Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις"...

Τη συμμετοχή τους στον "κοινωνικό διάλογο" στο πλευρό της ΠΑΣΚΕ δήλωσαν ΔΑΚΕ και "Αυτ. Παρέμβαση" στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ

Μόλις μια βδομάδα κράτησε η "αντίσταση" των παρατάξεων ΔΑΚΕ και "Αυτ. Παρέμβαση" στις σειρήνες του "κοινωνικού διαλόγου", ώσπου χτες στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ,δέχτηκαν να συμμετέχουν σ' αυτόν, στο πλευρό της ΠΑΣΚΕ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος,υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δέχτηκε τη διεύρυνση της ατζέντας των θεμάτων, σύμφωνα με το αίτημα της ΓΣΕΕ και ότι δόθηκαν εγγυήσεις για τη διαδικασία...

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Μανώλης (ΔΑΚΕ) συμφώνησε ότι ο πρωθυπουργός "άνοιξε" την ατζέντα και δήλωσε τη συμμετοχή της παράταξής του στον "κοινωνικό διάλογο", με επανεκτίμηση της στάσης της στην πορεία. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ και μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, Λ. Αραζού,σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα της ΓΣΕΕ. Μάλιστα, η συνεδρίαση της Εκτελεστικής καθυστέρησε περισσότερο από μία ώρα, επειδή η ΔΑΚΕ προσπαθούσε να καταλήξει σε μια θέση.

Ο Α. Καλύβης,αναπληρωτής γενικός γραμματέας ("Αυτ. Παρέμβαση"), διατύπωσε τη θέση "αγώνας και διάλογος".., αναγνωρίζοντας, κατά τα άλλα, ότι ο "κοινωνικός διάλογος" είναι προκαθορισμένος και ότι δεν υπάρχουν αυταπάτες για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης μέσα από αυτόν. Δήλωσε ότι η παράταξή του συμμετέχει σε αυτόν και πρότεινε σχέδιο απόφασης, του οποίου μεγάλο μέρος έγινε αποδεκτό από την ΠΑΣΚΕ.Μεγάλη έμφαση δίνεται σε αυτό στην ενημέρωση των εργαζομένων μέσα από περιοδείες και συζητήσεις για τα θέματα που απασχολούν και τον "κοινωνικό διάλογο". Διαφορετικές προσεγγίσεις, ωστόσο, υπάρχουν και σ' αυτό το σχήμα, ενώ έντονη είναι η "άνωθεν" παρέμβαση, όπως και στο χώρο της ΔΑΚΕ, αλλά και της ΠΑΣΚΕ.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος, τόνισε ότι ήταν φιάσκο η έναρξη του "διαλόγου" και εντόπισε τη συνενοχή των τριών παρατάξεων και τις μεγάλες ευθύνες τους για τη "νομιμοποίησή" του.

Σε δήλωσή του, ο Γ. Μαυρίκος σημειώνει: "Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ έπεσε ο φερετζές που οι ηγεσίες των παρατάξεων ΔΑΚΕ - ΣΥΝ φόρεσαν στην πρώτη εβδομάδα του "κοινωνικού διαλόγου".

Με αστείες προφάσεις πήραν κλίση 180 μοιρών και ευθυγραμμίστηκαν και σ' αυτό το θέμα με τις θέσεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού και τώρα από κοινού με την ΠΑΣΚΕ ανέλαβαν να νομιμοποιήσουν τις προειλημμένες αντεργατικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Καλούμε τους εργαζόμενους να ματαιώσουν στη ζωή τον "κοινωνικό διάλογο" και τους στόχους του. Να υπερασπίσουν αγωνιστικά δικαιώματα και καταχτήσεις. Να παλέψουν για τη διεύρυνση αυτών των κατακτήσεων και να καταδικάσουν τις πρακτικές της πλειοψηφίας των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ