Τετάρτη 14 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Ραγδαία η αύξηση της ανεργίας

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Συγκλονιστικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας των Εργατικών Συνδικάτων σε σχέση με την κατάσταση των ανέργων στη "χώρα της ευημερίας", τη Σουηδία.

Σύμφωνα με αυτά, άτομα που έχουν χάσει τη δουλιά τους και παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα άνεργα, βρίσκονται πλέον στο όριο της φτώχειας και αναφέρονται περιπτώσεις όπου άνεργοι δεν μπορούν να πάνε στο γιατρό, γιατί δεν έχουν να καταβάλλουν ούτε το ποσό που αναλογεί στην εισφορά του ασθενή.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως οι περικοπές των παροχών στον κοινωνικό τομέα, οι οποίες καταρχήν πλήττουν τις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες, πλήττουν τώρα και τα μεσαία στρώματα. Υπάλληλοι μεγάλων ιδιωτικών εταιριών και του δημοσίου που έχασαν τη δουλιά τους επειδή οι θέσεις εργασίας τους είτε μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό είτε καταργήθηκαν, δεν μπορούν πλέονουσιαστικά να ζήσουν.

Ταυτόχρονα, στα δημοσιεύματα του Τύπου εμφανίζονται στελέχη επιχειρήσεων και δημοσίων οργανισμών, τα οποία, ενώ έχουν εξασφαλίσει για τον εαυτό τους προκλητικούς μισθούς και άλλου είδους παροχές, ζητούν σκληρότερα μέτρα από την κυβέρνηση, για να μπορέσει η Σουηδία να ενταχθεί στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι όλες οι μεγάλες σουηδικές εταιρίες τα τελευταία χρόνια έχουν μεγάλη αύξηση των κερδών τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι άνεργοι στη Σουηδία φτάνουν περίπου στο 7,5% του εργατικού δυναμικού. Ουσιαστικά, η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη, αλλά οι αριθμοί παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα, λόγω διαφόρων μέτρων προσωρινής υποαπασχόλησης που παίρνει η κυβέρνηση.

Η υπόσχεση του Γκόραν Πέρσον, όταν ανέλαβε την ηγεσία του "Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος" και την πρωθυπουργία, ότι η ανεργία θα μειωθεί στο μισό έως το έτος 2000, όχι μόνο δε φαίνεται να υλοποιείται, αλλά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυξάνεται ραγδαία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ