Τετάρτη 28 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΝΓΚΟ
Ρευστή κατάσταση

KINΣAΣA. -

Παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων και των δραστηριοτήτων των πολιτικών κομμάτων από τη μεταβατική κυβέρνηση του Λόρεντ Καμπίλα, η αντιπολιτευόμενη "Δημοκρατική Ενωση για την Κοινωνική Πρόοδο" του βετεράνου πολιτικού Ετιέν Τσισεκέντι ανακοίνωσε πως προτίθεται να πραγματοποιήσει σήμερα την πορεία διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Κινσάσα.

"Δε φοβηθήκαμε τον Μομπούτου και δε θα φοβηθούμε τον Καμπίλα" είπε ο Ντομινίκ Κανκόντε, εκπρόσωπος της "Δημοκρατικής Ενωσης για την Κοινωνική Πρόοδο", χωρίς ωστόσο να πει άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την εξαγγελθείσα πορεία διαμαρτυρίας σ' αυτή την πόλη των 6.000.000 κατοίκων. Εάν τελικώς γίνει σήμερα η πορεία διαμαρτυρίας, θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων του Καμπίλα, έναντι των πιθανών διαδηλωτών. Θα κατασταλεί η πορεία με προειδοποιητικά πυρά ή θα χρησιμοποιηθεί άμεση βία κατά των οπαδών της αντιπολίτευσης;

Στο μεταξύ, οι διερευνητικές επαφές της κυβερνώσας "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων" με κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ως αποτέλεσμα να χριστεί ως υπουργός Δικαιοσύνης η Ζιστίν Μαπόγιο Κάσα - Βούμπου, κόρη του Ζοζέφ Κάζα - Βούμπου, που ήταν ο πρώτος Πρόεδρος του Κονγκό, αφότου η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε από το Βέλγιο το 1960. Η νέα υπουργός Δικαιοσύνης, που εκτός από κόρη του πρώτου προέδρου της χώρας διατελούσε και υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικών Σχέσεων του αντιπολιτευόμενου "Κόμματος για την Κοινωνική Πρόοδο" του Ετιέν Τσισεκέντι στο Βέλγιο, εξέφρασε την πεποίθηση πως ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει συγκροτηθεί στο σύνολό της και πως ακόμη υπάρχουν περιθώρια χρόνου για να συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα του Λόρεντ Καμπίλα ο δημοφιλής στη ΛΔ Κονγκό παλαίμαχος πολιτικός. Και η ίδια κατέληξε τονίζοντας: "Η κυβέρνηση είναι μερικώς σχηματισμένη. Θα υπάρχουν ανοίγματα σε άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ολα είναι πιθανά".

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις της υπουργού έγιναν από το Βέλγιο, όπου ζούσε χρόνια εξόριστη, ενώ χτες αναμενόταν η άφιξή της στην Κινσάσα.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Καμπίλα, Μγουάνα Νάνγκα Μαουαπένγκα, πήγε στο υπουργείο για να αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του δηλώνοντας με στόμφο "πως η διαφθορά δε θα γίνει πλέον ανεκτή". Η δήλωση αυτή είχε, μεταξύ άλλων, στόχο τους ανώτερους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι εργάζονταν μέχρι πρότινος υπό τις οδηγίες της κυβέρνησης του δικτάτορα Μομπούτου Σεσεσέκο και έκαναν τα "στραβά μάτια" στην καταλήστευση των κρατικών ταμείων και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

Νέλσον Μαντέλα: "Εχω εμπιστοσύνη στον Καμπίλα!"

Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, κατηγόρησε χτες τις δυτικές κυβερνήσεις ότι παρουσιάζουν ως "δαίμονα" το νέο ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, δηλώνοντας ότι ο ίδιος εμπιστεύεται πλήρως τον Λόρεντ Καμπίλα.

"Αυτά που έχει κάνει στις περιοχές που κατέκτησε δείχνουν την αφοσίωσή του στη δημοκρατία" είπε ο Μαντέλα στους δημοσιογράφους, μετά από συνομιλίες που είχε στο Κέιπ Τάουν με τον Πρόεδρο της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσεβένι.

Ο Μαντέλα και ο Μουσεβένι υπερασπίστηκαν την απόφαση του Καμπίλα να "παγώσει" τις δραστηριότητες των πολιτικών κομμάτων στην Κινσάσα. Σύμφωνα με τον Μαντέλα, που έπαιξε βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Καμπίλα και τον έκπτωτο πρόεδρο του Ζαϊρ Μομπούτου, αυτή η απαγόρευση είναι προσωρινή.

"Πρέπει να κρίνετε αυτά που κάνει ο Καμπίλα σε σχέση με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα του" τόνισε ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, σημειώνοντας: "Υπάρχει μεγάλη αποδιοργάνωση. Θα ήταν αυτοκτονία γι' αυτόν να επιτρέψει τη λειτουργία πολιτικών κομμάτων προτού αποκτήσει τον έλεγχο της κυβέρνησης. Πιστεύω πως πρέπει να τον εμπιστευτούμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ