Τετάρτη 21 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η "απόδραση" του Βοκάκιου

Σήμερα έχει την ονομαστική της εορτή η μισή Ελλάδα. Γι' αυτό οι μισοί Ελληνες θα πάνε να ευχηθούν στους άλλους μισούς. Πολλοί από μας, μάλιστα, δεν ξέρουμε αν θα προλάβουμε να βρεθούμε ταυτοχρόνως σε όλα τα σημεία της πόλης και να ανταποκριθούμε σε όλες τις υποχρεώσεις. Θα προσπαθήσουμε όμως. Θα ανάψουν τα τηλέφωνα, θα ακινητοποιηθούν τα κινητά, θα εξαντληθούν τα γλυκά. Υπάρχουν και κάποιοι που πιστοί στις συνήθειές τους θα καταφύγουνε στην τηλεόραση. Γι' αυτό ρίχνουμε και μια ματιά στο σημερινό πρόγραμμα: Παρόλο, που σε μερικούς δεν άρεσε καθόλου το "Δεκαήμερο" του Πιερ Πάολο Παζολίνι που, θα παρουσιάσει ο ΑΝΤΕΝΝΑ στις 01.10, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε και να μην το αναφέρουμε ως μια σημαντική ταινία. Πρόκειται για το πρώτο μέρος της τριλογίας του Ιταλού σκηνοθέτη, που ολοκληρώνεται με τους "Θρύλους του Κοντέρμπουρι" και τις "1.000 και μια νύχτες".Μια ταινία βασισμένη στο κλασικό έργο του Βοκάκιου (14ος αιώνας) και αποδίδει με ακρίβεια την εποχή και το πνεύμα του συγγραφέα. Ο Τζιότο, που τον υποδύεται ο ίδιος ο σκηνοθέτης, αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις ιστορίες, ενώνοντάς τες σε ένα σύνολο με το εύρημα της τέχνης του ζωγράφου. Κεντρικοί χαρακτήρες των ιστοριών δίνουν έμπνευση στον καλλιτέχνη και τα πρόσωπά τους εμφανίζονται ως ιερές μορφές στους πίνακές του. Τα θέματα καλύπτουν μια ποικιλία από μοτίβα λαγνείας.

Από το STAR στις 23.00 "Απόδραση από το Αλκατράζ" του Ντον Σίγκελ.

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ταινία, μια ταινία δυνατή, σκληρή αλλά και αληθινή. Η ιστορία αφηγείται την απίστευτη περιπέτεια του Φρανκ Μόρις που, μαζί με άλλους δύο βαρυποινίτες, κατάφερε να δραπετεύσει το 1962 από τις τρομερές φυλακές του Αλκατράζ. Η ταινία του Ντον Σίγκελ εντυπωσιάζει με τη μεθοδική της σκηνοθεσία, τους γρήγορους ρυθμούς και το λιτό κινηματογραφικό της ύφος. Μέχρι τη στιγμή της απόδρασης, ο θεατής θα παρακολουθήσει την καθημερινή ζωή των εγκλείστων, τις συνήθειές τους, τις νευρώσεις τους, τις λύσεις που δίνουν στα προβλήματά τους, προβλήματα που γεννιούνται από τη στέρηση της ελευθερίας τους και την απομόνωσή τους από τον έξω κόσμο. Πρωταγωνιστεί ο Κλιντ Ιστγουντ.

Από την ΕΤ - 3 στις 22.30 "Το μεγάλο ψέμα" του Στέφανο Ρόλα.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό δράμα που αναφέρεται σε ένα αγόρι που παριστάνει το ορφανό και προσπαθεί να βρει, πράγμα που τελικά κατορθώνει, νεαρά ζευγάρια που δεν κάνουν παιδιά και τα πείθει να το υιοθετήσουν. Ομως, λίγο αργότερα σκηνοθετεί ο ίδιος το θάνατό του και εγκαταλείπει τους θετούς γονείς που πρόλαβαν να τον αγαπήσουν. Κάποια στιγμή βρίσκει το ιδανικό ζευγάρι, εκείνο που πάντα έψαχνε, όμως οι "προηγούμενοι γονείς του" εμφανίζονται και ξεσκεπάζουν την απάτη του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινηματογραφικό τρίπτυχο ...«Φονιάδων» (2008-05-06 00:00:00.0)
Μάχες, χωρισμοί και επιθεωρητές (1999-09-11 00:00:00.0)
Στις ρεματιές με τη μάγισσα (1997-06-24 00:00:00.0)
Οταν περνούν οι γερανοί (1997-05-08 00:00:00.0)
Από ταινίες πάμε καλά (1996-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ