Τετάρτη 14 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
"Ηθικά απαράδεκτη" η κλωνοποίηση ανθρώπων

ΓΕΝΕΥΗ.-

Η συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναμένεται να εγκρίνει σήμερα ένα πλαίσιο οδηγιών πάνω στο θέμα της κλωνοποίησης ζώντων οργανισμών, που ωστόσο θα αποκλείει την τεχνητή αναπαραγωγή πανομοιότυπων ανθρώπων ως "ηθικά απαράδεκτη".

Οι 191 χώρες - μέλη του Οργανισμού, που εκπροσωπούνται από ειδικούς επιστήμονες και κυβερνητικούς αξιωματούχους, αναμένεται να υπογράψουν το κείμενο που θα ανοίγει το δρόμο στην κλωνοποίηση ζώων, υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές επιστημονικές έρευνες θα έχουν σκοπό την επίτευξη στόχων που αφορούν την υγεία. Το πρωτόλειο κείμενο, που φέρει ήδη την έγκριση της ειδικής ερευνητικής επιτροπής του ΠΟΥ, αναμένεται να δοθεί σήμερα προς συζήτηση και ψήφιση στην εθνοσυνέλευση. Η απόφαση της εθνοσυνέλευσης δε δεσμεύει νομικά τις χώρες - μέλη τους ΠΟΥ, αλλά θεωρείται πως θα καθοδηγήσει δεοντολογικά και θα γίνει σεβαστή από τους επιστήμονες της διεθνούς κοινότητας.

Οπως είναι γνωστό, η ερευνητική επιστημονική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ασχολήθηκε με τη συγγραφή πλαισίου δεοντολογίας της κλωνοποίησης με αφορμή την κλωνοποίηση του προβάτου "Ντόλι" τον περασμένο Φλεβάρη από το Ινστιτούτο Ρόσλιν της Σκοτίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ