Τετάρτη 14 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Αναγνωριστική" συνάντηση με αμερικανική διαμεσολάβηση

Απέδωσαν, προφανώς, οι αλλεπάλληλες συναντήσεις του Αμερικανού διαμεσολαβητή Ντένις Ρος, καθώς - όπως έγινε γνωστό - σήμερα πρόκειται να γίνει μια πρώτη "αναγνωριστική" συνάντηση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους διαπραγματευτές.

Επιβεβαιώθηκε από Παλαιστινίους και Ισραηλινούς αξιωματούχους η είδηση, που κυκλοφόρησε χτες το πρωί, ότι, τελικά, θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη συνάντηση ανάμεσα στις διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες των δύο πλευρών. Οπως δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, σύμβουλος του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, στη συνάντηση αυτή, την πρώτη μετά από δύο μήνες διακοπής των διμερών επαφών, θα παρευρεθεί και ο Ντένις Ρος.Μέχρι χτες το απόγευμα δεν είχαν γνωστοποιηθεί τα μέλη των δύο αντιπροσωπειών, αλλά ούτε και το μέρος και η ώρα της συνάντησης.

Πολιτικοί παρατηρητές υποστήριζαν ότι η "επιτυχία" του Ρος να πετύχει τη συμφωνία των δύο πλευρών για την πραγματοποίηση της συνάντησης οφείλεται, πιθανότατα, στην πιεστική παρέμβαση του Ιορδανού βασιλιά Χουσεϊν, με τον οποίο ο Ρος συναντήθηκε τη Δευτέρα.Πάντως, σίγουρο είναι ότι η πραγματοποίηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής συνάντησης αποτελεί ένα βήμα προόδου ως προς την προσπάθεια του Ρος να αναθερμάνει την "ειρηνευτική διαδικασία" και χωρίς αμφιβολία δίνει "άλλον αέρα" στον Ρος κατά την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον, την Παρασκευή. Στην αμερικανική πρωτεύουσα πρόκειται να μεταβεί, δεν έχει διευκρινιστεί η ακριβής ημερομηνία, και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, όπου θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ.

Προβλήματα στα γυμνάσια Τουρκίας, Ισραήλ

Επ' αόριστον θα αναβληθούν τα κοινά ναυτικά γυμνάσια της Τουρκίας και του Ισραήλ δήλωσε, χτες, κατηγορηματικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν.Τα γυμνάσια αυτά επρόκειτο να πραγματοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι στη Μεσόγειο και μάλιστα θα συμμετείχαν και οι ΗΠΑ. Ο Ερμπακάν απέφυγε να διευκρινίσει πότε θα γίνουν τα κοινά ναυτικά γυμνάσια, αλλά και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την ξαφνική απόφαση.

Αντίθετη άποψη, όμως, φαίνεται ότι έχουν οι επικεφαλής του τουρκικού στρατού, οι οποίοι ασκούν ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις για τη σύσφιξη των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων. Αν και δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, δήλωνε, χτες, κατηγορηματικά ότι τα κοινά ναυτικά γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν οπωσδήποτε, χωρίς καμία αναβολή ή καθυστέρηση.

Πολλοί είναι εκείνοι που πίσω από την ξαφνική απόφαση του Νετσμεντίν Ερμπακάν "βλέπουν" τόσο την πίεση των Τούρκων ισλαμιστών όσο και την πίεση των αραβικών χωρών της περιφέρειας και ιδιαίτερα της Συρίας και της Αιγύπτου, που εξέφρασαν με τον σαφέστερο τρόπο τη δυσαρέσκειά τους.

Διενέξεις στο Εργατικό Κόμμα Ισραήλ

Σε έντονο και φορτισμένο κλίμα κινήθηκε η τελευταία συνδιάσκεψη του Εργατικού Κόμματος ενόψει της ανάδειξης νέου ηγέτη. Η διαμάχη ανάμεσα στον απερχόμενο ηγέτη του Κόμματος Σιμόν Πέρες και τον επικρατέστερο, μέχρι σήμερα, διάδοχό του Εχούντ Μπαράκ έγινε ιδιαίτερα αισθητή.Ο Πέρες έκανε ανοιχτή επίθεση σε όσους "βιάζονται να τον γεράσουν", ενώ μίλησε πικρά για τη στάση πολλών στελεχών του κόμματός του κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ηγεσία.

Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Εχούντ Μπαράκ απέκλεισε το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης θέσης Προέδρου στο Εργατικό Κόμμα, προς τιμήν του Σιμόν Πέρες, και μάλιστα Προέδρου που θα έχει δικαίωμα παρέμβασης στον καθορισμό της πολιτικής του κόμματος, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε διχασμό ενόψει των σκληρών αντιπαραθέσεων με την πολιτική του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Πάντως, για πολλούς, η ανοιχτή αυτή αντιπαράθεση δεν ωφελεί παρά μόνο τον Γιοσί Μπεϊλίν, τον έτερο διεκδικητή της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος, του οποίου η δημοτικότητα αυξάνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ