις Ρος, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, έχει ως βασικό στόχο να διερευνήσει τις προοπτικές που υπάρχουν, έτσι ώστε η Ουάσιγκτον να καταλήξει στη στάση που πρόκειται να τηρήσει στο εξής. Σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές πηγές του Ισραήλ, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, οι προτάσεις Ρος δε διαφέρουν από τις θέσεις που έχουν κατά καιρούς εκφραστεί από το αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα και με τις οποίες φαίνεται ότι συγκατατίθεται και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Εκτενές σχετικό άρθρο του Γιοσί Μπεϊλίν, πιθανότατου διαδόχου του Σιμόν Πέρες στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, δημοσιεύτηκε, χτες, στην εφημερίδα "Τζερούσαλεμ Ποστ". Ο Μπεϊλίν προτείνει ανοιχτά στην κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ακολουθήσει ένα σχέδιο αναθέρμανσης των ισραηλινο-παλαιστινιακών σχέσεων, που στηρίζεται σε πέντε κύρια σημεία και έχει ως στόχο τον πλήρη τερματισμό των μονόπλευρων ενεργειών, οι οποίες είναι αντίθετες τόσο με "το πνεύμα όσο και με το γράμμα της Συνθήκης του Οσλο".

Συγκεκριμένα, ο Μπεϊλίν, ο οποίος υπήρξε ένας εκ των αρχιτεκτόνων της Συνθήκης του Οσλο, προτείνει:

- Αμεσο πάγωμα κάθε εποικιστικής δραστηριότητας στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, με αντάλλαγμα την αποδοχή από τους Παλαιστινίους της συνέχισης της οικοδόμησης του νέου εβραϊκού οικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

- Τη δέσμευση και των δύο πλευρών στην πλήρη καταστολή του εξτρεμισμού και της βίας.

- Αμεση έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με ταχύτατους ρυθμούς και με χρονοδιάγραμμα λήξης μέσα στους επόμενους μήνες.

- Την έναρξη συνομιλιών για την περαιτέρω αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη στις 7 Σεπτέμβρη, στην περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί, μέχρι τότε, σχετική συμφωνία.

- Αμεση επανάληψη της ισραηλινο-παλαιστινιακής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Δημοσιογραφικές αλλά και διπλωματικές πηγές υποστήριζαν, χτες, ότι με τις προτάσεις του Γιοσί Μπεϊλίν έχει συμφωνήσει ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ,ο οποίος συναντήθηκε μαζί του στις αρχές της βδομάδας. Υπέρ των προτάσεων αυτών, μάλιστα, φέρεται να τάσσεται και η Ουάσιγκτον καθώς δε διαφέρουν καθόλου από τα δικά της σχέδια.

Αρνητικός αναφορικά με τις προτάσεις Μπεϊλίν εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν πρόκειται να αποδεχτεί τέτοιες θέσεις. Επιπλέον, ο Μπαρ - Ιλάν, επικαλούμενος πληροφορίες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, κατηγόρησε τον Γιασέρ Αραφάτ ότι έχει επαφές με πολιτικά πρόσωπα του Ισραήλ εκτός κυβέρνησης, σκοπεύοντας στη δημιουργία έντασης και αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας.

Σύσφιξη στρατιωτικών σχέσεων

Υπέρ της συνέχισης και ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ τάχθηκε, χτες, μετά από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Τουρκάν Ταγιάν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της εξασφάλισης της σταθερότητας στην περιοχή. Από την πλευρά του, ο Τουρκάν Ταγιάν διατύπωσε την ευχή η βελτίωση των τουρκο-ισραηλινών στρατιωτικών σχέσεων να δώσει νέα ώθηση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξαφνική συνάντηση Χουσε'ϊν - Νετανιάχου(1998-04-17 00:00:00.0)
Εφτασε πάλι ο Αμερικανός διαμεσολαβητής(1998-03-28 00:00:00.0)
"Αναγνωριστική" συνάντηση με αμερικανική διαμεσολάβηση(1997-05-14 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις και απαισιοδοξία(1997-05-06 00:00:00.0)
Νέα δεδομένα για τη Χεβρώνα(1997-01-14 00:00:00.0)
Αποκλεισμός και ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση(1996-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ