Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εμπαίζουν τα όνειρα της νιότης

Διαμαρτυρία των επιτυχόντων, αλλά μη εισακτέων, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ

Μετέωροι και με χαμένο το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, βρίσκονται οι 35 επιτυχόντες - αλλά μη εισακτέοι (! ) - των εξετάσεων του Σεπτεμβρίου 1996 στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ,αφού η Σχολή "εξακολουθεί να αρνείται την εγγραφή, κατά παράβαση του νόμου", όπως τονίζει σε πρόσφατη ανακοίνωση - διαμαρτυρία της ηΣυντονιστική Επιτροπή.Οι επιτυχόντες, αλλά μη εισακτέοι, με προχτεσινή τους συγκέντρωση μπροστά από το κτίριο του "Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" στη Θεσσαλονίκη, με ένα δικό τους πρωτότυπο τρόπο, με ένα εικαστικού τύπου χάπενινγκ - βαμμένα τα πρόσωπα και τα χέρια τους - διαμαρτυρήθηκαν για τον εμπαιγμό τους. Και με τα πανό τους υπογράμμιζαν:"Διεκδικώ σκληρά ό,τι αγαπώ", "Καταραμένος ο πολιτισμός όταν για τη συντήρησή του καταβροχθίζει ανθρώπους", "Εχουμε πετύχει, αφήστε μας να σπουδάσουμε".

Επί οχτώ μήνες οι 35 επιτυχόντες εμπαίζονται παραπεμπόμενοι από το ΥΠΕΠΘ στη Σχολή και από τη Σχολή στην πρυτανεία, χωρίς ουδείς να αναλαμβάνει την ευθύνη αυτής της αυθαιρεσίας που τους έχει θέσει έως σήμερα εκτός Σχολής.Η πρόεδρος του τμήματος δήλωσε, προσφάτως, ότι δεν έχει αντίρρηση. Ο πρύτανης δηλώνει ότι κι αυτός δεν έχει αντίρρηση στην εγγραφή τους. Το υπουργείο, επίσης, απάντησε σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις βουλευτών όλων των κομμάτων ότι δεν έχει αντίρρηση, αλλά "είναι θέμα της Σχολής". Παρ' όλα αυτά οι 35 παραμένουν ακόμη μετέωροι.

"Κατά τα άλλα", σημειώνεται στη διαμαρτυρία, "η φιλολογία περί "ανοιχτών πανεπιστημίων" συνεχίζεται με κλειστές τις πόρτες για 35 επιτυχόντες, αυθαιρέτως και κατά παράβασιν του Ν. 1771/88, άρθρο 88. Αν δεν τους αρέσει ο νόμος, ας τον αλλάξουν, αλλά έως τότε είναι υποχρεωμένοι όλοι να τον τηρούν ή θα υποχρεωθούν να τον τηρήσουν.Ο εμπαιγμός έγινε προκλητικότερος όταν τον περασμένο Νοέμβριο ενεγράφη στη Σχολή μια δεύτερη "δόση" 29 επιτυχόντων, αφήνοντας έξω τους τελευταίους 35,χωρίς ουδείς να λάβει τον κόπο να εξηγήσει γιατί μόνο οι 29 και όχι και οι υπόλοιποι 35. Χωρίς να έχει κανείς την ευαισθησία να εξηγήσει για ποιους επιτυχόντες τηρείται ο νόμος και για ποιους όχι".

"Επιτέλους", καταλήγει η ανακοίνωση, "θα επιδείξουν στοιχειώδη ευαισθησία, η Σχολή, η Πρυτανεία, το υπουργείο, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, αντί να παίζουν το "κρυφτό"; ".

Σημειώνουμε ότι οι 35 επιτυχόντες έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας και η προσφυγή τους πρόκειται να συζητηθεί στις 26 του Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ