Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Σταθερός αγωνιστικός βηματισμός

- Σήμερα πραγματοποιείτε 24ωρη πανελλαδική απεργία. Ποιοι είναι οι λόγοι, που οδηγούν και πάλι τους οικοδόμους στους δρόμους του αγώνα;

- Είναι πολλοί οι λόγοι, πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τα οποία συνεχώς και οξύνονται και μας υποχρεώνουν να βγούμε στους δρόμους. Οι μαύρες λίστες της ανεργίας παραμένουν γεμάτες και χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Σοβαρά ασφαλιστικά μας προβλήματα παραμένουν άλυτα και οι αντιασφαλιστικοί νόμοι εξακολουθούν να μας συνοδεύουν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση, συμβαδίζοντας με τους κατασκευαστές, σχεδιάζει την ανατροπή του σημερινού τρόπου ασφάλισης που με μακρόχρονους αγώνες κατακτήσαμε. Την ίδια στιγμή, δεν παίρνεται κανένα μέτρο προστασίας της ζωής μας από ατυχήματα στους χώρους δουλιάς. Εκατοντάδες είναι κάθε χρόνο οι συνάδελφοί μας, που γίνονται θυσία στο βωμό του κέρδους της εργοδοσίας. Ο κλάδος μας εξακολουθεί να κατέχει από τις πρώτες θέσεις στα εργατικά ατυχήματα, αρκετά από τα οποία θανατηφόρα. Με την αυριανή (σ.σ. σημερινή) μας απεργία, εκφράζουμε και την κατηγορηματική μας αντίθεση στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Εναν προϋπολογισμό - "τέρας", που σε κάθε σελίδα του φέρνει τη σφραγίδα του Μάαστριχτ, καταληστεύει τα εισοδήματά μας, μειώνει δραστικά τις κοινωνικές δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, την κατοικία και άλλα και, παράλληλα, ενισχύει τα προνόμια και κέρδη της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας. Η απεργία μας έχει το χαρακτήρα της αντίθεσης στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που, υλοποιώντας με ευλάβεια τις εντολές των Βρυξελλών, επιδιώκει τη βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων μας και τον πλήρη ενταφιασμό της κοινωνικής ασφάλισης.

- Ποια είναι η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτά τα προβλήματα;

- Τα αιτήματά μας τα έχουμε θέσει πολλές φορές και είναι γνωστά στην κυβέρνηση, όμως δεν παίρνει κανένα μέτρο. Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Εργασίας, μας είπε προκλητικά ότι θα τα δούμε εν καιρώ. Δηλαδή, οι άνεργοι εν καιρώ θα περιμένουν να στρώσουν το τραπέζι της φαμίλιας τους. Εν καιρώ, θα παρθούν μέτρα για την προστασία της ζωής μας, ενώ καθημερινά τα ατυχήματα όλο και πληθαίνουν. Ομως το "εν καιρώ" ισχύει μόνο για μας. Αντίθετα, γίνονται προσπάθειες να ικανοποιηθούν άμεσα οι απαιτήσεις των μεγαλοεργολάβων. Πρόσφατα έγινε προσπάθεια να αποφασίσει το ΔΣ του ΙΚΑ για μείωση των υποχρεωτικών ελάχιστων ενσήμων που καταβάλλουν οι κατασκευαστές, στην κατεύθυνση της πλήρης ανατροπής του σημερινού τρόπου υπολογισμού των ενσήμων.

- Ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας;

- Οι μακρόχρονοι αγώνες του κλάδου μας, οι κατακτήσεις, παλιές και πρόσφατες, μας έχουν πείσει ότι τα δίκια μας στους δρόμους κρίνονται. Δηλώνουμε, λοιπόν, ότι αταλάντευτα θα συνεχίσουμε τους αγώνες και, ήδη, έχουμε προγραμματίσει και δεύτερη απεργιακή κινητοποίηση για τα μέσα Γενάρη. Ταυτόχρονα, θα βρεθούμε στον ίδιο αγωνιστικό βηματισμό με τους εξεγερμένους για τα δίκια τους αγρότες, μ' όλους όσοι παλεύουν και αντιστέκονται και δυναμώνουν τις στρατιές της αντεπίθεσης. Με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούμε ή προγραμματίζουμε, στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση δηλώνοντάς της ότι, όσο δεν προχωρά στην προώθηση και λύση των αιτημάτων, θα γίνουμε εφιάλτης που θα ταράζει τον ύπνο της και το πρωί θα λέει "να, το κακό όνειρο που είδα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ